Västra ettans förstamålvakter rankade!

Igår rankade jag de tio förstamålvakterna i den södra ettan, nu har turen kommit till den västra ettan. Det är en serie med många riktigt bra målvakter, till exempel så var det tre västmålvakter topp fem i allettan södras målvaktsliga. Men vilka är de allra bästa i årets upplaga? Här är min ranking av lagens förstamålvakter!

Tobias Sandberg vänder hem efter en säsong i allsvenskan. Foto: Anna Engström, Mariestad

1. Tobias Sandberg, Mariestad

Han var målvakten med bäst statistik i såväl J18-allsvenskan som J20 Superelit, och som senior så har han haft bäst räddningsprocent i sin etta fem gånger. Förra säsongen tog han till slut chansen att spela i allsvenskan, och där var han med och bidrog till att hans lag, Vita Hästen, gjorde sin bästa säsong på flera år. Nu vänder han dock ”hemåt” till Mariestad och även om han kommer få stenhård konkurrens av förra säsongens genombrottsmålvakt Isac Ohlsson, så är det ändå Sandberg som tronar på västra ettans målvaktstopp.

2. Viggo Andrén, Tranås

Viggo Andrén lånades ut av Frölunda till Tranås säsongen som gick och hade en riktigt bra första säsong på seniornivå. Han konkurrerade ut betydligt mer rutinerade Victor Johnsson och kom fyra i allettan södras målvaktsliga, trots att laget kanske gick lite knaggligt. Med en räddningsprocent på 91,45 som placerade han sig på en fjärdeplats i allettan södras målvaktsliga, och det var inte förvånande alls att Tranås signade honom för ännu en säsong när han nu blir senior.

3. Felix Tengvall, Skövde

Felix Tengvall kommer få kampas med Carl Hjälm om att få vakta målet i Skövde. Men jag håller ändå Tengvall som det något vassare kortet av de båda, och därmed så skulle det vara han som får stå merparten av matcherna. Så var det inte i Krif, där han hade tuff konkurrens av Emil Cederlund, men han fick ändå stå en hel del matcher och gjorde det då riktigt bra. Så bra att han hade hela 94,61 i räddningsprocent, endast slagen av nämnde Cederlund, men före Borås Konstantin Barulin. Kan han komma upp i den nivån i Skövde så kommer han innebära ett ordentligt lyft för Skaraborgarna.

4. Andreas Bosson, Forshaga

I två säsonger i rad så har Andreas Bosson inlett som förstamålvakt i Hudiksvall för att sedan petas. Det har säkert stor roll i att han nu väljer att byta från topplaget till mindre bemedlade Forshaga. Det är givetvis ett oväntat steg, men ett glädjande sådant för Värmlandslaget, som nu får en riktigt bra förstamålvakt att luta sig emot. Bosson hade 91,58 i räddningsprocent under grundserien säsongen som gick, och hade en vinstprocent på imponerande 82,35%. Några sådana vinstsiffror lär han inte få i Forshaga, men nog kommer han hjälpa laget vinna matcher.

5. Jonatan Frykholm, Lindlöven

Under grundserien så var det faktiskt kollegan William Kias som hade bäst facit av de båda, även om de delade broderligt på matcherna. 90,84 i räddningsprocent är dock klart godkänt. Och när det sedan drog ihop sig till allettanspel så var det ändå den mer rutinerade Frykholm som fick stå lite mer och hade då också klart bättre räddningsprocent (90.52%) än Kias.  

Oliver Norgren vann vårettan norra med sitt Borlänge. Foto: Oliver Åström, Kalix

6. Oliver Norgren, Borlänge

Oliver Norgren hade en rent ut sagt svag grundserie, där både han och laget hade svårt att hitta någon högre nivå. Men efter jul så kom segrarna och därmed självförtroende både för honom och laget. Borlänge blev bara starkare och starkare och gick hela vägen och vann den norra vårettan, mycket tack vare Oliver Norgrens eminenta målvaktsspel. Till slut landade han på en räddningsprocent på en bra bit över 93%.

7. Oskar Blomgren, Dalen

Det kanske är lite överraskande för många, men jag tror faktiskt att det blir Oskar Blomgren som kommer ta över manteln när Oscar Malm nu lägger rören på hyllan i Dalen. Oskar är ett riktigt löfte, 18 år gammal vann han målvaktsligan i fortsättningsserien i J20 Nationell, med en räddningsprocent på 93,52%, och hans 91,27 från grundserien är inte dålig den heller med tanke på att hans Malmö var ett bottenlag. Han fick även chansen i U19-landslaget, så att det är en stor talang råder det inget tvivel om. Det ska bli spännande att se hur han fixar klivet upp i seniorhockeyn.

8. Lucas Rheynecludes, Surahammar

Lucas Rehynecaludes har en märklig karriär. Han var en stor talang och fick chansen i såväl U17- som U19-landslaget, men valde efter junioråren i stort sett hoppa över en säsong. Därefter valde han spel i tvåan, innan han säsongen som gick spelade 10 matcher för Tyresö/Hanviken och 2 för Wings. Det är denna märkliga karriär som gör att jag rankar ner honom, för man undrar ju hur seriöst han tar sin hockey? För när han väl står så gör han det bra, han har över 91 i räddningsprocent i de tolv ettanmatcherna från förra säsongen, men hur många kommer han spela i vinter? Bestämmer han sig för att spela så tror jag dock att han blir förstavalet före Linus Marcko.  

9. Simon Zurawski, Mjölby

Det är en rutinerad keeper som nykomlingen Mjölby har till sitt förfogande. 31-årige Simon Zurawski har ett par säsonger i ettan med Lejon, men har annars spelat i tvåan, där han tillhört de absolut främsta, säsongen 19/20 var han den allra främsta till och med.

10. Philip Aldenrud, Falun

23-årige Philip Aldenrud hade sin klart bästa säsong i sin unga karriär säsongen som gick. Med en räddningsprocent på finfina 93,2 i seriespelet och 92,7 i slutspelet så ledde han laget hela vägen till seger i den västra kvalserien. Men det är ett kliv upp, och det vill till att Philip presterar på topp för att etablera nykomlingen.

Lämna ett svar