Ettans tio bästa målvaktssidor

Under de senast veckorna så har jag rankat seriernas förstamålvakter, backsidor och forwardssidor serie för serie. Men nu närmar sig seriestarten och innan jag kan börja ranka lagen så vill jag tratta ner rankingarna ytterligare ett steg. Därför tänkte jag utse de bästa lagdelarna i varje kategori: Ettans bästa målvaktssida, bästa backsida och bästa forwardssida. Idag kör jag igång med målvaktssidan. De här tio lagen har i mina ögon ettans bästa målvaktspar.

Tobias Sandberg återvänder till Mariestad från allsvenska Vita Hästen. Foto: Anna Engström

1. Mariestad

Målvakter: Tobias Sandberg och Isac Ohlsson

Tobias Sandberg har varit kanske ettans allra bästa målvakt i flera säsonger, och med en säsong i allsvenskan i ryggen så tror inte han blir sämre. Gör aldrig ett misstag känns det som, och kan även göra de omöjliga räddningarna. Som komplement finns förra säsongens stora utropstecken Isac Ohlsson, som startade säsongen svagt, men sedan bara blev bättre och bättre ju längre säsongen gick. Det är två förstamålvakter av hög klass som kommer tävla hårt om istiden.  

2. Karlskrona

Målvakter: Viktor Kokman och Carl Malmkvist

Vad Viktor Kokman betydde för Karlskrona sedan han anslöt mitt under allettan var uppenbart för de som följde dem. En trygg sista utpost som kan vinna matcher åt sitt lag. Som backup unga och lovande Carl Malmkvist, som hade 90 i räddningsprocent trots att han spelade i ett bottenlag. Det finns fortfarande lite att lära givetvis, men potentialen är hög.

3. Borås

Målvakter: Konstantin Barulin och Hugo Fagerblom

Här lutar sig Borås väldigt tungt på sin förstamålvakt, Konstantin Barulin. Men det är å andra  sidan ingen dålig klippa att luta sig emot, med sin rutin och sin kompetens han visade upp säsongen som gick. Kommer få stå allt, och kommer göra det bra. Men backupen Fagerblom är inte mer än en ok.

4. Nyköping

Målvakter: Daniel Fahlström och Sebastian Wagner

Daniel Fahlström fick under slutet av förra säsongen chansen i allsvenskan med Kristianstad efter en kanonsäsong, och gjorde inte bort sig. Trots det blev det ingen förlängning, och nu kommer han kampera tillsammans med Sebastian Wagner som fyllde ut Fahlström skridskor på ett mycket bra sätt under hans frånvaro. Nyköping har med andra ord två riktigt kompetenta målvakter kommande säsong.

Wictor Ragnewall lämnar Troja till förmån för Kristianstad. Foto: Sofie Alexandra Kitteröd

5. Kristianstad

Målvakter: Wictor Rangewall och Oliver Tornerefelt

Vad Wictor Ragnewall kan har han visat under flera säsonger med Troja, en målvakt av toppklass i ettan, även om han faktiskt hade en lite dipp förra säsongen. Som backup finns Oliver Tornerefelt som gjort några märkliga karriärval under sin karriär och som nu mest lär få öppna båsdörr. Men visst är även han en bra målvakt i sina bästa stunder.

6. Piteå

Målvakter: Johannes Sundström och John Vestermark

John Vestermark inledde säsongen starkt och hade ett fast grepp om spaden. Men sedan skadade han sig och då klev Johannes Sundström fram och briljerade, men skadade sig i sin tur precis lagom till att Vestermark kom tillbaka från sin. Det finns med andra ord två bra målvakter som kan kliva fram när det behövs i Piteå i vinter.

7. Visby

Målvakter: Filip Lindblad och Sebastian Andersson

Filip Lindblad har knackat på den allsvenska dörren i ett par år nu, men blir trots det kvar på ön. Det tackar Visby givetvis för, som får en målvakt med en högre lägstanivå än de flesta ettanmålvakter har som högstanivå. Som backup unge och rätt intressanta Sebastian Andersson, som jag tror kan bli ett litet utropstecken i vinter när Lindblad behöver vila.

Jacob Crespin lär få stå allt i vinter. Foto: Halland i fokus

8. Halmstad

Målvakter: Jacob Crespin och Adam Ahnberg

Hade jag gjort en lista med bara förstamålvakter så hade ”Creepy” hamnat högre på min lista. För han är en riktig toppmålvakt i ettan som har gjort det möjligt för Halmstad att vinna varje match. Men backupen Adam Ahnberg känns som ett osäkert kort, med medioker statistik i tvåan.

9. Väsby

Målvakter: Linus Ryttar och Victor Olsson

Linus Ryttar är en målvakt med rutin av att föra upp lag och av spel i allsvenskan. Men förra säsongen var inte hans bästa, och han darrade i kvalserien och då fick Victor Olsson kliva fram och visa att han håller på nivån.

10. Skövde

Målvakter: Carl Hjälm och Felix Tengvall

Lovande Felix Tengvall och mer rutinerade Carl Hjälm kommer nog föra en rätt jämn match om att ta förstaspaden i Skövde i vinter. Båda håller bra ettanklass, men är kanske inte den yppersta spetsen i ettan.

Lämna ett svar