Frågor inför premiären!

Ikväll drar seriespelet i hockeyettan igång igen efter ett över 5 månader långt uppehåll, och det är givetvis med stor förväntan jag går in i säsongen. Men det är också med stor nyfikenhet, för det finns ett antal frågor som vi inte kan veta svaren på förrän vi sett lagen in action. Här är tio frågor jag är nyfiken på inför säsongen.

Kan Väsby motsvara de högt ställda förväntningarna?

Väsby är de stora favoriterna, tittar man på laget Tom Tärnström byggt ihop har det mängder av saker som talar för laget.
* Man är rutinerade: 26,35 år i snitt, över ett år äldre än det näst mest rutinerade ettanlaget (KHK 25,13 år).
* Man är tunga: 88,74 kg är över 3 kg tyngre än näst tyngsta lag (även här KHK, 85,67) och faktiskt över ett kg tyngre än något annat svenskt lag, SHL och allsvenskan inkluderat.
* Man är meriterade: 633 SHL-matcher, 1917 allsvenska matcher, 322 Liiga-matcher och 17 AHL-matcher bland annat.
* Man har kontinuitet: Hela 16 spelare är kvar från föregående säsong då man var ytterst nära att gå hela vägen.
* Man har en bra mix av spelare: Lirare, brunkare, målgörare, spelare med rutin att gå upp och så vidare.

Men samtidigt så har de fått slå ur underläge tidigare säsonger, nu är de de solklart uttalade favoriterna. Hur fixar de att helt plötsligt vara laget alla vill slå? Hur undviker de att gå på myten om sig själva som närmast oslagbara? Under försäsongsmatcherna har det ingalunda sett ut som om Väsby ”is the shit”. Laget har framför allt haft problem med defensiven, och en fråga kan vara om man har speeden som krävs. Tunga spelare innebär ofta lite mindre speed som bekant…

Klarar Väsby favorittrycket? Foto: Mats Tjernström

Ska Karlskrona äntligen börja leverera?

I tre säsonger har Karlskrona befunnit sig i ettan nu, och i tre säsonger så har man räknats in bland de stora favoriterna, för att sedan inte alls leverera. Nu har man återigen ställt ett rekordvasst lag på isen, och förväntningarna skruvas upp, är det i år de tar klivet upp igen? Med ett av ettans bästa målvaktspar, backsidor och forwardssidor, med ettans kanske mest meriterade tränare och sportchef, så ska det väl inte kunna gå fel igen? Eller? Under försäsongen har man inte imponerat, och även om man säkerligen kommer lösa en allettanbiljett så finns det risken att man återigen hamnar i fällan att bli bekväma, och tro att något av stjärnorna ska göra´t.

Kan KHK äntligen motsvara högt ställda förväntningar? Foto: Halland i fokus

Hur bra blir Boden?

Boden körde över allt under grundserien och även allettans inledning säsongen som gick, men så hoppade Roger Forsberg av och vips så var man ingen segermaskin längre. Nu har man fått in en ny rutinerad och meriterad herre vid namn Joakim Fagerwall, kan han forma laget till en ny lagmaskin? Delarna för att bli ett riktigt bra lag finns där, nu gäller det bara att få dem på rätt plats och perfekt inställda för att få igång flytet. Hur väl han lyckas få delarna att samverka avgör om Boden blir ett kanonlag eller bara bra.

Blir Segeltorp rekorddåligt?

4 poäng plockade Surahammar en grundserie när man var som allra djupast i sin kris, frågan är om Segeltorp kanske slår det ”rekordet”? Segeltorps lagbygge är i mina ögon det svagaste ettanbygge jag sett under de år jag följt hockeyettan.

Kan någon av nykomlingarna överraska?

Alvesta, Mjölby, Falun och Clemensnäs är alla nykomlingar och som vanligt så tippas nykomlingarna långt ner i tabelltipsen. Men kan något av lagen ställa oddsen på ända och överraska på riktigt och kanske till och med utmana om en allettanplats? Det vore riktigt roligt och något i alla fall jag håller tummarna för!

Kommer Troja att hålla sig till sin plan?

Troja har lagt en femårsplan med målet allsvenskan, men där målet i år mest ska vara att skola in unga egna talanger för att bygga sin ekonomi. Men frågan är om man verkligen kommer hålla sig till sin plan? För tänk om laget visar sig riktigt starka och är med i racet om ett avancemang, kommer man verkligen kunna hålla sig ifrån att värva lite spets lagom till tranfer deadline då? Jag misstänker att det då kommer klia ordentligt i värvningstarmen och en eller ett par namn värvas in med ursäkten att man har ”skador och sjukdomar”.

Vem tar allettanplatserna i västra?

Serierna är visserligen rätt öppna, men ingen serie är lika öppen och oviss kring strecket som den västra. Nog tror man sig kunna räkna in Mariestad, Skövde och Tranås som rätt troliga topp 3-lag, och nykomlingarna Mjölby och Falun som bottenlag, men övriga fem lag kommer vara inblandade i en stenhård kamp om två allettanplatser. Forshaga har stjärnorna, Borlänge talangerna, Lindlöven förmågan att få spelare att lyfta, Dalen traditionen och Surahammar är en dark horse. Det kommer inte avgöras förrän i sista omgången antagligen.

Kommer Kristianstad kunna betala sina leverantörer hela säsongen? Foto: Lars Svensson

Hur väl anpassar sig Kristianstad till ettan och håller ekonomin?

Kristianstad blev sent nedflyttade till ettan på grund av sviktande ekonomi och har sedan dess byggt en imponerande trupp på kort tid. Det vinlar av såväl meriterade som lovande spelare, och Kristianstad är definitivt ett av lagen som kan vara med och bråka hela vägen i vinter. I alla fall om man uppfyller två kriterier:

  1. Man gör inte som Karlskrona och underskattar motståndet i kombination med överskattning av sin egen förmåga. Man måste verkligen vara ödmjuk inför uppgiften, för ettan är bättre än många tror.
  2. Man klarar sig ekonomiskt. Det är inga billiga spelare man plockat in i truppen, och man har redan från start svag ekonomi och hot om tillbakabetalning av 640 000 kronor för Covidstöd hänger som en skugga över föreningen. Klarar man av att ro säsongen i hamn?

Är Hudiksvall bra från start?

Med en ny tränare och en nybyggd backsida så bör det ta tid att få ihop spelet. Men Hudiksvall har imponerat under träningsmatcherna, och frågan är om de inte kommer vara heta redan ur startblocken, och på så vis kanske ändå ror hem den norra grundserien.

Lämna ett svar