En klar indikation på spelarbudgetar

Det snackas mycket om spelarbudgetar, och även om jag har rätt bra koll på vad de olika lagen har så vill jag inte gå ut med dem ifall de skulle vara fel. Dessutom så kan siffrorna skilja sig lite från förening till förening beroende på vad man inkluderar i dem. Ingår tränare i spelarbudgeten? Ingår sociala avgifter? Ja det är bara ett par olika saker som kan skilja vilket gör siffrorna blir svåra att jämföra. Men idag tänkte jag lyfta fram en annan sak som ger en klar indikation på var spelarbudgeten ligger i de olika föreningarna, nämligen hur istiden ligger.

Hur kan det vara en indikation på hur hög spelarbudgeten är kanske ni undrar? Jo, ett lag som tränar två pass per dag, både förmiddag och eftermiddag kan ju inte ha spelare som jobbar då, för de kan ju inte vara på två ställen samtidigt. Då lär de med andra ord vara heltidsproffs på hockeyn, annars skulle de ju svälta ihjäl (speciellt med tanke på hur mycket energi de lägger ner om de ska träna två gånger om dagen). I ettan finns det ett lag som har heltidsproffesionella spelare, nämligen Hudiksvall. Här är en bild på deras träningstider.

Hudiksvalls istider.

De lär med andra ord ha en väldigt hög spelarbudget, kanske till och med den största. Ett annat lag som hade samma förutsättningar för sina spelare var Nybro, här en bild på deras istidschema för föregående säsong.

Nybros istider 22/23.

Detta är alltså klubbar där spelarna uteslutande sysselsätter sig med ishockey., eller iaf har tillräckligt många för att det ska vara meningsfullt att ha två istider.

Många kanske lyfter på ögonbrynen och tänker att Väsby då, har inte de heltidsproffs med tanke på alla deras hamburgermiljoner? Här är deras istider.

Väsbys istider.

Som ni kan se så startar inte deras träningar förrän kl 15, även om målvakterna startar en timme tidigare.

Då finns det faktiskt söderklubbar som tränar tidigare. Här är toppklubbarna Karlskronas och Trojas istider.

Karlskronas istider.
Trojas istider.

Som ni kan se så tränar båda lagen efter lunch och ger sina spelare samma möjligheter ungefär. Det indikerar rätt tydligt att Trojas budgetbygge kanske är billigare än tidigare, men att de fortfarande har en väldigt hög spelarbudget. Jag har också fått information om att Kristianstad ska börja träna kl 13 (även om deras istider inte ligger öppna på nätet) vilket indikerar att alla spelare är minst halvtidsproffs.

Om vi kikar på några topplag till, hur ser deras förutsättningar ut? Boden hamnar ett litet snäpp efter, de börjar sina träningar kl 15.15.

Bodens istider.

Vimmerby kommer strax efter med träningstider kl 15.30.

Vimmerbys istider.

Då har vi väl bara ett tippat topplag kvar att redovisa (Piteå går inte hitta istider för), och det är Mariestad. Där ser man att spelarlönerna inte alls är i nivå som för de andra, då spelarna behöver jobba heltid (eller näst intill) då träningen inte kan börja förrän 16.50 (målvaktsträning en timme tidigare, löneförmån för ass klubbchef Sandberg? ;-)).

Mariestads istider.

Lämna ett svar