Sportchefsintervjun – Borlänge

Borlänge har som flera andra klubbar en tränare som även fungerar som sportchef. I Borlänge heter han Stefan Gustafsson och han går nu in på sin femte säsong som huvudansvarig för a-laget. Men som många klubbar så befinner han sig i en bister verklighet, och har tappat många av sina ledande spelare. Nu försöker han bygga en ny grund, samtidigt som han delar ut en rejäl skrapa till förbundet:
– Svensk hockey är helt fel ute!

Borlänge har gått från att vara ett topplag i ettan med flera kvalserieplatser till en mer undanskymd roll, hur kommer detta sig?

– Först och främst är det ekonomiska orsaker, vi har en kraftigt nedsatt budget. Det är den stora saken, det är där vi landar, nu får vi tänka om och bygga från grunden för att bygga en ny kärna.

Ja kikar man på årets lagbygge så är det väldigt föryngrat, hur ser du på det?

– Det kan man se på olika sätt, antingen som grund till att tippa oss vara ett bottenlag, eller så ser man det som en och det väljer vi att göra, att vi kan bygga en ny stomme. Många av våra unga killar som spelade hos oss förra säsongen blir kvar. Jag ser det positivt, många av de som är här är här för att bli bra, och har ett jäkla driv.

Borlängetränaren och sportchefen Stefan Gustafsson. Foto: Oliver Åström, Kalix

Hur är det att få möta Falun igen?

– Det ska bli spännande absolut! Jag personligen känner inte av rivaliteten, den fick jag känna på när jag gick som spelare från Falun till Borlänge. Men jag hoppas folk tycker det ska bli roligt och att de känner av rivaliteten och ställer upp och kommer på matcherna, det blir intressantare med två lag så nära varandra.

Går det bygga något på det?

– Det tror jag definitivt, begreppet ”slaget om Runn” lever kvar och det ska man bygga vidare på, det ska vara rivalitet. De vill visa att de ska hävda sig och vi vill fortsätta vara större. Det blir intressanta matcher, ett derby är alltid ett derby.

En  Falunspelare gick ut i tidningen lite kaxigt och sa att de skulle visa vilka som är storebror, hur ser du på det?

– Jag gillar kaxigheten med, men det ska spelas om det och jag ska inte ge vika. Alla medel är tillåtna för att vinna och det ska vi göra, sedan kan han snacka hur mycket han vill.

Om vi kikar tillbaka lite: Vad säger du om er förra säsong?

– Det är klyschor, men det var höga toppar och djupa dalar. När vi maxpresterade var vi riktigt bra. Jag som varit med i toppen tidigare vet att jag har på fötter när jag säger det. När vi var som bäst hade vi kunnat ta alla lag i ligan. Problemet var ojämnheten i verksamheten, inte bara under matcherna, utan även under träningar. Vi kunde ha en kanonträning, och sedan två dåliga. Vi var för ojämna. Det får jag ta på mig med, vi gjorde inte gruppen till ett lag, det var för få som drev det, det behöver vara flera. Det var någon eller ett par som fick dra ett tungt lass. Det är en läxa jag hoppas göra till i år. Resultatmässigt så var det första gången jag missade allettan, för många av spelarna med, så det var ett nytt läge att gå in mentalt till en fortsättningsserie. Men vi tar oss an det på ett bra sätt och när läget att gå till playoff kom så knöt vi ihop säcken på ett bra sätt. Sedan gick vi på pumpen mot Mariestad, men vi slutade i toppen ändå. Så resultatmässigt får vi vara nöjda även om vi gick andra hållet.

Oliver Norgren vaktar Borlängekassen också i vinter. Foto: Oliver Åström, Kalix

Målvaktssidan behåller ni intakt med Oliver Norgren och Emil Ranehamn, hur ser du på den?

– Den ser jag som väldigt stark, det är en stark lagdel. Oliver har bevisat år efter år att han är en toppmålvakt. Emil gör en liknande resa som Oliver gjort, han har startat i bakvattnet och kommit in i det. Han gjorde det bra när Oliver var skadad, och vann matcher åt oss. Han är spännande och ambitiös, väldigt noggrann och vill något. Det kommer bli kubbning om vem som ska stå, vi har två kompetenta målvakter.

