Favoriterna levererade

Tre storfavoriter klev in i spelet under lördagen, och alla tre levererade från start. Men skrällfritt var det inte, då Kalix lite överraskande slog Piteå och Lindlöven imponerade mot Surahammar.

Jag var själv och såg Mariestad slå tillbaka Forshaga, en match där Oscar Tellström satte samtliga fem mål för Bois i 5-2-segern! Jag har redan skrivit om matchen här för er som vill läsa mer. Mariestad var numret större och imponerade framför allt offensivt.

***

Jag hann innan jag såg den matchen även se två perioder av matchen mellan Nyköping och Linden. En match där Lindens insats under den första perioden var minst sagt undermålig. Man verkade otroligt tagna av stundens allvar och blev totalt passiva i egen zon. Nyköping kunde göra precis som de ville, stå och brodera bara ett par meter från mål utan att Linden ens kom på att det kunde vara bra att smälla på eller i alla fall försöka ta markering. Att det stod 4-1 efter första perioden var med tanke på det svaga försvarsspelet fullt logiskt.

Till den andra perioden så hade någon ställt ett larm till Lindenspelarna, för då började de spela som de kan göra. Det är inget flashigt lag, speciellt som de saknade ett par tongivande offensiva spelare (Lucas Ekholm och Andrés Staforelli), men de jämnade ändå ut spelet betänkligt. Det var kanske ingen spelmässig höjdare, men en skön inledningsseger för Nyköping och en lite väckarklocka för Linden, man måste vara på plats från start. Hade de varit det denna match hade det kunnat sluta annorlunda än med den 4-3-seger till Nyköping det nu blev.

***

Jag har också sett Karlskrona-Borås i efterhand. En match där Borås rätt framgångsrikt ändå försökte spela sin fysiska hockey, och framför allt i den andra perioden var man rätt framgångsrika med det. Men Karlskrona var det vassare laget sett över tre perioder, framför allt så hade man spetsarna som kan avgöra matcher, och 4-2 gladde säkert rekordpubliken. Över 3500 åskådare, undrar när det var så mycket publik på en ettanmatch senast?! Har det hänt ens? Kul och skönt för föreningen att man också levererade på isen, det kan säkert ge extra åskådare även på matcherna framöver.

***

Apropå storlag och storpublik: Väsby bjöd på gratis entré i sin premiär och lockade finfina 1860 åskådare! Man kanske inte bjöd på sin mest glimrande ishockey enligt rapport från en på plats, men 5-2-seger mot Huddinge är ändå en bra start på en säsong där man måste ses som den stora seriefavoriten.

***

Jag trodde att Hudiksvall skulle köra över Vännäs och visst gjorde man det till slut, men Hudiksvall låg faktiskt under ett tag med 1-2 och så sent som inför den tredje perioden ledde man med bara 3-2. Men med ett par snabba Hudikmål i mitten av tredje avgjordes matchen som sedan slutade med 6-2. En skön seger för Hudiksvall, men också cred till Vännäs som ändå gjorde match av det.

***

Apropå norr: Inför matchen skrev jag om Kalix hemmastyrka, men att de skulle kunna vinna mot Piteå trodde jag ändå inte riktigt. Men tack vare ett riktigt snyggt mål av John Hansson där han vallade pucken förbi backen och sedan fick rätt fri gata mot mål innan han sätter 2-1-pucken, så kunde man ta en fin skalp i sin premiär. 3-1 kom sedan i tom kasse och Kalix fortsätter alltså att ha en stark hemmaborg.

***

Lindlöven åkte till Surahammar för något av vad jag kallade en viktig match direkt i en kommande streckstrid, jag tippade ju de båda lagen som sex/femma. Men Lindlöven har fått in några riktigt vassa backar, deras akkilleshäl, senaste dagarna bara. Måns Krämer, Joshua Karlsson och Leo Klavhed är klassbackar på ettannivån och det gav laget en stabilitet som Surahammar saknar i sina defensiva led och därmed kunde Lindlöven inte bara vinna, man vann med stora siffror, 6-1 och Lindlöven visade att man med de nya backarna blivit ett riktigt vasst lag.  

Foto: Sofie Alexandra Kitteröd

Lämna ett svar