Supporterintervjun – Vimmerby

Vad vore lagen utan oss supportrar? Ingenting skulle jag vilja säga. Vi är de som ger spelarna motivation, vi är de som finansierar verksamheten och vi är de som blöder allra mest för laget i våra hjärtan. Varför då inte låta oss komma till tals? I en serie intervjuer så kommer supportrar från de olika ettanlagen få komma med sina tankar om laget, rivalitet och sina minnen. Vimmerbysupportern Joacim Karlsson driver en egen podd om Vimmerby hockey och har en hel del roliga anekdoter att bjuda på.

Kan du börja med att presentera dig för oss! (Vem är du, vad jobbar du med osv)

– Joacim Karlsson heter jag. Jag bor i Södra Vi, 1 mil norr om Vimmerby med min sambo och våra två barn. Jag är materialare i Vimmerby Hockeys Rekreationslag Boston Bravehearts sedan några år tillbaka där det spelar både avdankade A-lagsspelare och folk som är nybörjare. I år är tanken att jag ska vara spelande materialare då grabbarna i laget mer eller mindre skänkt mig en komplett utrustning. Jag har knappt varit på is på 20 år och med två småbarn har man ganska begränsat med fritid så vi får se hur mycket jag hinner med.

– Jag är också samlare av hockeymemorabilia och har ett helt rum med diverse grejer. Tröjor är nog roligast att samla på och mina personliga favoriter är en signerad Jagr Philadelphia-tröja och en Montreal-tröja som är signerad av Alexei Kovalev.

– Jag jobbar med tillverkning av fönster och dörrar på ett företag i Vimmerby sedan hösten 2009, och jag blir halvvägs till 70 nu i vinter.

Hur länge har du hållit på ditt lag och hur började det?

– Så länge jag kan minnas… Jag har inget specifikt minne av när jag började heja på VH. Jag har alltid dragits till ishallen då jag gick på skola precis bredvid ishallen. Det blev naturligt att man gick dit efter skolan och kollade om någon var på isen. Det kvittade om det var A-laget som tränade eller om det var allmänhetens åkning, jag tittade ändå. Vi fick en dag följa med fritids upp till ishallen för att kolla på när, den fortfarande omtalade, lettiske spelaren Aigars Razgals skulle visa vad han kunde för oss barn. Det var otroligt att bevittna från båset som 8-åring! Aigars gjorde 116 poäng och hade 171 utvisningsminuter på 41 matcher den säsongen. En sån spelare är svår att inte tycka om.

Joacim Karlssons profilbild.

Hur mycket hardcore är du?

– Tillräckligt hardcore för att driva en egen podcast om laget, haha!

– Jag vet inte om jag är speciellt hardcore, det här är en riktig hockeystad där många gillar att prata om hockeyn och hur det går för laget, så jag är nog kanske en i mängden. Men jag missar aldrig en match, även om jag nu mest tittar hemifrån då matchstart i veckorna krockar med när vi lägger barnen hemma. Det gör mig inget att jag börjar titta när halva matchen är spelad, då kan man hoppa över avblåsningar, periodpauser och sånt. Däremot är stämningen framför datorn inte riktigt samma som att vara på plats och hemma, och det finns ingen hockeykorv som är ett måste om man är i hallen. Men jag är nog tillräckligt hardcore för att säga att det inte är många som slår mig på fingrarna när det kommer till hockeyquiz, speciellt om det gäller Vimmerby.

Vilken är den roligaste resan du varit på?

– Det första jag kommer att tänka på är säsongen 16/17 när vi mötte Sundsvall i Playoff-2. Jag tror varje match slutade med att vinnaren vann med uddamålet. Vi vann första hemma, förlorade seriens andra match på bortaplan, och vann tredje avgörande efter att Petter Runesson (tror jag) pangade in 3-1 kvarten in i tredje perioden. Sundsvall pressade hårt och reducerade men vi lyckades hålla undan. Det var jag och en kompis där, jag tror vi var ensamma från Vimmerby. Det är ändå 65 mil att åka, då hinner man med mycket kul på vägen.

Vad är ditt bästa supporterminne?

– Också ett minne från säsongen 16/17 är när vi mötte Skövde på hemmaplan i Allettan. En match som vi bara skulle vinna. Skövde tog dock ledningen och ledde med 2-0 efter första perioden. I mitten av den andra perioden hände något. Vi reducerade, kvitterade och drog ifrån till 4-2 inom loppet av 61 sekunder. Jag trodde taket skulle lyfta i hallen… Jublandet hann inte sluta innan det blev mål igen och för varje nytt mål blev skriken och jublen bara högre och högre. Jag får fortfarande gåshud när jag tänker på det.