Ni är annars kända för att utveckla många bra målvakter, (Victor Kokman, Marcus Hellgren, Tobias Sandberg), hur kommer detta sig?

– Det får de som var där då när de var här svara på egentligen, men jag vet att jag och nuvarande målvaktstränaren Kjell Snibb har en väldigt bra dialog, vi har haft bra utveckling på målvakterna och jobbar på ett bra sätt för att ge utrymme till målvakterna att de får tid med sin egen träning med. Sedan har det varit bra personer kring a-laget tidigare med, men grunden finns hos målvakterna med, det har varit talangfyllda målvakter som kommit hit och utvecklats därefter också.

Emil Rangedal lämnar Borlänge för Borås. Foto: Oliver Åström, Kalix

På backsidan blir ni av med Linus Lundberg och Emil Rangedal, vad tappar ni för kvaliteter där?

– Linus kom in sent från den danska högstaligan, och kom in som en frisk fläkt, Liten, rapp, snabb och spelskicklig. Vi tog ingen dialog om förlängning, men det är en bra person och jag önskar honom all lycka. Emil var det lite tvärtom, jag hade gärna haft kvar honom som stöttepelare och ledarfigur. Han har varit med under två år här, men tyvärr lyckades inte föreningen komma överens med Emil om vissa saker, det var synd och tråkigt, han bidrog med mycket bra saker, inte bara hockeymässigt.

På plussidan så finns Oscar Kellerstam, Elias Lustig och Simon Nyhlén Persson. Vad får ni för kvaliteter där?

– Dels tycker jag om man jämför så får vi en annan bredd. Nu får vi 7-8 som konkurrerar om att få spela.

– Kellerstam blir äldst i laget, född -99. Han kommer från en hockeyfamilj, Djurgårdare. Han är intressant ur många delar. Han har storlek, är bra tränad, men har också lugnet med pucken och ledaregenskaper som är viktiga. Han kommer hjälpa oss att spela oss ur situationer, en fältherre både med och utan puck. Det utstrålar en pondus om honom, inte bara på grund av storleken.

– Simon är en lite up and coming back. Spelskicklig och enorm teknik i skridskoåkningen och puckbehandlingen. Väldigt atletisk. Det ska bli intressant att leda en sån spelare in i systemet och tankesättet, han är väldigt talangfull och puckskicklig. Han kommer vara intressant många år framöver, en toppspelare i ligan och även högre nivå inom några år. Det är hans första seniorsäsong,  i samma läge som Olle Strandell och Ollle Östman, han har alla verktyg om han lägger manken till.

– Elias kom in sent, sista gubbe till samlingen. Han har pondus och glädje, han är här av rätt orsaker, för att bli bättre. En lagspelare som syns och hörs. Han har en tuffhet i spelet, spelar rejält, en ledartyp i mina ögon och intressant spelare som kan svälja mycket istid i många spelmoment.

På forwardssidan har det hänt klart mest med flera tunga tapp. Var det ett önskat omtag eller låg annat till grund?

– Det blev så ändå på grund av ekonomiska medel, de har ett annat löneanspråk, vi kan inte gå med i budgivningen. Klart de är tapp, jag hade gärna sett att jag fått jobba vidare med flera av dem, som kärnspelare i laget.

Borlängeikonen Patrik Elfsberg flyttar hem till moderklubben Falun. Foto: Oliver Åström, Kalix

Svider tappet av kaptenen Patrik Elfsberg till rivalen Falun extra?

– Ja inte att han går till Falun, där förstår jag hur han tänker, att han vill sluta cirkeln. Men han kände kanske också att han stod och stampade lite grann, och nu skulle vi ha generationsskifte med ombyggnad. Men taggen är inte Falun, men han har varit kapten i fyra säsonger under mig och vi har alltid haft en bra dialog och velat samma saker, en naturlig och bra talesperson in i gruppen. Så det är ett personligt tapp och dessutom en stor klubbprofil, han är högt upp på alla våra listor i historieböckerna. Tråkigt, för hos mig var han en naturligt ledare och lagkapten.

Vilka ser du som era främsta nyförvärv på forwardssidan?

