Så har sportcheferna i öst skött sin silly season!

Silly season är sportchefernas säsong. Där ska de pussla ihop rätt pusselbitar efter sin budget för att få ihop ett så starkt lag de bara kan. En del har hur bra förutsättningar som helst, med en rejäl pengasäck, en toppklubb som drar och en attraktiv stad. Andra har inga pengar och basar kanske för ett bottenlag i en liten ort mitt ute i ingenstans. Det är saker jag kommer ta hänsyn till när jag nu kommer bedöma hur bra sportcheferna skött sig jobb under denna silly season.

Den östra ettan har ett lag som sticker ut vad gäller resurser i hela ettan, Väsby, och även Visby sitter på en del. Sedan är det ett rätt stort snäpp ner till lag som Nyköping och Huddinge och sedan finns det ett gäng lag med väldigt små resurser, så det finns minst sagt olika förutsättningar för sportcheferna. Men här kommer betygen utifrån de spelare som redan är officiella!

Simon Sjöberg lämnar Enköping för spel i tvåan. Foto: Oliver Åström, Kalix

Enköping

Sportchef: Christian Nordenberg

Minus:
Sju spelare har officiellt hittat nya jaktmarker, men det är bara tre som kan klassas som tapp. På backsidan väljer Johannes Hellsten att satsa på den civila karriären medan man på forwardssidan blir av med Simon Sjöberg och Samuel Lidström, där kvicke yttern Simon Sjöberg kom tvåa i interna poängligan.

Plus:
Har behållit stora delar av sin gamla trupp. Tre utfyllnadsbackar har tillkommit vilket ger en backsida som gått plusminus noll ungefär, medan man på forwardssidan fått in ett vasst kort i Tim Friberg, som bör kunna ersätta Simon Sjöberg på ett bra sätt.

Betyg: 3
Har inte varit så stor omsättning på spelare, och har ersatt de som lämnat med i princip spelare av samma klass.  

Huddinge

Sportchef: Alexander Ytterberg

Minus:
Huddinge hade en svag säsong och bestämde sig för att göra en ordentlig utrensning och omstart.Det resulterade i att skickliga spelare som målvakten Albin Andersson, backarna Filip Pilö, Jonathan Asplund och Alexander Svarvén och forwards som tvillingbröderna Ahlström, Sebastian Frantz och Tim Kämpeberg fick lämna.

Plus:
Många ut har gett plats för många in givetvis, och det finns några riktiga guldkorn bland värvningarna. Oscar Fröberg är en meriterad målvakt som kommer tillföra stabilitet som sista utpost, och offensivt så tillkommer Alex Ek och Johannes Nilsson, två spelare som innebär poänggaranti. På backsidan finns inte samma stjärnor riktigt, den mest intressant värvningen där är Borlängevärvningen Linus Lundberg,

Men det stora namnet återfinns inte på isen, utan vid sidan av. Efter tre säsongers frånvari från hockeyn så kliver nu Fredrik Mälberg in i båset igen. En kravställare som sportchef Ytterberg saknat. Det ska bli väldigt spännande att se vad Mälberg kan få ut av manskapet, han brukar ju lyckas i Huddinge.

Betyg: 4
En spännande nystart där föreningen kanske kan få lite ny energi efter att ha varit i en stadigt nedåtgående spiral de senaste åren.

Linden

Sportchef: Krister Cederberg

Minus:
Det har rensats rätt friskt i Linden, speciellt på backsidan. Fem backar kommer inte bli kvar medan fyra forwards får leta ny klubbadress. Linus Jacobsson är en tung förlust på backsidan, medan floppande tvillingsbröderna Atte och Miro Mäkinen är de mest namnkunniga av de forwards som inte är kvar.

