Sportchefsintervjun – Tyringe

Tyringe klev upp i ettan förra säsongen och gjorde en klart godkänd säsong då man höll sig kvar utan kval. Men hur ska man göra för att etablera sig, växa och bli en attraktivare klubb och hur ska man göra för att vinna tillbaka publiken? Om detta, om lagbygget och om licenshärvan kan man bland annat läsa i denna innehållsrika intervju med sportchefen Daniel Söderberg.

Hur ska ni göra för att etablera er, växa och bli en attraktivare klubb?

– Vi skyndar långsamt, för att etableras sig i ettan är min syn att först och främst hitta en lugn och långsiktig tränare, det var första brickan när vi signade Pelle (Svensson). Sedan ska vi bygga efter vår plånbok, blandat rutinerat och ungt. Målet första säsongen var att klara oss kvar utan kval. Nu vill vi vara med mer och hugga kring allettanplatsen i år, och gör vi inte det så vill vi i alla fall gå bakvägen, så vi känner vi tar ett steg. Men det är ingen quick fix, det kommer ta tre säsonger att etablera oss i ettan.

Hur ska ni hantera att ni spelar samma serie som Kristianstad igen?

– För oss är det bara kul, regionen kanske inte mår bra av det, men för oss som förening är det bara positivt. Det var ett tag sedan nu, så det ska bli spännande och kul på alla sätt och vis.

Kan ni dra nytta av det på något sätt?

– Vi försöker promota de matcherna jättemycket. Vi har en träningsmatch mot dem med. Vi vill locka så mycket folk som möjligt och få till derbystämningen och lägga stort jobb på det. Det är den ekonomiska nyttan vi får. Vi lånade spelare av dem ifjol, det försvinner nu, så ur den aspekten är det dock negativt.

Jag upplever ett stort intresse kring Tyringe, men det speglar sig inte riktigt i publiksiffrorna. Hur ska ni göra för att öka publiksnittet?

– Vi har många hängivna supportrar, men vi har tappat marginalsupportrarna, men det är många med samma problem. Förra gången vi var uppe så hade vi i alla fall 7-800 när vi hade vunnit lite, men nu var det inte ens så många på premiären, Men nu har vi satt ihop en ideell grupp som ska se till att det händer grejer under matcherna. Vi försöker ta ett helhetsgrepp och göra en supporterläktare med yngre folk. Det tidigare så starka Bluefoxes har tappat sin kraft lite, så vi försöka göra något nytt, med yngre för att få dem att sjunga med och skapa stämning så det kommer mer folk. Men det handlar också om att vinna matcher, då kommer folk med, så det går hand i hand.

Vad säger du annars om säsongen som gick?

– Totalt sett är vi ganska nöjda, det gick helt ok. Sedan vill man alltid mer. Vi hade lite dippar. Hösten var som den var, det var första säsongen i ettan, vi visste det skulle ta tid att få killarna att anpassa sig till nivån och för Pelle att sätta spelet. Så där gick det som förväntat med höga toppar, vi vann bland annat båda matcherna mot Nybro, men också djupa dalar. Sedan hade jag hoppats att vi skulle vara med lite bättre från start i vårettan, men där tappade vi en del billiga poäng som mot Segeltorp. Vi tyckte annars att vi hade fått en lätt lottning med matcher mot lag som skulle vara lite enklare, men vi förlorade några där och hamnade på efterkälken. Sedan gjorde vi det bra på mitten, men på slutet så hade vi inget att spela för så då tappade vi igen. Så jag är missnöjd med starten på vårserien, annars var det enligt plan.

Blir Didrik Jansson förstemålvakt även i år? Foto: Halland i fokus

Vi ska gå igenom laget: På målvaktssidan behåller ni Didrik Jansson och Victor Carlsson. Vad säger du om er målvaktssida?

– VI är nöjda med den, det känns tryggt och stabilt. Sedan hade de lite olika säsonger. Victor hade en riktigt bra avslutning på tvåansäsongen, så jag trodde att han skulle ta förstaspaden, det var min tanke, men han hade det lite svårare. Didrik växte och blev bättre och bättre och blev förstamålvakten i slutet av säsongen. Men det är två bra målvakter och två bra personer vid sidan av med. Vi har två jämna och duktiga målvakter som får fajtas om det, Didrik avslutade som nummer 1, vi får se hur det blir denna, men det känns bra.

På backsidan blir ni av med Viktor Wahldén sent, men även Meirs Moore och Isac Hedlund. Vad betyder de tappen för er?

– Det är klart att Wahldén varit duktig defensivt, en ledare vid sidan av med, så visst är det ett kännbart tapp. Meris var mer offensivt duktig, så det är också kännbart, men det är två beslut vi tagit, när man väger in allt så handlar det om att ekonomin styr, så då får man ställa kostanden mot spelarkvaliteten och då var vi tidigt klara med att vi skulle leta annat. Hedlund var en annat läge för, honom hade vi gärna behållit, men han har gått en utbildning och nu ska han börja jobba, och då var det tufft att få ihop det. Då har vi sagt att vi börjar så här, men att han är välkommen tillbaka om han vill. Han tar en paus i alla fall, så får vi se om han kommer tillbaka. Det är en Tyringekille med ettanrutin, så visst hade han varit nyttig, men Meirs och Wahldén hade större roller.

