Vem är bästa tränaren i västra? Här är rankingen!

Jag har redan bedömt förstamålvakterna i ettan, där jag rankade dem från bäst till sämst i respektive serie. Nu är det dags att göra detsamma med tränarna, och jag börjar med västra ettan. Där finns det en hel del olika tränare, meriterade, färska, med hårda nypor och såna med mer inkännande ledarskap. Men vem är egentligen bäst? Här är min ranking från 1-10!

Staffan Lundh, den mest meriterade tränaren i den västra ettan. Foto: Sofie Alexandra Kitteröd

1. Skövde – Staffan Lundh

Staffan Lundh är en mycket meriterad tränare, som bland annat haft stor framgång i allsvenskan med Karlskoga. Men han har även tränat Färjestads J20-lag och ettanklubbar som Mariestad och Vimmerby med bra resultat. Förra säsongen var hans första som tränare i Skövde, och han fick snabbt fason på laget som nådde en stabil andraplats i grundserien. I allettan så blev det dock totalhaveri för laget, trots alla hans erfarenhet. Så har ändå lite att bevisa denna säsong. En tränare med rätt hårda nypor men också en tydlighet.

2. Tranås – Phil Horsky

Är mest känd i ettansammanhang för sin fina sejour i Vimmerby där han verkligen nådde framgång. Fick trots det inte förlängt efter tre säsonger och gick istället till Karlskrona. Där han dock inte ens säsongen dra igång innan han på nytt fick gå. Sedan dess har han tränat juniorer i Vita Hästen och Pustertal i ICEHL. Känd för sina hårda nypor och det ska bli spännande att se hur det funkar i Tranås säsongen som kommer.

3. Forshaga – Tomas Engman

Hade några fina år i Strömsbro där han var med och förde upp dem till ettan. Efter sejouren där så gick han till Mörrum där han hade en jättesuccé första säsongen men en riktig kraschlandning den andra. Det slutade mitt under den tredje med en ekonomisk konflikt och nu så återfinns han istället i Forshaga. En mer social tränare med mycket dialog med spelarna.

4. Lindlöven – Jonas Dufåker

Hade kanske inte en lysande start på sin seniortränarkarriär då han fick kicken mitt under säsongen i Arboga. Men fick ändå chansen i Lindlöven och där har han etablerat dem som ett lag som är med och utmanar om allettanplatsen varje säsong, även om de inte alltid når dit. En väldigt ambitiös tränare som ger mycket feedback till sina spelare.

Ronny Helander, succétränaren. Foto: Sofie Alexandra Kitteröd

5. Mariestad – Ronny Helander

Klubbikonen Ronny Helander fick ta över tränarjobbet sedan en annan klubbikon, Andreas Appelgren, fick sparken mitt under föregående säsong. Och det går inte kalla det för annat än stor succé. Laget gick från att knappt ha tagit sig till allettan till att komma fyra i allettan södra, sedan man bara spelat bättre och bättre ju fler matcher den nya tränare fick på sig att sätta sina tankar och pusha spelarna. Utvecklingen på individnivå var minst sagt stor, och då följde också lagets prestation med hand i hand. En lyhörd tränare som ger spelarna fria tyglar, men ändå med en tydlig idé.

6. Borlänge – Stefan Gustavsson

En ung tränare som hade en kanonsäsong sin första i Borlänge, där laget vann grundserien, kom trea i allettan, men sedan åkte ut mot Huddinge i playoff 2. Sedan dess har man dragit ner på spelarbudgeten allt eftersom och då har även resultaten blivit svagare och svagare, fullt naturligt. Är både sportchef och tränare och älskar att snacka ”process”.  

7. Mjölby – Jens Brändström

Inledde sin tränarkarriär som damtränare och vann bland annat både SM-guld och SM-silver. Sedan dess har han haft en brokig karriär med tränarjobb i trean, ettan, juniornivå och toppliganivå i fyra olika länder och med varierande framgång. Hans tidigare försök i västra ettan slutade dock inte så bra, Lindlöven missade allettan med bred marginal.

8. Surahammar – Sebastian Varjomaa

Tränade faktiskt Surahammar redan säsongen 20/21 med begränsad framgång, men nu får han göra ett nytt försök. Han har annars tränat Arboga och Fagersta i tvåan, samt Malmös J18-lag.

9. Dalen – Daniel Josefsson

Fick ta över Dalen mitt under allettanspelet sedan Pelle Gustavsson lämnat för att träna HV71. Och det syntes faktiskt tämligen omgående en klart nedåtgående trend för laget, och i slutspelet sedan åkte ett blekt Dalen ut direkt mot Vimmerby. Så har en hel del att bevisa.

10. Falun – Christer Elfsberg

Har en rätt kort tränarkarriär på fyra säsonger, men har ändå hunnit med att spela ur ett lag och fört upp två. Men det är på trean- och tvåan-nivå, nu är det ett steg upp och frågan är hur han tacklar detta? Känns som ett lite oskrivet kort!

Lämna ett svar