Så har sportcheferna i syd skött sig!

Silly season är sportchefernas säsong. Där ska de pussla ihop rätt pusselbitar efter sin budget för att få ihop ett så starkt lag de bara kan. En del har hur bra förutsättningar som helst, med en rejäl pengasäck, en toppklubb som drar och en attraktiv stad. Andra har inga pengar och basar kanske för ett bottenlag i en liten ort mitt ute i ingenstans. Det är saker jag kommer ta hänsyn till när jag nu kommer bedöma hur bra sportcheferna skött sig jobb under denna silly season.

Det är flera lag med starks silly seasons i den södra ettan, ett lag får till och med allra högsta betyg. Men det finns också ett par sorgebarn som inte alls lyckats lika bra.

Wictor Ragnewall, prestigevärvning från Troja. Foto: Sofie Alexandra Kitteröd

Kristianstad

Sportchef: Christoffer Malm

Minus:
Här går det inte att räkna upp alla, för givetvis lämnar nästan allt när man ramlar ur en serie.

Plus:
Man har ändå fått behålla en drygt handfull spelare i Dennis Svensson, Kevin Wennström, Ludvig Elvenes, Isak Renemark, Linus Pettersson och Jacob Grönhagen. Dessutom lyckades man värva in lånet från föregående säsong, Oskar Hassel. Till det har man adderat några riktiga spetsar på ettannivå i målvakten Wictor Ragnewall och Filip Persson, samt en trio unga spännande spelare i Nils Juntorp, Anton Davidsson samt Wiggo Weinö.

Betyg: 5
Man är visserligen inte färdiga, men man visar verkligen att man är beredd att satsa stort för att nå en snabb comeback.

Robin Höglund, kraftpaket som hämtas från Boden. Foto: Oliver Åström, Kalix

Borås

Sportchef: Christoffer Holst

Minus:
Tre tapp är klart tuffare än de andra: Meriterade veteranerna Fredrik Eriksson och Vadim Berdnikov, och meriterade Joni Nikko. Det var tre ledande spelare säsongen som gick. I övrigt är tappet av Emil Eriksson kanske inte så välkommet, men resten fick antagligen inte förlängt.

Plus:
Först och främst viktigt att behålla tre av veteranerna ändå: Henrik och Anders Eriksson och Konstantin Barulin.

Backsidan är klart förbättrad med kvartetten William Eriksson, Emil Rangedal, David Rosander och Filip Bratt. Visserligen kanske inte samma spets som Fredrik, men de ger en betydligt bättre bredd.

På forwardssidan så är kraftpaketet Robin Höglund en bra värvning och Oskar Håkansson ska bli spännande att se i söderserien, han har gjort det bra i norr.

Betyg: 4
Backsidan är breddad, men forwardssidan känns nästan plus/minus noll. Här behövs det något vasst in ytterligare för att man ska kunna räkna in allettanspel.

Filip Cruseman blir kvar. Foto: Halland i fokus

Karlskrona

Sportchef: Mikael Sundlöv

Minus:
Har rensat en del spelare efter en oväntat svag säsong. Backarna Roope Reini och Karl Persman och forwardsen Todd Winder, Johannes Nilsson och Daniel Andersson fick avsked på blankt papper tillsammans med målvakterna Fröberg och Hedlund.

Plus:
Lovande Carl Malmkvist blir backup till Viktor Kokman. På backsidan så väljer man att ta in tvåvägsbacken Marcus Björk samt mer defensivt inriktade Hugo Wendt. Och på forwardssidan så tillkommer tvillingbröderna Martin och Tom Fridén samt slutligen spelgeniet Victor Crus Rydberg.

Betyg: 4
Små snäpp upp i alla lagdelar.

Mörrum

Sportchef: Simon Skoog

Minus:
Tvillingbröderna Tom och Martin Fridén gjorde massor av poäng som kommer bli svåra att ersätta när de nu lämnar för Karlskrona. I övrigt är det inga spelare man kommer gråta floder över att ha tappat.

