Historiekollen – Forshaga IF!

Min historierundresa mellan hockeyettanklubbarna går vidare, och denna gång har vi hittat till de värmländska skogarna och Forshaga IF. Där har jag intervjuat en riktig hockeyhistoriker i form av Ingvar Börjesson, som kan allt om Forshaga IF och deras historia.

Forshaga IF är en över 100 år gammal förening. Den bildades redan 1907 och man var även tidiga med ishockey på programmet, för ishocjeysektionen bildades redan 1940 och 1942 spelade man sin första match.

Redan 1946 nådde man högsta serien, divsion 1 som hade en norrserie och en söderserie. Man ramlade då ur direkt men var redan 1948 uppe igen och spelade mellan åren 1946 och 1962 (16 år) tolv säsonger i högstaligan.

Laget var först i landet med att ha sponsring på tröjorna, det fanns innan inte reklam på vare sig dräkter eller sarger. Men 1952 så hade man reklam för pappersbruket Mölnbacke/Trysil (sedermera Tetrapak och Stora Enso) på sina dräkter.

1962 så ramlade man dock ur högsta serien, och två av lagets storstjärnor, Nils Nilsson och Ulf Sterner lämnade laget. Nilsson gick till Leksand och Sterner till Västra Frölunda. Den tredje stjärnan med VM-meriter, Hans Adrian, blev dock klubben trogen. Ett tag var det faktiskt fyra Arian i Forshaga, tre bröder samt en kusin.

1950 byggde man en läktare till fotbollsplanen, och det var framför denna som man under vintrarna satte upp sarger och spolade upp is. Läktaren finns kvar vid fotbollsplanen än idag, den är K-märkt, men sedan 1960 så spelar man ishockey på en konstfrusen bana en bit bort. 1980 så byggde man med ideella krafter och ekonomisk stöttning av kommunen äntligen en ishall.

Den som varit inne i ishallen har inte kunnat missa en annorlunda sak. För uppe i taket på ishallen så sitter det nämligen en packmoppe. Det var 80- och 90-talets storsponsor, Norsjö mekaniska, som tillverkade packmoppar och andra trehjuliga mopeder som hängde upp den där som reklam. Sedan runt år 2000 så finns dock inte företaget kvar på orten.

 I moderna tider så gick Forshaga efter många år i lägre serier upp i ettan 2013, och sedan dess har man spelat där. Säsongen 20/21 gick man till allettan och slutspel, men föll i playoff två i en stentuff matchserie mot Visby.

Citat från Ingvar:

” Pappersbruket var stor sponsor till laget, och de stod för allt. För att kunna göra det så döpte man om allting i bokföringen. Matchdräkterna blev ”arbetskläder”, klubbor och puckar blev ”arbetsredskap” och resorna blev ”tjänsteresor”. Annars hade en förening från en så liten ort, 5000 invånare, aldrig kunnat hävda sig. Alla i laget var dessutom anställda av bruket.”

”Jag är en riktig nostalgiker och har bland annat arrangerat veteranmatcher. Och vid ett tillfälle fick jag hit det ryska veteranlandslaget med storstjärnor som Ragulin, Petrov, Charlamov med flera, det var slutet på 80-talet, och de ställdes mot gamla tre kronor med Börje Salming, Rolle Stoltz och Leif ”Honken” Holmkvist med flera. Det var en jättegrej med full ishall, 1500 personer, mer än vad hallen får ta in, men det är preskriberat nu. Men det roliga var när ryska landslaget kom med alla stjärnor så hälsade jag dem välkomna och visade dem omklädningsrummet. Och när de ställde ner trunkarna och öppnade dom så var de absolut proppfulla med vodkaflaskor som de började ställa upp! Jag fick snabbt stoppa dem och säga, att pressen är här, tänk om de kommer in och ser detta!”

Lämna ett svar