Stark upphämtning Kalix!

Kalix såg länge ut att åka hem poänglös från Kiruna i kvällens möte, då man långt in i den tredje perioden låg under med 4-1, men tre snabba mål på slutet kvitterade tillställningen som sedan kom att avgöras efter straffar.

Det var egentligen en rätt jämn match hela vägen, en riktigt brötig tillställning med betydligt mer kamp och vilja än skönspel. Skillnaden i 53 minuter var att Kiruna fick utdelning på sina lägen, medan Kalix brände sina. Fast det är inte hela sanningen, för det skiljde på en viktig del av spelet, nämligen kampen om den centrala delen av ytan i ytterzonerna av isen. Medan Kiruna agerade tajt, jobbade inifrån och ut som en enhet i försvarsspelet, så spretade Kalix manskap i egen zon betydligt mer. Det gav ytor för Kiruna att operera på inne i slottet, och det är därifrån merparten av alla mål görs. Så var också fallet denna afton, i alla fall för Kirunas del. 1-0 efter styrning av spelare precis framför målvakten och 2-1 och 3-1 var resultatet av att spelare fick stå lediga i skottsektorn. Sedan hade kanske Kalixmålvakten Anton Hjalmarsson kanske inte sin bästa dag, och 4-1 får han definitivt ta på sig.

Kalix lägen kom istället efter spelvändningar, 1-1 kom på friläge, 4-2 på en spelvändning med andravåg. På slutet spelade Kalix mer desperat, chansade på att stå kvar och fick på så sätt fast pucken som går till åldermannen Johan Pettersson som krutade in 4-3. 4-4 kommer sedan Kalix plockat målvakten och verkligen krigat in pucken. Sett till spelet kanske rättvist, men Kalix har en hemläxa att göra i försvarsspelet. Därför får det ändå anses som rättvist att det var Kiruna som fick extrapoängen sedan stjärnan i Kiruna, Jacob Hansson Geidon lurat skjortan av Hjalmarsson. Snyggaste straffen var dock Feliks Morozov, där Anton Hjalmarsson bokstavligen är en bra bit utanför målet när ukrainaren la in pucken i ett helt tillspillogivet mål.