Plus:
Att få behålla Marcus Paulsson var givetvis riktigt viktigt.

Hugo Lindman är en klar förstärkning till backlinjen medan Adam Bäckstrand är en riktigt vass värvning offensivt. Utöver dessa så har man tre spännande unga killar som anslutit i Arvid Kruuka, Vilmer Stahmann och Hugo Frylén, där framför allt Kruuka ser riktigt lovande ut.

Betyg: 4
Med tanke på sin svaga ekonomi så överraskade Mörrum med värvningen av framför allt Bäckstrand, men man har inte heller tappat så många som man trodde de skulle göra och har dessutom gjort några intressanta värvningar.

Jacob Karlsson fortsätter leda Vimmerby. Foto: Hampus Gliving, Nybro

Vimmerby

Sportchef: Pelle Johansson

Minus:
Väldige Adam Bäckstrand är en tung center som är stark på puck som givetvis kommer saknas. Oscar Gustafsson, Balinth Horvath och Ludvig Vännström var också spelare som gjorde en hel del nytta.

Plus:
Har fått behålla det mesta av det bästa från föregående säsong. Det har man nu förstärkt med backarna Erik Fernhall och Elias Lindgren, där framför allt Elias kommer tillföra en hel del.

Offensivt har man spetsat med två riktigt vassa kort. Eller vad sägs om Martin Pärna, poänggörare med garanti och Carl Sjöberg, löftet med enorm potential. Dessutom har man ersatt breddspelarna med nya minst lika vassa i Filip Åström, Sebastian Linder och Adam Petterson.  

Betyg: 4
En stark backvärvning och någon mer spets offensivt, samtidigt som man fått behålla mycket. En bra silly.

Krif

Sportchef: Ulf Pettersson

Minus:
Släppte frivilligt Lucas Jidenius, Teodor Nyström och Rasmus Koskinen, som inte alls fick ut sin potential. Då är det tyngre att bli av med Vincent Reimer och Martin Pärna, bäste målskytten och bäste poänggöraren säsongen som gick. Att målvakten Felix Tengvall lämnade kan man säkert leva med, man har ju kvar Emil Cederlund som är det vassare kortet.

Plus:
Backsidan är i stort sett intakt, den gjorde det bra i vårserien så det är man säkert nöjda med. Offensivt så är det nog tänkt att Jesper Ahlgren ska göra målen som Vincent Reimer gjorde, medan Daniel Andersson ska ersätta Martin Pärna, även om de är rätt olika i spelstil. Emil Eriksson och Marcus Collin hoppas man ska vara en uppgradering av Jidenius och Koskinen.

Betyg: Stark 3:a
Man har trots en stark vår fått behålla det mesta och har ersatt det man tappat på ett bra sätt.

Såväl Wictor Ragnewall som Henrik Rommel kommer spela i andra lag än Troja i vinter. Foto: Halland i fokus

Troja

Sportchef: Jens Gustavsson

Minus:
Har skurit ner ordentligt på spelarbudgeten och det märks framför allt på målvakts- och forwardspositionerna. På målvaktssidan så lämnar trotjänaren Wictor Ragnewall ett stort tomrum. Offensivt så lämnar starka namn som Joakim Hillding, Anton Johansson, Henrik Rommel, Axel Lindström och Victor Romfors. Det är klart att det kommer märkas i vinter!

Plus:
Målvaktslöftet Jesper Eliasson ska försöka axla ”Ragges” mantel, det blir ett styvt jobb. Offensivt så är värvningarna av Mattias Persson och Oscar Nordin starka, men i övrigt har man lyft upp egna juniorer att fylla ut med. Backsidan är dock närmast intakt, kanske ettans främsta.

Betyg: Stark 3:a
Visst har man ett yngre och svagare lag, men så har man inte haft pengar till att ha samma stjärngarnityr längre. Men ändå starkt att få behålla så många backar.

