Kanonstart för Kristianstad och skrällar

Så var då premiärdagens matcher avgjorda, och det bjöds både på skrällar och mer programenliga segrar. Själv kollade jag in det förväntade toppmötet mellan Vimmerby och Kristianstad i en välspelad match som slutade med missvisande siffror.

Jag fokuserade som sagt var på Vimmerbys möte med exallsvenska Kristianstad. Vimmerby spelar en riktigt rolig ishockey, där man låter pucken hela tiden vandra mellan spelare i fart. Kristianstad har själva sett väldigt fartfyllda ut under försäsongen, men man fick aldrig riktigt fatt i Vimmerby som spelade sig ur Kristianstads försök till presspel och kom i anfallsvåg på anfallsvåg. Men Kristianstad är ett bra lag, de låter sig inte stressas upp av att få spela försvarsspel. De såg till att hålla centrala ytorna i egen zon under noggrann uppvaktning, och chippade ut pucken om de kom under längre press, för att på så vis få Vimmerby att behöva börja om samtidigt som man själva kunde få lite syre.

Vimmerbys passningsspel är som sagt var roligt att se på, och det ger laget fartfyllda anfall, där spelarna hela tiden försöker ge varandra spelalternativ med ansiktena i anfallsriktningen. Men det gör också laget sårbart. För blir det en felpassning så blir man samtidigt oerhört sårbara. Det var det som Kristianstad utnyttjade obönhörligt. Så fort man lyckades vinna pucken ställde man om blixtsnabbt och kunde på så vis såra ett Vimmerby som var på väg fram. Det blev på så vis farligt så fort Vimmerby gjorde ett misstag och tappade en puck eller slog bort en passning. När lägena dök upp var man dessutom väldigt effektiva i lägena och de straffade Vimmerby obönhörligt. När matchen summerades hade Kristianstad skjutit blott 20 skott, men gjort mål på fem av dem!

Samtidigt storspelade Wictor Ragnewall i Kristianstads mål, och släppte trots flera fina Vimmerbylägen bara en enda puck bakom sig. Samtidigt så fick han bra hjälp av sitt försvar måste sägas, för Kristianstad var som sagt var starka framför eget mål. Segern var givetvis en riktig kanonstart för Kristianstads ettansejour.

***

Jag slängde också lite ögon då och då på matchen Troja-Halmstad. Det var en rätt låst tillställning av det jag såg, och en helt jämn match. Att det var Halmstad som kunde vinna till slut med 2-3 i sudden var inte helt orättvist av det jag såg. Halmstad tänker tydligen vara skrällarnas lag även i år!

***

Apropå skrällar. Av kommentarerna efter matchen att döma så var Mörrums 3-2-seger borta mot Krif inget att klaga på. Mörrum tog ledningen och kunde sedan på ett imponerande sätt ta udden av Krifs försök att komma ifatt. Mörrum fick därmed en kanonstart på seriespelet, medan Krif tappade viktiga poäng om de ska utmana om en allettanplats. Så många dylika poängtapp kommer man inte ha råd med om man vill utmana lag som Troja, Kristianstad, Karlskrona, Vimmerby och Borås.

***

Boden vann planenligt mot Kiruna med 4-1. Jag har inte sett mer än ett par minuter av matchen, men Boden tog i alla fall siffermässigt en bekväm seger.

***

Segeltorps målvakt Mike Sjöberg var matchens stora lirare när han räddade hela 57 skott i deras möte mot Visby. Men han släppte tre mål förbi sig samtidigt som Filip Lindblad, som hade en betydligt vilsammare afton, kunde hålla nollan.

Foto: Lars Svensson, Kristianstad

Lämna ett svar