– Det är svårt att välja, de står för olika saker. Men många är väldigt intressanta där de är i sin karriär. De är inte lika varandra, det handlar om ingångsvärde i gruppen, vad de får av mig och vad jag förväntar mig av dem. Jag kan inte namnge någon speciellt. Skillnaden i år är att det är fler i den här truppen som har potential att blomma på riktigt, sedan om det blir i år eller om två år, det vette gudarna. Men det känns intressant och blir olika.

Vem ska göra era poäng?

– Jag har en förhoppning att bli ett fyrakedjorslag, där vi har kvaliteter i alla kedjor. I försvarsspelet ska det inte skilja sig i spelet, där kommer alla spela lika, men i spelet med puck kan det skilja lite. Vi har kedjor som kan mala ner motståndet, vi har lite mer fysik på vissa. Så det blir lite utspritt. Men ska jag välja någon utan att sätta för stor press på honom, så står Kasper Östberg i dörröppningen till att ta klivet in och bli en bra poänggörare på ettannivå. Sedan har vi några intressant in med, men även Wille Danielsson, som hade en lite undanskymd roll förra säsongen, väldigt laglojal, men han ska sätta sig på en större stol och bli en producerande spelare på nivån. Men ska vi nå framgång så behöver vi vara fyra kedjor där all förstår vikten av sin roll och vikten av gruppen. Sedan hoppas jag på ett klimat där man skiter i vem som avgör matcherna.

Borlänges assisterande kapten Emil Lind missar hela säsongen på grund av axeloperation. Foto: Oliver Åström, Kalix

Kommer Emil Lind att bli kvar?

– Han ligger på operationsbordet just nu med skadad axel, en skada han drog på sig i slutet på förra säsongen, mot Enköping. Så han opereras idag och har lång rehabtid. Han kommer vara med runt truppen och har inget annat spår än att komma tillbaka, men denna säsongen är borta.

Vad har ni för målsättning med de nya förutsättningarna?

– Någonstans är grundtanken i lagbygget att vara ett stabilt allettanlag. Det finns bara ett strecka att jobba emot, och vi kan inte ha målbild att komma åtta. Jag hoppas vi får polletten att trilla ner tidigt, då har vi chansen på en alletta. Det är målet och den kravställningen vi har och det målet vi jobbar emot.

Vilka blir era konkurrenter om allettanplatsen då?

– Det är Mariestad och Skövde som ser intressanta ut. De kan bygga med sina förutsättningar på ett annat sätt än vad vi kan göra. Det är de som jag har mest koll på, jag har lite sämre koll på Dalen och Tranås, men de kommer vara där i toppen, de två får bära favoritskapet.

Om du då kikar längre fram, vilka gör upp om den allsvenska platsen?

– Jag tycker att även om de fått enorma ekonomiska medel, så har Väsby byggt smart, ett homogent lag, det blir stora utmanare. Sedan har Mariestad i alla år varit upphaussade, men de har spelat så enormt tråkig hockey, men där det blev det en väldigt skillnad när det blev ny tränare, då såg man en stor förbättring. Man började utnyttja vilka skickliga spelare man har och började spela på alla strängar. Så jag tror Mariestad, Karlskrona och Väsby gör upp om det.

Till sist: Hur ser du på licenshärvan?

– Det är inte bra för någon, inte för de som åker ner och inte de som går upp sent heller, se på Kalmars plats i allsvenskan. Svensk hockey behöver ta krafttag, klubbarna måste må bra. Man måste se över och lyssna mer på klubbarna än man gör. Sedan licenskraven med procent på omsättningen tror det är fel väg att gå, det blir ohållbart. Det är som att säga att man ska banta ner serierna, för det är så det kommer bli. Det är ouppnåeligt för många lag, procentsatserna ska upp med, det tycker jag är fel. Det kommer för lite pengar uppifrån, klyftorna ökar även mellan allsvenskan och SHL, svensk hockey är helt snett ute.

Det kommer bli lag i allsvenskan som kommer få tacka nej för att man inte har ekonomin, det blir fel. Det är för många klubbar som bara överlever, chippar efter andan. Svensk hockey skapar inte förutsättningar för föreningar, de ideella ledarna i styrelser orkar inte, vilket gör att man tappar ledare i föreningar. Det ska vara kul i grund i botten, det är för många som våndas över att gå till hallen, och det är förbannat tråkigt.

Lämna ett svar