Supporterintervjun – Sundsvall

Vad vore lagen utan oss supportrar? Ingenting skulle jag vilja säga. Vi är de som ger spelarna motivation, vi är de som finansierar verksamheten och vi är de som blöder allra mest för laget i våra hjärtan. Varför då inte låta oss komma till tals? I en serie intervjuer så kommer supportrar från de olika ettanlagen få komma med sina tankar om laget, rivalitet och sina minnen. Sundsvall har ett nystartat a-lag som kom igång inför säsongen 19/20, men Vincent Bodin har följa laget betydligt längre än så trots att han bara är 25 år. Han berättar bland annat om trycket Sundsvall har på läktarna, som han menar är i toppklass i ettan!

Kan du börja med att presentera dig för oss!

– Jag heter Vincent Bodin, är 25 år gammal och bosatt i Sundsvall, men ska nu i höst flytta till Örebro för studier. Varit supporter till de blå sedan barnsben och de senaste säsongerna (sedan A-laget startades upp igen inför säsongen 2019/2020) varierat mellan att stå i klacken eller sköta musiken i arenan under hemmamatcherna, där jag föredrar det förstnämnda. Innan dess stod jag enbart i klacken.

Hur länge har du hållit på ditt lag och hur började det?

– När jag var nio år gammal var min pappa tillsammans med en kvinna vars två söner höll på Sundsvall Hockey, och en gång tog de med mig på match mot Rögle hemma i Gärde. Detta var säsongen 2006/2007 när Sundsvall spelade i hockeyallsvenskan och jag minns att Rögle vann med 1-0 efter att Pär Arlbrandt gjort det enda målet. Jag skulle säga att jag har hållit på Sundsvall sedan dess, men eftersom jag inte bodde i stan på heltid under den perioden så såg jag endast några matcher per år. Det var främst när jag kom upp i 14-15-årsåldern som jag började gå på fler matcher och stå i klacken, alltså vid 2012 när Sundsvall precis hade åkt ur HA och istället fick möta närliggande lag som Kovland, Njurunda, Brunflo, Kramfors och Sollefteå. Av förklarliga skäl blev det betydligt fler bortaresor då, så det var väl någonstans där det “började på riktigt” så att säga.

Vincent Bodin. Foto: Privat

Hur mycket hardcore är du?

– Svår fråga men tillräckligt “hardcore” för att aldrig ens ha övervägt att göra som många polare och välja andra närliggande lag som Timrå eller Modo, trots att dessa är på en betydligt högre nivå sportsligt. Jag missar ytterst sällan en hemmamatch och åker även på några bortaresor per säsong.

Vilken är den roligaste resan du varit på?

– Min första resa var Almtuna borta säsongen 2011/2012. Vi tog över Gränbyhallen och skapade ett ordentligt tryck där, så trots förlust med 0-5 får jag ändå säga att den ligger högt uppe på listan även om det blivit ett antal resor genom åren. Annars var det magiskt att slå Timrå borta under 2015/2016 när båda lagen spelade i hockeyallsvenskan, men vet knappt om man kan kalla det “resa” med tanke på hur nära avstånd det är.

Vad är ditt bästa supporterminne?

– För mig är det svårt säga något annat än sista matchen i Kvalserien säsongen 2014/2015 när vi vann mot Södertälje och gick upp i Hockeyallsvenskan, och såklart de tre derbysegrarna mot Timrå under säsongen som följde. Tyvärr blev det en bitter eftersmak eftersom vi åkte ner i Hockeyettan direkt och ytterligare ett år senare (sommaren 2017) fick lägga ner A-laget p.g.a. ekonomin. Hade föreningen skött sina kort rätt tror jag vi hade haft hyfsat goda möjligheter att gå om Timrå i näringskedjan, men det är som det är. Jag tycker annars det finns många riktigt fina minnen från förra säsongen 2022/23! Under SCA-Cupen stod vi upp riktigt bra i derbyt mot Timrå, både på läktaren och isen med en hedersam 3-6-förlust mot ett SHL-lag med ordinarie trupp vilket kändes som en vinst för oss. I serien får höjdpunkterna anses vara de två bortavinsterna mot Hudik samt de sista hemmamatcherna i Allettan mot Piteå och Boden, och i slutspelet mot Hanviken och Kalmar. Vi skapade ett otroligt tryck på läktaren under de matcherna, enligt mig det bästa på många år i Gärde!

Vad gör ditt lag så speciellt?

