Östra ettans förstamålvakter rankade!

Har östra ettan de bästa målvakterna? Ja frågan är om det inte är så! När jag här går igenom lagens förstamålvakter så finns det både rutin, utropstecken och spets. Här är min ranking, som kanske bjuder på någon överraskning!

1. Filip Lindblad, Visby

Visby har en stark målvaktstradition där man de senaste 10 åren fostrat bland annat två SHL-målvakter (Daniel Marmenlind, Malmö och Jonathan Bjurö, MODO). Nu är man på väg att få fram en ny stjärna i Filip Lindblad. 24-åringen hade bäst räddningsprocent av samtliga målvakter i den södra allettan (92,65%), och gav laget chans att vinna varje match. Inte så stor, men reaktionssnabb och placeringssäker. Att han inte fick chansen i allsvenskan är ett underbetyg för de allsvenska lagens scoutverksamhet.

2. Carl Lidö, Tyresö/Hanviken

Hockeyettans allra största målvaktslöfte! Blott 19 år gammal kom han från ”ingenstans” förra säsongen och slog igenom med dunder och brak. Den 30/12 fick han göra sin första match, mot Lindlöven borta. För många skulle det säkert innebära en massa premiärnerver, men Lidö visade inga såna, för trots att Lindlöven dominerade kraftigt och vann skotten med 34-14, så vann Tyresö/Hanviken med 1-0, då Lidö alltså höll nollan! I match tre kom en ny nolla, mot Piteå, och sedan rullade det på. Lidö vann målvaktsligan i norra allettan med en räddningsprocent på 93,53% och ledde Tyresö/Hanviken till en rekordbra fjärdeplats. Kan han göra en ny kanonsäsong, eller blir det det svåra andra året?   

3. Daniel Fahlström, Nyköping

Att vi återfinner Daniel Fahlström först på en tredjeplats på denna lista beror enbart på den stenhårda konkurrensen. För Daniel är en riktigt bra målvakt. Han var den enskilt största anledningen till att Nyköping äntligen fick spela allettan, då han storspelade i grundserien och nådde en räddningsprocent på över 94, bäst av alla. Sedan tappade han lite i allettan, men han spelade ändå tillräckligt bra för att få chansen i allsvenskan med Kristianstad i slutet av säsongen. Där gjorde han verkligen inte bort sig, men såväl Kristianstad som Fahlström återfinns ändå i ettan kommande säsong.

4. Linus Ryttar, Väsby

Det är näst intill omöjligt att avgöra vem av Linus Ryttar och Victor Olsson som kommer bli förstamålvakt i Väsby. Men i slutändan så väljer jag ändå den mer rutinerade Linus Ryttar. Han var med och förde upp laget i allsvenskan säsongen 19/20 och sådan rutin är viktig. Han hade också en riktigt bra grundserie, där han noterades för 92,43 i räddningsprocent, men tappade sedan i allettan och hamnade då på mer beskedliga 90,24%. I kvalserien var det istället Victor Olsson som stod när det skulle avgöras sedan Ryttar kanske matchats för hårt. Men med en jämnare matchning så kan det säkert bli en mer jämn nivå för Ryttar, som är en i grunden riktigt bra målvakt.

August Hedlund ansluter till Vallentuna från Karlskrona. Foto: Halland i fokus

5. August Hedlund, Vallentuna

August Hedlund agerade förstekeeper i Karlskrona säsongen som gick, fram till att man värvade in Viktor Kokman, då var det han som fick stå. Men fram till dess så gjorde Hedlund det bra, framför allt i grundserien där han hamnade på 93,17 i räddningsprocent. Men i allettan gick det trögare, han hade svårt att göra de avgörande räddningarna, och därför var målvaktsbytet kanske naturligt. Nu får han chansen i Vallentuna, där kommer han kunna göra skillnad med sin rutin och stabilitet.

6. Oscar Fröberg, Huddinge

Var skadeförföljd under säsongen som gick, så spelade bara sex matcher i Karlskrona på hela säsongen. Men besitter givetvis en enorm erfarenhet med spel i allsvenskan och norska högstaligan bland annat. En skadefri Fröberg kommer kunna lyfta Huddinge i vinter.

Marcus Johansson i stilstudie. Foto: Oliver Åström

8. Marcus Johansson, Wings

Marcus Johansson delade ansvar med Anton Hjalmarsson i Kalix säsongen som gick, och han måste få godkänt för sin säsong. Grundserien var visserligen rätt svag, men sedan tog han sig allt eftersom säsongen fick, och framför allt storspelade han i slutspelet mot Vallentuna, där han räddade laget vidare till kvartsfinal.

8. Anders Olsson, Linden

Anders Olsson har varit uttalad etta i Linden i många år, men utmanades av unge Johan Ström säsongen som gick. Än så länge så tror jag dock det är den lille. men rörliga. och rätt spektakulära Anders Olsson som kommer fortsatt få förtroende. Anders fick stå flest matcher i allettan och hade godkända 90,27 i räddningsprocent då.

9. Emil Jansson, Enköping

Emil Jansson hade en riktigt bra grundserie där han snittade 91,58 i räddningsprocent. Men i vårettan hade han det betydligt tuffare trots svagare motstånd, 86,13 i räddningsprocent var sämst av alla som gjorde fler än tre matcher.

10. Anton Danell, Segeltorp

Ung målvakt som jag inte sett spela, men det gäller alla tre målvakter i Segeltorp. Anledningen till att jag ändå sätter Anton Danell som trolig etta är att 19-åringen har en bakgrund i J20 Nationell, medan de andra spelat J20 div 1. Visserligen hade Adam Matthiesen också nio matcher i a-laget säsongen som gick, men med svagt facit.  

Lämna ett svar