Ettans bästa backsidor

Igår listade jag ettans starkaste målvaktspar, idag så kliver vi fram ett steg i banan och synar backparen. Där är konkurrensen stenhårt om topp 3, sedan är det lite mer öppet. Men så här rankar i alla fall jag backsidorna som de ser ut just nu.

Linus Rotbakken, ett vasst nyförvärv till Väsby från Östersund. Foto: Oliver Åström, Kalix

1. Väsby

Det är en hård kamp mellan de tre topplagen där det egentligen är omöjligt att säga vilket av de tre som har starkast backsida egentligen. Men valet faller ändå till slut på Väsby. Laget har en trio starka offensiva backar i Ludvig Georgsson, Linus Rotbakken och Rasmus Sörgardt, som för den sakens skull inte fuskar med defensiven. Till det så har man starka defensiva kort i killar som nya Sebastian Walfridsson, Oliver Lexenberg och Daniel Carlqvist. Man har dessutom en tung backsida med hela sju spelare som väger 92 kg eller mer, vilket gör att det kommer bli jobbigt att ta sig in på kassen mot Väsby. Det finns dessutom rutin från spel högre upp i kombination med ungdomlig entusiasm. Det är svårt att peka på svagheter i Väsbys defensiv.

Ettans bästa back? Dennis Fröland bidrar med viktig rutin i Troja. Foto: Halland i fokus

2. Troja

Troja har föryngrat sig inför säsongen, men det märks inte på backsidan. 36-årige defensivspecialisten Daniel ”Trucken” Karlsson går in på sin 20:e a-lagssäsong med laget, och offensivt meriterade 31-åringen Dennis Fröland kommer vara härföraren offensivt. Lägg därtill spelare som Carl Ernberg (som kommer få offensiv roll), Carl Wäng, och Kalle Bartholdsson som också har en del rutin trots lite mindre ansenlig ålder. och man förstår att rutinen kommer inte vara något bekymmer. Till det adderas lovande egna juniorer i from av Malte Larsson, Petter Sjöcrona och Rasmus Åkerblad till en spännande mix.

#8 Jesper Solomon Frisell får släppa lös offensiven. Foto: Halland i fokus

3. Karlskrona

Karlskrona backsida kanske inte riktigt hade den harmoni man önskar av ett stjärnfyllt lag, känslan var att man hade lite offensiv slagsida. Men det har man rättat till nu när man plockat in två stabila pjäser med starkt spel i egen zon i form av Hugo Wendt och Marcus Björk. Det gör att man har en bättre mix, där framför allt Gustav Berglund, Christoffer Rasch och Jesper Solomon Frisell kan då lite mer utlopp för sina offensiva kvaliteter. Martin Fransson får en tvåvägsroll, medan mer defensivt lagde Christoffer Lynch lär få agera sjundeback och Vilde Persson får stå på tillväxt.

William Eckmyhl ska leda Hudiksvalls offensiv. Foto: Oliver Åström, Kalix

4. Hudiksvall

Har fortfarande bara sex backar under kontrakt så det kommer givetvis in minst en back till. Men de man har skäms inte för sig, och känslan är att man fått en mer harmonisk backsida med en tydligare rollfördelning. Nya allsvenska värvningarna Axel Brännstam och Philip Eriksén får en uttalat defensiv roll och lär kompletteras av starka offensiva kort i William Eckmyhl och nya Lucas Torstensson. Hannes Lindström och Filip Lander får agera tredje backpar, och skäms inte heller för sig.

Max Kardevall lär spel toppbackpar i Boden i vinter. Foto: Oliver Åström, Kalix

5. Boden

Boden har en trygg backsida med en bra mix mellan rejält spelande backar och ett par starka offensiva kort. Isak Pantzare är givetvis en kanonvärvning, en back som dominerade isen fullständigt under sin tid i ettan med Piteå och Borlänge. Sedan dess har han spelat i SHL och allsvenskan, men nu startar han om karriären i ettan och jag förväntar mig inte att han blivit sämre sedan sist. En stark skridskoåkare som inte tvekar att fylla på. Han och Felix Dahlroth får dela på ansvaret i powerplay och i offensiva situationer, troligen med resolut spelande Jens Andersson och Max Kardewall som komplement i första backparen. Erik Hannu och Kevin Arvidsson kan bli ett vasst tredje backpar, medan Viktor Aresprång blir extrabacken.

6. Vimmerby

Har en riktigt bred backsida med nio backar under kontrakt, men det mesta kanske är breddbackar. Det finns dock några riktiga guldkorn i bröderna Oskar och Elias Lindgren, två rörliga och spelskickliga herrar som kommer utgöra starka offensiva hot i vinter. Dessutom kommer kloka och allsvenskt meriterade tvåvägsbacken Pelle Ström bli en tillgång, precis som William Alftberg. I övrigt är det laglojala backar som gör sitt jobb i det tysta utan att göra bort sig.

#16 Isac Renemark, en av två backar som följer med ner. Foto: Lars Svensson, Kristianstad

7. Kristianstad

Det är en rätt ung backsida, med endast en back över 22 år, men tre av dem har minst ett par säsonger i allsvenskan i benen ändå. Filip Persson är en stark värvning som kommer betyda mycket offensivt, en roll jag även tror att Anton Davidsson och Charlie Björlin kommer få ta, medan Oskar Hassel, Isak Renemark och Viktor Wahldén med sin rutin får ge säkerhet bakåt först och främst. Kommer säkert plocka in någon eller ett par spelare till, då kanske en mer etablerad offensiv kraft kan vara en prioritering?

Bois lagkapten Johan Frick kommer från en ruggigt stark säsong. Foto: Sofie Alexandra Kitteröd

8. Mariestad

Tappade visserligen starke backen Jesper Broeng men har fortfarande en stark backsida. Tobias Aronsson är en toppback i ettan och kommer tillsammans med nya Andreas Thelander få stå för offensiv spetskvalitet. Manne Håkansson är en stark tvåvägsback som kan stå inför ett stort genombrott, medan Johan Frick och Simon Svensson levererat trygg defensiv spetskvalitet i flera år. I övrigt tre unga killar, där Filip Stenlund och William Sundberg visade framfötterna redan säsongen som gick, där finns potential.

9. Piteå

Har tappat ett par tunga namn med ersättarna är nog ändå ett steg upp. Jag tänker då på stabile tvåvägsbacken Fredrik Granberg och offensiva löftet Alexander Popovic, som ska bli spännande att se i ny miljö. Spets finns också i blivande storbacken (i dubbel bemärkelse) Oscar Eriksson. I övrigt stabila pjäser.  

10. Tyresö/Hanviken

Tyresö/Hanviken blev av med några tunga pjäser i Edvin Hammarlund, Fredrik Lundin och Ludvig Georgsson, men har gjort ett bra försök att ersätta dem. Erik Pal, var Visbys främste back säsongen som gick och lagkapten, och i Filip Pilö och Alexander Andersson har man fått in två spelskickliga backar. Dessa tre får utgöra spetsen, men det finns även ytterligare en kvartett kompetenta backar i Ludvig Almgren, Pelle Carlsson, Ivar Sjölund och nye Daniel Ohlsson.

Lämna ett svar