– Det är såklart jättehäftigt att Alexander och Thomas Steen valt att engagera sig i Sundsvall och inte någon större klubb, men jag skulle säga supportrarnas närhet till spelarna. Sedan vi startade upp A-laget igen inför säsongen 2019/2020, framförallt under förra säsongen, så har det kommit mycket nytt, yngre folk till klacken samtidigt som de äldre är kvar. Våran klack har fått ett rejält uppsving och även om vi exempelvis kanske bara är 30 personer där någon match så blir det ändå ett väldigt bra tryck när samtliga de 30 står och sjunger konstant i tre perioder. Till skillnad från större klubbar med fler supportrar tycker jag det är häftigt när man märker att varje enskild individ i vår klack faktiskt kan påverka utgången i matchen, för man ser verkligen att spelarna får mer energi och blir mer taggade när vi bara fortsätter och fortsätter sjunga oavsett resultat. Det trycket vi skapade i flera av matcherna skulle jag absolut säga är speciellt på den här nivån, och utan att vilja nedvärdera de andra lagen så har vi den bästa klacken i hockeyettan norra och bör ligga högt upp även om man räknar in samtliga fyra serier.

Vilka ser du som era stora rivaler och varför?

– Det är utan någon som helst tvekan Timrå. Egentligen borde någon äldre ur våra supporterled svara på den här frågan, men även om det numera skiljer två divisioner mellan lagen så finns en infekterad rivalitet och historia där som sträcker sig tillbaka långt innan jag ens var född. Jag har under min uppväxt fått lära mig att man alltid ska “hata Timrå” i alla lägen, haha. Vi har inga rivaler på samma sätt i Hockeyettan men om jag skulle säga något lag är det självklart Hudiksvall med tanke på avståndet och att de matcherna drar mest publik.

Vad säger du om årets lagbygge?

– Vi går in i säsongen med samma målvaktspar som de tre tidigare säsongerna. Rönnqvist är en klart duglig målvakt på den här nivån, men von Burg har en högre högstanivå och förhoppningen är att han ska ta kliv och bli mer jämn över hela säsongen nu. Tunga tapp av framförallt Englund och Avehag gör att jag tycker backsidan på förhand ser svagare ut i år, men samtidigt är det svårt att veta vad vi kommer få av nyförvärven Eklund, Millner Westberg och Falberg som samtliga gör sina första säsonger på seniornivå. Eklund har åtminstone gjort mycket poäng i J20 Nationell så förhoppningen är väl att han ska bli någon form av powerplay-back. Trots att vi tappat viktiga spelare som Sirén och Marnetoft så tycker jag nog forwardssidan ser bättre ut än förra säsongen då vi ersatt dessa med spännande värvningar i Larsson, Nyman och Westerlund, som samtliga gjorde mycket poäng i sina respektive klubbar den gångna säsongen. Det mest spännande nyförvärvet tycker jag dock är Filip Wiberg som har 104 matcher i hockeyallsvenskan på sitt CV men varit utlånad mycket. Nu kommer han vara med redan från start och få kontinuitet, vilket jag tror kan leda till hans stora genombrott. Den stora stjärnan är annars Sebastian Kaijser som ska leda det här laget och göra flest poäng. Värt att nämna är att Åhlin och Hedlund var två av våra bästa spelare i slutspelet i fjol och bör kunna vara bättre över hela säsongen nu, samtidigt som Westling Alm hade ett sämre fjolår, men var riktigt bra säsongen innan och förhoppningsvis kan studsa tillbaka.

Hur långt kommer ni att gå i år?

– Jag sticker ut hakan lite och säger att vi kommer gå minst lika långt som förra säsongen (semifinal i slutspelet) då vi slog ut Hanviken och rentav vann en av hemmamatcherna mot Kalmar som nu ska spela hockeyallsvenskan. Det lär ha gett värdefull rutin till vårt unga lag som återigen bör ha goda möjligheter att ta oss till Allettan och därefter norpa en av de åtta slutspelsplatserna. Väl i slutspelet har vi ett tungt lag som är jobbiga att möta vilket passar perfekt i just den typen av matcher. Samtidigt tror jag inte att vi på långa vägar är redo att gå upp i HA och att vi därför åker ur antingen i semifinalen eller i kvalserien.

Vilka kommer slåss med er när det summeras?

– Jag har lite dålig koll på de andra lagen, men Hudiksvall kommer att sluta etta och Boden tvåa medan vi och Piteå slåss om tredje/fjärdeplatsen. Femma blir Strömsbro, eller kanske Clemensnäs.

Du är aktiv på hockeyettansupportrar, vad tycker du om gruppen?

– Perfekt grupp för att få bättre koll på lagen i de andra serierna. Jag tycker dessutom att det är småkul att läsa lite ”gnabb” mellan supportrarna när det exempelvis varit något derby i den södra serien, haha. Det är något vi inte direkt är bortskämda med i den norra serien med tanke på avstånden mellan lagen.

Vad vill du se mer av på kmhockey.se?

– Jag tycker redan ni gör ett bra jobb med att bevaka Hockeyettan!

Lämna ett svar