Plus:
Pär Hellenberg ersätter Nico Surenkin på tränarbänken, och det är väl det kanske största plusset, för Surenkin fick inte ut så mycket av materialet säsongen som gick. På plussidan syns också två Kalmarlån, backen William Wellén och Viktor Fridolfsson, som Kalmar ändå bedömde att de ville ha under kontrakt i allsvenskan, vilket säger en del om hur mycket de tror på ynglingarna. Jonathan Andersson är en liten och rapp ytter som gjorde det rätt bra i Köping säsongen som gick. Alfred Alto följer med Hellenberg från Västerås J20, så honom har han stenkoll på givetvis.

Betyg: Stark 3:a
Ny tränare och några spännande löften känns ändå som ett litet lyft.

Nyköping

Sportchef: Magnus Eriksson

Minus:
Jag är övertygad om att sportchef Eriksson gärna sett en förlängning med i alla fall trion Sören Dietz Larsen, Isak Dahlin och Elias Jakobs, det är tre spelare som är av bra ettanklass, ja i Dietz fall till och med spets vad gäller skytte. Man tappar också tränaren Philip Algeman som förde laget till sin första alletta på många, många år.

Plus:
Björn Tholander Olsson kliver in som ny tränare, han har tidigare bland annat tränat Mjölby och IK Guts och varit nära att avancera med båda lagen. Nyköping har också flyttat fram värvningspositionerna är känslan, för spelare av Pontus Karlssons och Linus Lundströms kaliber är från en högre hylla än vad Nyköping normalt värvar från. Det är två klassspelare som gör att Nyköping nu får ses som något av favoriter att ro hem en allettanplats.  Det var givetvis också ett enormt plus att man fick tillbaka Daniel Fahlström, och värvningen av Joel Myrberg Andersson tillför också kvalitet till laget. Även Grästorpsvärvningen Hampus Engman är värd att lyftas fram, där finns potential att leverera också på ettannivå.

Betyg: Stark 4:a
Visserligen har man blivit av med några starka kort, men ersättarna är ändå fler och vassare.

Segeltorp

Sportchef: Jörgen Winborg

Minus:
Ingen av spelarna som gjorde tvåsiffrigt med poäng är kvar. Spelare som Dennis Finn Olsson, Robin Carneholm, Niklas Sandberg Örnmarker, Elias Lustig, Sean Goliats och Rasmus Järvelin är alla förlorade, och Christopher Usov står utan kontrakt. Dessutom lämnar tränarna Måns Krüger och Kim Lennhammer.

Plus:
Nya tränare blir Daniel Pettersson och Adam Rachidi. Nyförvärven består av en hel radda med unga killar utan ettanerfarenhet, och det är svårt att lyfta fram någon överhuvudtaget.

Betyg: 1
Jag vet att man saknar pengar och att man som bottenlag har svårt att locka till sig spelare, men det finns just nu över 200 ettanspelare utan kontrakt, några av dem borde de i alla fall kunna få till sig.

Tyresö/Hanviken

Sportchef: Mats Börjel

Minus:
Blir av med giftiga duon Joel Thulin och Fredrik Schlyter som kom etta och tvåa i interna poängligan. Dessutom bäste backen Ludvig Georgsson. Det är tre riktigt tunga tapp.

Plus:
Trots tappet av Georgsson ser backsidan nästan starkare ut. Man har fått in tre riktigt starka backar i Visby kapten, rutinerade Erik Palm, samt spelskicklige backen Alexander Andersson och tvåvägsbacken Filip Pilö. Några fullgoda ersättare till Thulin och Schlyter har väl inte tillkommit, men Huddingevärvningarna Sebastian Frantz och Tim Kämpeberg är bra, och Isak Dahlin från Nyköping har potential. Potential tycker jag mig också kunna se i Filip Karlsson Tägtström, som spelat i väldigt starka ligan NCAA.

Betyg: 4
Trots tunga tapp till mer resursstarka klubbar så lyckas man behålla slagstyrkan, det är bra jobbat!

