Pinka in revir och ta revansch på sig själva

Igår spelades en mycket intressant match då två av de stora favoriterna möttes, nämligen Väsby och Hudiksvall. De hade haft två helt olika förberedelser till matchen, Väsby hade åkt runt och mött bottenlag i östra och tvåanlag, medan Hudiksvall mött idel lag från allsvenskan. Om det sedan berodde på det är givetvis svårt att svara på, men när pucken släpptes så var det Hudiksvall som var det klart bättre laget, och 4-0-segern var odiskutabel.

Det var en match i otroligt högt tempo, där det märktes att båda lagen ville pinka in revir inför serien. Det smälldes på friskt, framför allt från Väsbys sida, och det vart snabbt otroligt grinigt mellan bänkarna. Det var dock Hudiksvall som drev tempot i matchen, de åkte otroligt mycket skridskor och låg hela tiden på Väsby, och även när de såg ut att ha full kontroll på pucken så lyckades Hudiksvall ändå ligga så nära att det krävdes fokus med pucken och med passningarna för Väsbys del för att inte Hudiksvall skulle återerövra pucken. Det lyckades man med hyfsat i period 1, lite sämre i period 2 och i period 3 orkade man inte längre utan blev totalt uppkäkade av Hudiksvall. Frustrationen i Väsby stegrades allt mer, och man drog på sig onödiga utvisningar och i slutet av matchen spårade man fullständigt med ett par riktigt fula tilltag.

Det blev välförtjänt segerjubel för Hudiksvall. Foto: Oliver Åström, Kalix

Hudiksvall vann som sagt var mycket puck högt upp i banan och när de väl vunnit den så snurrade de som bålgetingar i Väsbys försvarszon och fick längre och längre anfall under matchen, så fort Väsby vann pucken så var Hudiksvall snabbt där och återerövrade den. I slutet stod Väsby mest i en liten box och försökte med näbbar och klor försvara de centrala ytorna. Men i tredje gick det inte längre, utan Hudiksvall kunde rinna ifrån och vinna matchen.

Väsbys bästa del var den första perioden, då orkade man hitta ut ur den värsta pressen och själva ha en del rätt långa anfall. Så långt såg man bra ut, man skapade lägen nog för att i alla fall göra något mål. Men allt eftersom så tappade man alltså fokuset och trycket i åkningen, samtidigt som man hela tiden försökte spela sig ur varje situation. Ibland kan enkel sarg ut vara att föredra för att slippa få långa byten i egen zon.

Hudiksvall imponerade, de visade upp en fart i spelet och hade ideliga positionsbyten vilket hela tiden ställde frågor till Väsbyförsvaret. Och när de tappade en kille så blev det livsfarligt direkt. Faktum är att siffrorna mycket väl kunnat bli än större. Jag tror att Hudiksvall satt sig i en hel del respekt gentemot Väsby inför fortsättningen.

***

Karlskrona har fått en del kritik för sitt spel under försäsongen, och hade inför gårdagens möte med Nybro förlorat fem raka matcher. Men efter en lite tveksam start även i Nybromatchen, så arbetade man sig mer och mer in i matchen och kunde faktiskt skrälla sig till en 3-2-seger på bortaplan.

Det var kanske inte något bländande spel man bjöd på, men det är svårt att glänsa när man möter ett starkt Nybro. Men man brottade ändå ner dem till slut, och man gjorde det genom att vinna mycket närkamper och genom att behålla lugnet i passningsspelet och på så sätt sög de musten ur ett allt tröttare Nybro. Offensivt så skapade man inte mycket, men ett självmål av Nybrocentern Adam Persson och en riktig groda av Robin Johansson gav ändå Karlskrona syre och energi för att kunna genomföra defensiven på ett imponerande sätt. Nybro hade en del chanser, men det var inte många då Karlskrona regerade i ytan framför eget mål. Och när forwarden/backen Lynch till slut sätter en spelvändning till 1-3 så var matchen vunnen och Karlskrona hade tagit revansch på sig själva. Framför allt defensiven och offerviljan var av bra märke!

***

Lite försenad rapport av matchen Vimmerby-Nyköping med. En jämn match som länge stod och vägde, men där Nyköping ändå kunde vinna till slut med 2-1 efter sudden. Det var rätt bra klass på spelet från båda lagen, där de turades om att ha initiativet men där ingen hade något klart grepp om någon del av matchen egentligen, utan de tog ut varandra lite. Jag blev faktiskt lite imponerad av Nyköping.

***

Övriga resultat med kort kommentar.

Surahammar-Enköping 8-2
Surahammar har fullständigt pulveriserat Enköping med totalt 13-2 på två matcher. Om det är ett styrkebesked av Surahammar eller ett svaghetstecken hos Enköping är dock svårt att säga då jag endast sett totalt kanske 5-6 minuter av matchen, men antagligen en kombination.

Troja-Skövde 2-3 e str
Denna match sändes inte så jag har inget sett. Men enligt rapport från Trojan så var Troja det bättre laget, framför allt i tredje perioden då man vann skotten med 16-4, men att Skövdes målvakt Felix Tengvall stod på huvudet. Men ändå ett styrkebevis av Skövde som i första mötet lagen emellan knappt var med i matchen.

Tyringe-Alvesta 3-2
Det blev revansch för Tyringe, men av highlights att döma så var det en jämn match. Något som jag kanske ser lite som ett svaghetstecken hos Tyringe, nog borde man kunna avfärda en nykomling enklare?

Linden-Segeltorp 1-3
Sett en tio minuter från denna match och det var otroligt hafsigt och svagt spel. Men det lilla positiva jag kunde se var ändå från ”Torpets” sida, vilket jag är lite överraskad över. De visade ändå lite bättre takter än man borde med tanke på spelarmaterialet. För inte kan Linden vara SÅ svaga? Nej jag väljer att tro att det är Segeltorp som fått 1+1 att bli 3 på något vis.