– Om man ska ta ett minne av det lite hårdare slaget så är det nog när vi mötte Tranås på hemmaplan. Jag minns inte vem Tranås-spelaren var, men jag minns att han spelade riktigt fult och åkte förbi Vimmerbys bås och sa några väl valda ord (jag vet vad han sa men det lämpar sig inte att skriva här). Till sist fick Eric Johansson nog, frågade tränaren om han fick hoppa in, vilket han också gjorde och löste problemet. Han slog ut tänderna (bokstavligen) på den stackars Tranås-spelaren sen var det knäpptyst från Tranås sida.

– Niklas Salos slagskott från blålinjen i full fart mot Kalmar med 10 sekunder kvar av matchen bör hyllas. Att den där lilla kroppen kan få på en så hårt skott är helt otroligt.

Vad gör ditt lag så speciellt?

– Vi är en liten förening som inte har den största budgeten, men lyckas ändå skicka många spelare uppåt i seriesystemet. Det känns som att vi är ett ständigt topplag med någon form av underdog-stämpel. Jag tror inte att vi har samma respekt hos vissa lag som till exempel Troja eller Karlskrona har. Deras namn väger tyngre än Vimmerby.

Vilka ser du som era stora rivaler och varför?

– Egentligen är det ju Tranås och Västervik. Det har varit några ruskiga matcher mellan dom lagen och man har verkligen kunnat ta på stämningen i hallen när lagen spelar mot varandra.

– Nu är ju Nybro i Allsvenskan, där har det funnits en del rivalitet.

– Jag får väl säga Troja av lagen som spelar i serien den här säsongen, men det är snarare en ömsesidig respekt än riktig rivalitet.

Vad säger du om årets lagbygge?

– Jag har sagt att laget sett bättre ut för varje år sedan 2014. I år är det kanske det bästa laget vi haft ännu en gång. Att vi fick behålla så många spelare är ovanligt för Vimmerby, många brukar gå vidare annars. Det tror jag blir väldigt viktigt i kombination med att Hampus Sylvegård är kvar som tränare också. Det tog lång tid att få spelsystemet att stämma förra säsongen men när det väl kuggade i så var vi nästan ostoppbara. Med många spelare som redan kan spelsystemet kommer vi få en flygande start den här säsongen.

– Många av nyförvärven ser väldigt lovande ut och laget känns väldigt komplett även om vi kanske saknar den där absoluta spetsen, men vi kommer ha, beroende på hur kedjorna kommer se ut, två stycken riktigt offensivt spetsiga femmor och två femmor som kommer kunna stänga ner och döda farten hos många motståndare.

– Att vi fick behålla Oskar Lindgren var otroligt viktigt. Han är utan tvekan den bästa backen vi haft i klubben enligt mig. Jag tror vi kommer släppa in minst mål i söderserien samt ha ett ruggigt starkt facit i både boxplay och powerplay.

Hur långt kommer ni att gå i år?

– Det blir väl Vimmerbyförbannelsen igen. Vi tar oss till Playoff-3 och åker ut mot laget som sedan avancerar till Allsvenskan. Haha!

Vilka kommer slåss med er när det summeras?

– Jag tycker vi absolut ska vara med och slåss i toppen av både grundserien och Allettan. Jag tror lagen i toppen kommer vara Vimmerby, Karlskrona och Troja. Jag gissar på att vi blir valda av Väsby i Playoff-3 och där tar det stopp.

Du är aktiv på hockeyettansupportrar, vad tycker du om gruppen?

Det är sällan jag kommenterar i trådarna i gruppen men jag läser varje inlägg som kommer ut. Visst, nån gång ibland kan jag tycka till om något, men jag finner sällan någon poäng med att diskutera ett beslut från domaren eller om ”den där situationen verkligen var utvisning eller inte” med en främmande människa på internet. Då har jag vettigare saker för mig.

Jag tycker gruppen är bra då det är väldigt mycket folk från Sveriges alla Hockeyettan-föreningar som är med och kan samlas kring ett gemensamt intresse på samma ställe.

Vad vill du se mer av på kmhockey.se?

Jag ser gärna att det fortsätter i samma anda som det gör just nu. Det är enkelt, lättnavigerat och stilrent som det är.

Lämna ett svar