#24 Gustav Jansson och #11 Christian Holmblad lämnar båda Vallentuna

Vallentuna

Sportchef: Jussi Salo

Minus:
Det är ingen rolig läsning att titta på spelare som lämnat. Poängligavinnaren Gustav Jansson drar till Polen, genombrottsmålvakten Hugo Haas l’mnar för Boden. Vikriga backar som Tobias Ericsson och Tim Henriksson blir inte heller kvar, liksom lika viktiga forwardsen Christian Holmblad, Jacob Lundin och Lucas Lagerstedt.  

Plus:
Många ut, betyder också många in. Dock inte av samma klass, även om det finns bra värvningar också. August Hedlund blir en viktig rutinerad sista utpost, Fredrik Stridlund kommer göra nytta på backposition och Matias Mutikainen är tänkt att producera framåt. Men i övrigt är det ungt och oprövat och man skulle sannerligen behöva ha in de två spetsforwards som det pratas om.  

Betyg: Svag 2:a

Visby

Sportchef: André Lundholm

Minus:
Att bli av med kaptenen och nyckelbacken Erik Palm sved givetvis och att Linus Lundström valde att gå i sidled till Nyköping likaså. Att Emil Öhrvall skulle försvinna till allsvenskan förstod nog alla redan innan säsongen var över ens.

Plus:
Visby har fått en fetare börs att handla med och det märks. Prestigevärvningen av Anton Johansson är givetvis den som sticker ut mest, men Lundholm har gjort andra riktigt bra affärer. Jag tänker kanske främst på värvningarna av Halmstaduon Karl Påhlsson och Melker Iversen, men även värvningarna av Nils Bohlin, Lucas Jidenius och Robin Liljekvist har potential.  

Betyg: Stark 4:a
Lundholm har visserligen blivit av med spets, men har ersatt dem med råge, i alla fall offensivt. Hade han lyckats med detta konstverk utan tjockare plånka så hade femman varit given.

Väsby har behållit stora delar av sin trupp. Foto: mats Tjernström

Väsby

Sportchef: Tom Tärnström

Minus:
Har egentligen bara ett tapp, spelgeniet Carl Wassenius, som lämnar för allsvenskan. Visst har fler spelare lämnat, bland annat offensivstarke Lucas Torstensson, men de har helt enkelt inte fått förlängt då man ville ha in bättre.  

Plus:
Hamburgermiljonerna har först och främst gått till att förlänga med de man ville ha kvar. Men de har givetvis räckt till en hel radda med starka nyförvärv också, det är ju ändå en allsvensk spelarbudget. Den stora stjärnvärvningen är givetvis SHL-meriterade Fredrik Forsberg, men spelare som Linus Rotbakken, Joni Nikko, Henrik Rommel, Ludvig Georgsson, Gilbert Gabor och Sebastian Walfridsson är alla spets på ettannivå och lyfter ett lag som redan innan var en hårsmån från allsvenskan. Dessutom ny tränartrojka där Markus Odén och Jesper Kemi delar på ansvaret.   

Betyg: 5
Visst har Tärnström haft miljoner att locka med, men samtidigt har han värvat klokt genom att inte bara lyfta in stjärnor, utan genom att förstärka ett redan starkt lag med noggrant utvalda spelare för specifika roller och uppgifter.

Wings

Sportchef: Björn Danielsson

Minus:
Två målvakter och två backar är allt som står på minussidan, flera av de vassa forwardsen lämnade redan under säsongen. Målvakterna fick inte förlängt och det är nog egentligen bara Doglas Dahlin Barger som man ville ha kvar.  

Plus:
Oscar Pentler är givetvis en blytung signering! En spelare med sex allsvenska säsonger i ryggsäcken som kommer bli en naturlig ledare i laget. Målvaktssidan känns också förstärkt med Oscar Leijons och Marcus Johanssons intåg. I övrigt är det mest breddspelare som anslutit, det skulle inte sitta fel emd ytterligare någon spets framåt.

Betyg: 4
Wings har inga pengar att locka med, men värvningen av hemvändaren Oscar Pentler är givetvis en stor fjäder i hatten och målvaktssidan känns också klart vassare.

Lämna ett svar