Melker Iversen har gjort sitt i Halmstadströjan för den här gången. Foto: Halland i fokus

Halmstad

Sportchef: Niklas Söderström

Minus:
Det är på forwardssidan tappen kommit. Karl Påhlsson och Melker Iversen var två starka pjäser som nu gått till Visby, och Tommy Lee missade mycket på grund av skada men var bra i slutet av säsongen.

Plus:
Att man fick behålla sina två stjärnor Jacob Crespin och Robin Dahse var givetvis riktigt viktigt med tanke på nerskuren spelarbudget. Men det har gjort att man fått nöja sig med andra-, ja kanske till och med tredjesortering, på nyförvärvssidan. William Gustavsson kanske kan få ett lyft i en större roll, men i övrigt känns det minst sagt tveksamt.

Betyg: 3
Söderström får godkänt trots ett på papperet svagare lag, men har man fått en kraftigt mindre peng att handla för så blir det så.

Otto Henell kommer göra stor nytta i Alvesta i vinter! Frågan är om det räcker? Foto: Sofie Alexandra Kitteröd

Alvesta

Sportchef: Tomas Bergstrand

Minus:
Det har rasat in spelarförluster från spelare som inte är beredda att lägga ner den tid som krävs för spel i ettan. Det saknas ännu signatur från sju av topp 8 i interna poängligan (bröderna Zöllner och Leo Böris följer inte med Alvesta upp till exempel) och därtill kan man addera rutinerade Filip Owesson som anslöt i slutet av säsongen och var med och förde upp laget. Ett annat tungt tapp är meriterade backen Adam Åkesson.

Plus:
Har lyckats locka till sig två bra ettanspelare i Tranåsbacken William Wennström och Mariestadsforwarden Otto Henell. Även Caleb Efting, Albin Bardh och Joakim Stjern Svensson kommer få axla framträdande roller. Victor Lindman har gjort det ruskigt starkt flera säsonger i tvåan nu, det ska bli spännande att se hur han fixar steget upp i ettan. Till sist vill jag lyfta fram kanadensaren Shane Heffernan som varit handelsresande i hockey i 18 klubbar sedan säsongen 10/11, i 11 olika länder. Jag gillar inte riktigt såna som byter klubb oftare än andra byter kalsonger, men han kanske kan bli en tillgång, vem vet?

Betyg: 2
Frågan är om inte laget man gick upp med var starkare än det man mönstrar i ettan?

Ludvig Jansson kommer fortsätta vinna tekningar i Tyringe kommande säsong. Foto: Halland i fokus

Tyringe

Sportchef: Daniel Söderberg

Minus:
Det har försvunnit lite marginalspelare som inte lyfte, men 2-3 spelare kommer ändå att saknas. Jesper Ahlgren var stor och tuff och en stark målskytt. Viktor Wahldén en defensiv klippa medan Adam Ingvarsson missade nästan hela säsongen på grund av nya skador, en tråkig följetong för hans del.

Plus:
Det är en blandad samling måste man säga, Tyringes nyförvärv. Tyvärr känns de flesta som långskott, och det är svårt att se någon som rakt av kan ta någon av de 2-3 vassa korten som lämnat. En del förhoppningar kanske knyts till Samuel Tetreault, men ligan, USPHL Premiere, som han kommer ifrån är riktigt svag så hans 56 poäng säger inte så mycket. Svenskar i ligan med samma poängskörd eller bättre spelade i J20 Regional med ok facit, alltså svenska andraligan för juniorer. Det brukar betyda utfyllnadsspelare i ettan. Då är Henrik Hallberg, den andra värvningen som spelade i Nordamerika säsongen som gick, intressantare. NAHL, ligan han spelade i, är något bättre, även om det inte är en toppliga där. Liam Blomqvist som gjorde en poäng per match i Grästorp kan kanske också bidra, medan Elias Svensson Dervall är en ok back. Finska värvningen Matias Laaksonen är en bra bit från Ahlgrens kapacitet.  

Betyg: 2
Tyvärr så blir det nog ett lite svagare Tyringe säsongen som kommer.

Lämna ett svar