På plussidan så märks Elias Svensson Dervall och Samuel Tetreault, hur väl fyller de ut hålen?

– Rätt så väl. Tetrault är lite tidigt att prata om, men Svensson Dervall är en stor defensiv back som vi hoppas ska kunna ta Wahldéns mantel. Sedan har vi bara precis kommit igång, men jag har förhoppningar om Samuel, det lovar gott det jag sett så här långt, sedan är det svårt när man inte spelat att vet var han står, men känslan är bra. Men sedan om han är bättre eller sämre än Meirs är svårt att säga. Sedan vill jag också säga att vi har plussida på de andra killarna, Melker (Bergman), (Mads Christian) Hannerborg och Max Kroon som hade sina första ettansäsonger och som mer vet vad som förväntas nu.

Offensivt så är väl det tyngsta tappet Jesper Ahlgren (till Krif). Var ni nära att kunna förlänga med honom?

– Det var det egentligen, vi hade en bra dialog, och han sa att han trivdes bra. Men jag tror att i hans fall så är han lite äldre och när han gjorde det bra här så betyder pengarna mycket när han är utomlands. Det var surt, för jag tror inte det skiljde jättemycket, och hade jag bjudit samma så hade han valt oss. Han fick ett bra erbjudande med våra mått mätt, men fick nej och har gått vidare. Vi får värdera varje spelare mot kostnaden, vi satte ett pris som vi tyckte han var värd, han ville ha mer som han fick någon annanstans, så vi gick vidare.

Även Hugo Wirell, Adam Ingvarsson, Felix Franzén, Albin Brännström och Isac Göransson lämnar, rätt många! Hur kommer det sig?

– De flesta valde vi att avsluta med. Wirell, Ingvarsson, Franzén och Isaksson spelade inte mycket för oss, så att de lämnar påverkar oss inte jättemycket. Brännström behöver spela mycket matcher för att utvecklas, han behöver få mer istid än han kan få av oss. Göranson hade vi en dialog med länge, honom hade vi velat behålla, men han valde Vimmerby. De har en historia ihop tydligen agenten och Hampus Sylvegård.

Marcus Molin, Henrik Hallberg, Matias Laksonen, Hugo Persson, Liam Blomqvist och Dmytro Danylenko är nya. Vilka är du mest nyfiken på?

– Man är nyfiken på alla, men jag tycker en sån som Henrik Hallberg känns intressant när man ser vad han presterat innan. Danylenko är också spännande, även om han är svårare att avgöra vad han går för. Laksonen tog jag lite på rekommendation och han ser lovande ut. Min känsla är att vi har en bättre forwardssida och centersida än ifjol.

Ludvig Jansson lär vara center i förstakedjan också kommande säsong. Foto: Halland i fokus

Vilka tror du kommer utgöra en förstakedja i Tyringe i vinter?

– Jag vill inte lägga mig i det, men ett enkelt svar är (Ludvig) Jansson och (Heiiki) Harju bredvid varandra och sedan en sniper bredvid dem, men vem det blir vet man inte. Men Axel Björnkvist har en hög potential, men hittade inte riktigt flytet, men där finns mycket poäng att hämta.

Vad ser du för konkurrenter i serien?

– Jag tror ändå det kommer vara hyfsat jämnt. Några lag sticker ut, Karlskrona och Kristianstad främst kanske, sedan kommer Troja säkert vara där. Vimmerby började silly season intressant, och ser bra på g ut, så de kommer nog ligga högt också. Sedan tror jag vi kommer kunna slåss med övriga, Alvesta kanske troligtvis längre ner, men ganska jämnt på de andra. Sedan har de andra kanske lite mer profiler men vi har andra styrkor som kan hjälpa oss. Men ska vi göra det bra så ska vi vara före Mörrum, Alvesta och Halmstad, det är lagen vi ska slå. Annars blir det som ifjol.

Vilka tror du gör upp om den allsvenska platsen?

– Jag tror Väsby är med där, sedan är det svårt med Kristianstad och Karlskrona och Hudiksvall. Karlskrona har inte riktigt lyckats och Kristianstad är för tidigt att säga, men jag tror Hudiksvall och Väsby gör upp om det.

Vad säger du om licenshärvan?

– Ja vad ska man säga… I det stora hela är det rätt och riktigt, det är bra man går efter reglerna. Det kanske kan göra att det blir en utveckling som gör att spelarna måste anpassa sina löneanspråk bättre, det skulle vara sunt i det stora hela. Det är inte sunt med spelare som har 25-30 000 i län när det inte är mer publik på läktarna. Så det är rätt, men hur det ser ut från fall till fall är svårt att uttala sig om, men har man elitlicens så ska man hålla sig till det kan jag tycka, och då är det konstigt att vissa lag får licens trots minus flera år i rad och andra inte får det.

– Sedan kan jag köpa att många lag tycker det blir för sena besked, det, måste kunna gå snabbare, det blir bara jobbigt för alla inblandade.

Lämna ett svar