Vilket lag har bäst backar i norr?

Jag har tidigare rankat lagens tränare och målvakter, nu tar vi klivet till backsidan. Vilket lag har egentligen norra ettans bästa backsida? Vem har svagast? Här är min ranking och en idé om hur de kan tänkas ställa upp om de vill spela med en mer offensiv och en mer defensiv i varje backpar!

William Eckmyhl, en del av norra ettans starkaste backsida. Foto: Oliver Åström, Kalix

1. Hudiksvall

Tänkbara backpar
William Eckmyhl – Philip Eriksén
Lucas Torstensson – Alex Brännstam
Marcus Linderborg – Filip Lander
Hannes Lindström

Har tappat hela fem backar, men har med sina värvningar fått en tydligare rollfördelning. Lucas Torstensson, William Eckmyhl och Marcus Linderborg kan tänkas ta de offensiva rollerna. Det är tre riktigt starka offensiva kort. De defensiva rollerna kommer Philip Eriksén, Axel Brännstam och Filip Lander ta, även om Filip är rätt offensiv han med. Hannes Lindström blir gissningsvis sjundeback (om nu inte Linderborg får ta den rollen). Det är en ovanligt lätt backsida, topp 6-backarna väger 82 kg som tyngst!

Max Kardewall imponerade i Bodentrljan sedan han anslöt sent under förra säsongen. Foto: Oliver Åström, Kalix

2. Boden

Tänkbara backpar
Isak Pantzare – Max Kardewall
Felix Dahlroth – Kevin Arvidsson
Erik Hannu – Jens Andersson
Viktor Aresprång

Värvningen av Isak Pantzare sticker givetvis ut positivt. Där har man en liten, men ändå tufft spelande back med riktigt bra skridskoåkning som gärna fyller på i anfallen. Offensiva är även Felix Dahlroth och nyförvärvet Erik Hannu, där Dahlroth också lär göra en hel del poäng framför allt. Jens Andersson, Kevin Andersson och Max Kardevall får därmed ta den defensiva rollen i backparen medan Viktor Aresprång får agera sjundeback. Offensivt ser det riktigt spännande ut, men defensivt kanske man inte är riktigt lika starka.

Fredrik Granberg, Bodens kanske bästa backvärvning. Foto: Oliver Åström, Kalix

3. Piteå

Tänkbara backpar
Alexander Popovic – Fredrik Bergdahl
Fredrik Granberg – Henrik Claesson
Oscar Eriksson – Edvard Björk
Jonathan Lidman – Linus Lindmark

Har gjort ett par starka värvningar i Alexander Popovic och Fredrik Granberg, där Popovic är en uttalat offensiv back, medan Granberg behärskar spelet i båda riktningar. Det är nog dom två det ska kretsa kring i det offensiva spelet, för samtliga övriga backar är åt det defensiva hållet. Fredrik Berghahl är en oöm back som gillar att smälla på, lite samma stuk har Henrik Claesson och det lär bli dessa som kompletterar Popovic och Granberg. Oscar Eriksson kan nog få ta en offensiv roll i tredje backpar tillsammans med någon av juniornyförvärven.

4. Sundsvall

Tänkbara backpar
Algot Landin – Samuel Eklund
Anton Falberg – Nils Nordh
Linus Millner Westberg – Emil Wengelin
Erik Nordlander – Oscar Edström Petré

Har en väldigt ung backsida där Algot Landin är 23 medan resten är 21 år eller yngre. Tre av nyförvärven är förstaårsseniorer med bra poängproduktion i J20 Nationell senaste säsongen. Samuel Eklund, Anton Falberg och Linus Millner Westberg kommer få någon form av offensiv roll antagligen om man ska utnyttja deras styrkor. Algot Landin är också stark offensivt, men löser även defensiven, så frågan är vem av juniorerna har får kampera med? Nils Nordh och Emil Wengelin får ta defensiva roller. En ung och lovande backsida, men också väldigt oprövad.

Poängkungen Johan Pettersson. Foto: Oliver Åström, Kalix

5. Kalix

Tänkbara backpar
Johan Pettersson – Oscar Kohlström
Alfred Hjälm – Markus Hansson
Johan Diberius Sköld – Markus Nilsson
Adam Weiberg – Fariz Hamid

Johan Pettersson led av ljumskarna i slutet av förra säsongen, vilket gjorde honom i stort sett stationär. Nu hoppas man att vila läkt ihop, och har han det så är det givetvis en toppback offensivt. Alfred Hjälm är en annan skicklig offensiv back, och det är dessa två som kommer vara vapnen i powerplay och offensiva situationer. De defensiva positionerna försvaras av Markus Hansson och Markus Nilsson först och främst, men också av nyförvärven Johan Diberius Sköld och Oscar Kohlström får ses som defensiva.

6. Kiruna

Tänkbara backpar
Philip Kemi – Eddie Ahlmark
Wiljami Kupiainen – Adam Oja
William Palovaara – Nils Inga
Willy Halmkrona

Philip Kemi är en notorisk poängback och kommer få en stor offensiv roll i laget, tillsammans med finska nyförvärvet Wiljami Kupiainen. Övriga backar är mer defensivt lagda, där bland annat finske Eddie Ahlmark gjort sig känd i södra ettan för sitt burdusa spel.   

7. Strömsbro

Tänkbara backpar
Philippe Caron – Leon Okonkwo Prada
Calle Westerlund – Olle Hellström
Fredrik Larsson – William Mann
Fabian Fahlstedt

Calle Westerlund och Philippe Caron är värvade för att kunna ta de offensiva rollerna i laget. Men de kommer från tvåan, så frågan är hur de fixar det steget? Resten av backarna är defensiva, och mest intressant av dessa är nog Leon Okonkwo Prada.

Ludvig Stenwall får sköta mycket offensivt i nykomlingen. Foto: Oliver Åström, Kalix

8. Clemensnäs

Tänkbara backpar
Ludvig Stenvall – Nils Gustafsson
Nils Gustafsson – Daniel Nyberg
Sebastian Martti – Jesper Sand Roden
Daniel Boman

Har värvat nyttig rutin i Ludwig Stenvall och Daniel Nyberg. Stenvall kommer få mycket istid i alla spelformer, Nyberg är mer defensivt lagd. En offensiv back som är kvar är Nils Gustafsson som gjorde nästan två poäng per match i tvåan. Det är dessa tre man kommer bygga mycket runt, övriga får mindre roller.

Marwin Wedemo, förstaback i Vännäs i vinter? Foto: Oliver Åström, Kalix

9. Vännäs

Tänkbara backpar
Marwin Wedemo – Isak Sandström
Wilhelm Ytfeldt – William Wellén
Robin Eriksson – Robin Gren
Jesper Salén

Här var det mycket oprövat, men fyra backar spelade i alla fall ettan under förra säsongen och de kommer givetvis få många minuter. Marwin Wedemo kan göra en och annan poäng tillsammans med Mölndalsvärvningen Wilhelm Ytfeldt. Isak Sandström, William Wellén och Robin Eriksson får huvudansvaret för spelet i egen zon.

10. Örnsköldsvik

Tänkbara backpar
Oskar Bergström – Lucas Flygt
Anton Fält – Wille Persson
Kevin Bergkvist – Elias Hörnquist
Oscar Liv – Hannes Alander
Emil Jonsson

Oskar Byström hade en kanonsäsong så länge han fick vara med förra säsongen och kommer få bära offensiven. Kevin Bergqvist, Anton Fält, Wille Persson och Lukas Flygt har ettanrutin sedan tidigare utan att glänsa, medan resten är helt oskrivna.

Lämna ett svar