Jag har inga tankar på att lägga av!

Träningsmatcherna är igång, men det finns fortfarande några riktiga spetsar som inte skrivit kontrakt ännu. Spelare som skulle kunna göra skillnad för alla lag i ettan. Jag ska försöka ta pulsen på spelarna, hur tankarna går och när de kan tänkas komma till beslut. Det blir givetvis en del snack om deras karriärer med. Först ut är femman i ettans poängliga: Jesper Ylivainio.

Berätta hur din hockeyeresa började!

– Den började i Övertorneå, där spelade jag till jag var 15. Vi hade ett kanongäng med 96:or och 97:or, med Isak Pantzare och Jonathan Harju som spelade i Tingsryd förra säsongen, Anton Toolanen som spelade i Lindlöven, bland annat. Så det var där jag startade, sedan blev det hockeygymnasiet i Luleå, men där hade jag otur med en skada sista året så jag hamnade efter och hamnade i ettan då de satsade på andra.

– Då kom jag till Asplöven med Per Kentä som ramlat ur allsvenskan. Tanken var att vi skulle studsa tillbaka direkt, men vi åkte ut mot Mariestad om jag kommer ihåg rätt. Därefter blev det Boden två säsonger. Där hade jag en väldigt fin tid med ”Nobbe” (Robert Norberg) och Petter Nilsson, två personer som ligger mig varmt om hjärtat, så det var en rolig tid. Sedan blev det Mora där det inte alls gick bra, jag fick inte vara den spelare jag är och då är det svårt att göra något vettigt. Jag spelade typ 5 minuter per match och då blir det svårt.

– Sedan kom jag tillbaka till Boden igen. Då hade jag rätt stukat självförtroende, så den säsongen hade jag önskat mig mer av och fick också en skadad i slutet av säsongen, så det var tråkigt.

– Sedan gick jag till Narvik. Där gick det ändå rätt bra med en halv poäng per match i högstaligan, men jag fick gå, de hade förväntat sig mer då jag var import, så de plockade in nya. Det blev inget bättre med dem så jag vet inte vad de gjorde bytet för egentligen…

– Då hamnade jag i Troja, det var det roligaste jag varit med om då jag fick vara med om att gå upp. Jag gjorde en bra slutdel av säsongen och hade en stor roll och hjälpte laget att gå upp. Så Troja ligger mig fortfarande varmt om hjärtat, att få vara med och vinna var väldigt speciellt!

– Sedan senaste säsongen så gick jag till Piteå, där jag hade en fantastiskt säsong. Jag blev utlånad till Tingsryd i slutet av säsongen och visade då att jag klarade av att göra poäng även på den nivån…

Jesper Ylivainio är ruskigt spelsugen! Foto: Oliver Åström, Kalix

Ja fyra poäng på sju matcher är bra!

– Jag och jag hade bud på mer men det studsade inte rätt på slutet. Men jag hade en rolig säsong med mersmak, men pendlandet blev för jobbigt, då jag är bosatt i Boden, så det är där jag är just nu.

Många trodde nog att du skulle gå till Boden igen, inför förra säsongen, men du valde rivalen Piteå. Vad var det som avgjorde det valet?

– Jag hade varit borta en hel säsong nästan, och kände att Piteå var det bästa för mig att komma igång. Jag fick dessutom en centerroll, jag har ju alltid spelat vinge innan. Men jag har alltid tyckt att centerrollen är navet i ett lag, det är därifrån man kan bygga upp spelet och att då få spela center lockade mig.

Är det just att man blir mer involverad i spelet och får mer puck som gör att du föredrar den rollen?

– Ja och att få fördela lite djupare ifrån banan. Ett bra anfallsspel kräver ett bra utspel ur egen zon och sedan att fördela ut spelet från mitten ut på kanterna, och jag gillar att ha puck och sedan fördela ut den. Så det är egentligen det det handlade om, och det var en roll ingen nämnt tidigare och det kittlade att få prova på. Så det var av av den anledningen.

Nu står vi i slutet av augusti och du står utan kontrakt fortfarande. Hur går tankarna nu?

– Jag tränar och ligger i. Per Ledin hjälper mig så jag har is både morgon och kväll i Sunderbyn. Så jag tränar på, jag hade en bra säsong. Men när man skulle vara som bäst, så var jag trött, så jag hade en del att träna ifatt. Jag har fått mersmak och är väldigt sugen på hockey, men jag behöver träna upp mig så jag har fysvärden som en SHL-spelare, så just nu tränar jag som en idiot.

Finns det några intresserade klubbar?

– Alternativ har jag absolut, haft, men jag har valt att träna just nu. Så det passar bra med Sunderbyn när jag är bosatt i boden.

Är du flyttbar?

– Jag är flyttbar absolut, men det är klart att Boden finns med, jag har inga hard feelings mot dem, jag och Fagervall kommer ju från samma by med. Så vi har pratat med varandra men inte mer, jag tränar på så får vi se.

Avgörs det ödet kanske av vad Boden landar för spelare? Det pratas ju om stora fiskar som Johan Harju, Niklas Olausson och Daniel Mannberg, att du kanske står på väntelista ifall de landar dem eller inte?

– Nej inget så! Jag tränar just nu, det är det som är tanken så får vi se vad som dyker upp. Men sugen på att spela hockey, det är jag.

Hur ser prioriteringsordningen ut? Ettan, allsvenskan eller utomlands?

– Det är klart att helst vill jag spela allsvenskan, så är det ju om jag får välja så. Men det hade också varit roligt att vara med och gå upp med ett lag med, så är det, det var stort.

Du vill gå till ett lag som kan utmana om avancemang?

– Ja precis!

Spelar det någon roll var i Sverige det är?

– Nej egentligen inte, men det ska kännas rätt i magen. VI får se. Men just nu tränar jag.

Du verkar riktigt sugen i alla fall!

– Ja det skulle man kunna säga, jag är sugen! Det florerade rykten att jag skulle lägga av, det har jag inte funderat på ens, så jag vet inte varifrån det kommer.

Det har ryktats om en hel del klubbar för din del: Boden, Piteå, Hudiksvall, Kristianstad. Har det legat något i de ryktena?

– Jag har i alla fall klubbar som haft avtal på bordet åt mig, så kan jag säga. Men det känns ointressant att prata om klubbar på det sättet, jag är där jag är just nu. Vilka klubbar som varit intresserade eller inte är ointressant, men visst har det funnits och finns.

När vill du komma till beslut?

– Jag har inget datum så, det är inte så att jag går och tänker att har jag ingen klubb det eller det datumet är det katastrof, men jag ligger i, jag ska vara redo när det väl blir klart.

Så du har ingen deadline att du i alla fall vill vara spelklar till när seriespelet drar igång?

– Jag låter det vara osagt, med tiden visar det sig.

Lämna ett svar