Vilket lag har bäst backar i väst

Jag har tidigare rankat lagens tränare och målvakter, nu tar vi klivet till backsidan. Vilket lag har egentligen västra ettans bästa backsida? Vem har svagast? Här är min ranking och en idé om hur de kan tänkas ställa upp om de vill spela med en mer offensiv och en mer defensiv i varje backpar!

Bois lagkapten och defensiva jätte, Johan Frick. Foto: Sofie Alexandra Kitteröd

1. Mariestad

Tänkbara backpar
Tobias Aronsson – Johan Frick
Andreas Thelander – Simon Svensson
Manne Håkansson – Filip Stenlund
William Sundberg

Ett förstabackpar i toppklass, där Aronsson är en skicklig spelmotor medan Johan Frick är en defensivback av klass. Andreas Thelander hoppas man mycket på, en spelskicklig back som får stabile Simon Svensson vid sin sida. Manne Håkansson har redan två säsonger på seniornivå trots att han bara är 19 år fyllda, och är ett riktigt löfte medan Filip Stenlund är en välväxt egen junior som gjorde det bra när han fick chansen säsongen som gick i en defensiv roll.

2. Tranås

Tänkbara backpar
Markus Magnusson – Martin Lindberg
Viktor Nilsson Westlund – Gustaf Malmkvist
Martin Skärberg – Filip Forsmark
Love Palm – Samuli Rahikainen

Magnusson och Viktor Nilsson Westlund är två spelskickliga herrar som säkert kommer få spela såväl powerplay som viktiga offensiva minuter. De kompletteras av två stabila och rutinerade mer defensivt lagda backar som ger två bra backpar. Unge Skärberg kompletterar Filip Forsmark i tredje backpar, där finns potential men hur mycket får de ut? Palm och Rahikainen helt ok backup.  

Adam Thilander, en av ettans poängstarkaste backar. Foto: Halland i fokus

3. Skövde

Tänkbara backpar
Adam Thilander – Axel Abrahamsson
Axel Eriksson – Karl Jonsson
William Johansson – Isac Ollas Mattsson

Har bara sex backar än så länge, vilket gör att de dras ner ett snäpp i rankingen. Här märks det att man satsat på mer offensivt skillade backar, Axel Abrahamsson är egentligen enda defensivbacken. Han blir en nyttig motpol till Adam Thilanders betydligt mer offensiva läggning. Ett backpar av hög ettanklass. Andra backpar är inte lika tryggt, Axel Eriksson är förstaårssenior medan Karl Jonsson har en hel del rutin men har gått oväntad kräftgång efter en lovande start på karriären. Kan tvåanvärvningen William Johansson anpassa sig till ettan på ett bra sätt så finns potential.

4. Dalen

Tänkbara backpar
Kalle Holm – Sebastian Ehrenflod
Linus Jacobsson – Gustav Särenborg
Simon Lindblom – Joebe Martin
Victor Nilsson

Backparet Kalle Holm-Sebastian Ehrenflod kommer vara riktigt starka, både offensivt och defensivt. Även de andra två backparen håller bra klass, speciellt om man kan få samma utveckling på backarna som man brukar få.

5. Surahammar

Tänkbara backpar
Karl Markström – Isak Wallén
Sebastian Tellström Jovicic – Emil Andersson
Wille Hedqvist – Johan Andersson
Gustav Lagerlöf

Hoppas fortfarande på David Lidström men utan honom så kan det formeras på detta sätt. Markström och Jovicic blir de som bär offensiven och tar hand om speltiden i powerplay, då det är två spelskickliga herrar. De kompletteras av två rejäla backar i form av Wallén och Emil Andersson, det känns som en bra match. Hedqvist och Johan Andersson lite mer utfyllnad.

6. Borlänge

Tänkbara backpar
Adam Bäckehag – Oscar Kellerstam
Henning Rothsten – Elias Lustig
Emil Danerhag – Tim Björkman
Simon Nyhlén Persson – Pontus Bergman

Har en ung men ändå intressant backsida. Adam Bäckehag är ledaren på backsidan och den som kommer få mest förtroende i powerplay. Kellerstam mer defensiv, som gillar att smälla på. Rothsten och Elias Lustig är två lovande killar med rätt hög potential. Danerhag och Björkman fick en del istid säsongen som gick och får agera tredje backpar.

7. Forshaga

Tänkbara backpar
Tobias Björklund – Oscar Ramqvist
Linus Carlsson – Oliver Åkelid
Daniel Gheorgiu– William Eriksson

Tobias Björklund kommer få spela så mycket han bara orkar i alla spelformer, han är toppklass i ettan och klart starkaste back i laget. I övrigt är det svårt att lyfta fram någon särskild. De har en del ettanrutin, men har inte gjort några större avtryck.

8. Lindlöven

Tänkbara backpar
Filip Halvordsson – Gustav Lindström
Ludvig Hendén – Hannes Wenell

Lindlöven har bara fyra backar under kontrakt med en vecka kvar till deras första träningsmatch! Man kan undra vad de väntar på? Första backparet med Halvordsson-Lindström håller dock bra klass, medan Hendén-Wenell är unga backar med utvecklingspotential.

9. Mjölby

Tänkbara backpar
Kevin Kallonen – Anton Kellman
Liam Thell – Alexander Skoglund
Hannes Rydin Irebro – Hugo Andersson
Alwin Rosén – Ludwig Strand

Jag tror att nyförvärven Kallonen och Thell får playmakerrollen i var sitt backpar. De har båda gjort bra med poäng i tvåan, det ska bli spännande att se vad de kan omvandla de siffrorna till i ettan. Kellman har en del nyttig ettanrutin, bra skridskoåkare som är bra med puck. Bakom dessa tre är det dock tvåanspelare av suspekt klass.

10. Falun

Tänkbara backpar
Filip Hedberg – Lukas Mååg
Ibrahim Qufaj – Markus Svensk
Philip Hesselgren – Fredrik Sandberg
David Thögersen – Pontus Eriksson
Nils Elfsberg

Har en bra numerär (nio backar) men spetsen kanske det är si och så med. Första backparet med Hedberg och Mååg är ändå rätt bra ettanklass och andra backparet med talangen Qufaj kanske kan bli ett utropstecken. Tredje backpar och neråt känns dock väldigt tunt.

Lämna ett svar