Domarbasens förklaring

Det tog ett tag men nu har jag i alla fall fått en intervju med hockeyettans domarbas, David Bergman. Han svara på frågor om skillnaden i bedömningar, ger oss nyheterna i regelverket samt levererar en god nyhet på domarfronten.

I en undersökning kom jag fram till att lag från den västra ettan åkte på betydligt fler utvisningsminuter i grundserien än i allettan, medan lag från den östra ettan åkte på betydligt färre utvisningsminuter i grundserien än i allettan. Vad tror du detta beror på?

– Det finns nog inget superbra svar, men när man kommer till allettan förändras motståndet, man möter nya lag, och då hamnar man högre eller längre upp i banan, så sånt kan spela in. Men i övrigt så har jag ingen bra förklaring, det finns inget att ta på direkt så. Men det är intressant och den statistiken tar jag gärna till mig.

Tror du att det kan skilja på bedömningsnivå mellan serier?

– Om du tittar på förbundsdomare som dömer ettan så är det en stor grupp av domare, det är över 100 domare som dömer, vilket innebär att vi inte kan vara exakt likriktade över alla regioner. Med det sagt så är det något vi jobbar med på utbildningar under säsongen, men visst kan det finnas regionala skillnader, så ärliga måste vi vara.

Jag intervjuade ett flertal sportchefer i frågan. Då framkom kritik över att i kvalserien så hade söderlagen en klar fördel i domarbedömningarna på sin hemmaplan. Är det något ni reflekterat över från domarhåll?

– Till att börja med så är en kvalserie en väldigt kort serie. Så att dra analys på det när det är så många unika matcher, är svårt, jag tror inte man kan dra så stora växlar av det. Under kvalserien så blir det också längre resor och man täcker även upp andra regioner. Så där är det mer troligt att lagen i så fall spelat så pass bra att de får med sig utvisningar av den orsaken snarare än att det är domarnivån som förfördelar vissa lag, det tror jag verkligen inte på.

Kan publiken påverka domarnivån?

– En publik påverkar matcher på många olika sätt, mycket publik ger en fin inramning och roligare match, så det är klart att på något sätt så kan det nog påverka någon gång ibland. Men det är ingenting domarna funderar på, de dömer utifrån sin ”gameplan”.

Samtidigt är de inte robotar väl?

– Nej och alla lag vill ha fler hemmamatcher av en anledning, och detta kanske kan vara en sån, vad vet jag…

Hur ser du på kritiken mot domarna, är den överdriven?

– Överdriven är ett stort ord, men min upplevelse som ansvarig är att domarna i väldigt hög grad gjorde en bra kvalserie om jag tar det. Sedan sa jag förut att det var en kort kvalserien, men det spelas ändå 30 matcher i en kvalserie och det är svårt att göra alla matcher perfekt. Men jag försöker kritiskt granska alla insatser för att vi ska kunna ta till oss och förbättra oss, men jag tycker vi gjorde en kvalserie där vi kan gå med huvudet högt efteråt. Sedan syns våra misstag alltid mer, och det är svårt att vara helt felfria. Men vi är nöjda överlag, absolut.

En annan återkommande kritik är längden på avstängningar. Jag vet inte om du har något med det att göra, men hur ser du på kritiken att längden på avstängningar varierar så mellan olika granskningsnämnder i ettan?

– Domare och domarledning har inget med det att göra, disciplinnämnden har hand om ärendet helt och hållet från att anmälan kommit in i deras händer. Men det är samma som för domarna, de är regionala och det är människor som sitter där. De har en praxis att jobba efter i många fall, men jag tror aldrig att de kommer hamna exakt lika även om de jobbar för att vara det. Det får vi leva med. Men man måste också ha klart för sig att det är svårt att likställa två liknande situationer, även om det är två checking to the head som ser likadana ut, så blir de aldrig exakt likadana.

Vad är nyheterna i reglerna inför kommande säsong?

– Det är inte supermycket men finns ett par som berör ettan.

– Vi har en regel som gäller dräkten: Om någon målvakt tar av sig hjälmen under friläge så blir det nu mål istället för straffslag som det blev tidigare, men det är extremt ovanligt.

– Sedan har vi en annan ny regel som handlar om kvittade straff. Förut när det blev dubbelutvisning så kunde det bli spel 4 mot 4, men från och med i år så kvittar man alltid straffen och det blir fortsatt spel 5 mot 5.

Vad tycker du om den regeländringen?

– Jag tycker det är bra. Man får ett bättre flyt i spelet och så slipper man det där med att ett lag i slutet av matcherna försöker skapa situationer där det blir dubbelutvisning så att de får 5 mot 4 om de tar ut målvakten.  

– Sedan finns det några nya regeländringar till, men de berör inte hockeyettan, bland annat att man vid videobedömning av en femminutersutvisning kan annullera straffet helt och att man kan byta ut en tekare vid regelbrott. Till sist en regel att alla matchstraff, oavsett game eller match, går till disciplinnämnden.

Hur ser du på nyrekryteringen av domare?

– Jag skulle säga att från förrförra till förra året lyckades vi göra en liten vändning i trenden. Då gick vi nämligen från att minska antalet domare till att öka pyttelitet. Det viktiga är att det är ett trendbrott. TIttar vi på de absolut viktigaste för bredden och i förlängningen även spetsen, så är det föreningsdomarna. De är flest till antalet och dömer flest matcher. Och där har skett ett trendbrott och det kommer vi jobba stenhårt för att fortsätta med. Man ser inte effekterna av en domarbrist förrän långt fram i tiden, så det var viktigt med ett trendbrott, men vi måste jobba ännu hårdare för att skapa konkurrens, för det ger också fler och bättre toppdomare.

Vad kan göras för att få fler att vilja bli domare?

– Man kan göra otroligt mycket! Men det viktigaste tror jag är att få unga människor att faktiskt få en nyfikenhet och förstå hur roligt det är att döma hockey. Det är ett roligt extraknäck och en karriärmöjlighet och det finns en fruktansvärt bra gemenskap mellan domare, det har gett mig vänner för livet. Så dels det och dels att lyckas få in dem, att testa på, det är jätteviktigt. Den andra sidan av myntet är att jobba med säkerhet och trygghet, med alla föreningar för att skapa en bra miljö för domarna på alla nivåer, så de känner sig trygga på sitt jobb. Att föräldrar känner de kan skicka sina ungdomar att döma hockey utan att det ska vara några problem.

Till sist: Är det bra att media granskar domare?

– Det beror på vad det är för typ av granskning. Vi ska inte vara fridlysta, men måste också få arbeta utan att vara för störda. Våran funktion är en servicefunktion till hockeyn. Vi finns där för att skapa en säker och rättvis match och gör vårt bästa för det. Så det är inte fel att granska, men är man ute efter att hitta problem och att domare gör fel, så tror jag inte det är så bra, för vi kommer alltid göra fel. Men det viktiga är att de gör sitt bästa. Men absolut, granska av andra orsaker så skadar det inte, alla måste kunna granskas.

Lämna ett svar