Sportchefsintervjun – Forshaga

Christer Larsson är både ordförande och sportsligt ansvarig i Forshaga, och har med andra ord tusen järn i elden. Men han har inte mer att göra än att han de senaste veckorna landat två riktiga bomber i Tobias Björklund och Linus Skager. Men hur bär han sig åt, och blir de kvar i klubben? Detta och mycket annat i denna matiga intervju!

Lilla Forshaga har landat två riktiga bomber på bara ett par veckor, dels Linus Skager, dels Tobias Björklund. Hur lyckas ni?!

– Vi jobbar alltid på våra värmlänningar som är ute i periferin, de brukar vilja flytta hem någon gång. Sedan om det blir tillfälligt eller för gott vet man inte. Men vi har koll på spelare som Kandergård, Lennartsson och Klint, för att se om de är sugna på att flytta hem.

Det måste vara väldigt skönt då att det ger utdelning med så tunga namn!

– Ja det var lite vad vi siktat på för att ge rutin och stabilitet till vårt unga lag.

Blir de kvar hela säsongen då?

– Det är avsikten i alla fall, både från vår och deras sida. Kontrakten är skrivna på ett år, men du vet hur det funkar i hockeyn, vi har inte ekonomin att sätta emot om allsvenskan klubbar kommer och bjuder och vill inte göra det heller för den delen. Vi vill att spelarna ska spela här och utvecklas till att ta nästa steg.

Är det drag kring hockeyn i Forshaga nu efter de här två värvningarna?

– Jag hoppas det blir bättre, varit lite tunnsått ett tag, men hoppas på att öka publiksiffrorna, rolig premiär mot Mariestad borta med. Försöka göra något, att ha buss ner så en bra start och sedan Falun hemma, så kan få en bra inledning. Kan man få framgång så kommer folk, men allmänt dåliga siffor, bara Färjestad.  

Vad säger du om er senaste säsong?

– Senaste säsongen blev inte vad vi räknat med, vi tappade också Jonas Nyman redan innan säsongen drog igång, och ”Foppa” (målvakten Erik Forsberg) och Nordström inför vårserien, de går inte ersätta. Vi fick in Jakob Ringsby och Kimmy Skogland som gav oss lite stabilitet, men vi hade problem med målskyttet. Sedan har vi tappat några som var i toppen av poängligan i år, men tittar man så gjorde de inte poäng mot hårdaste motståndet. Linus Tjulander, William Johannesson och Wilson Johansson. Tjulander gick till Grästorp och Wilson skulle operera höfterna, men har inte gjort det än, så han är inte spelklar. William Johannesson har vi inte haft några diskussioner med.

Om vi då går in på lagbygget: På målvaktssidan gjorde ni en stark värvning i Andreas Bosson, och Gustav Griborn blir kvar. Det är också en stark värvning eller hur?

– Jag tycker målvaktsparet är spännande, de är lite olika storlek och målvaktstyp så att säga. Men jag tror stenhårt på Bosson, jag ser stor utvecklingspotential i honom och han har blivit lite sidosteppad i Hudiksvall de senaste säsongerna, men han har en hög potential.

Vad lockade ni med?

– Varför spelare tar sina beslut har jag slutat att gissa på, jag vet inte. Det kan bero på flickvänner, hockeyn, en sjuk farmor eller vad som helst. Det enda jag kan säga är vad vi vill, så får de ta beslutet sedan. Jag var ute efter 3-4 olika målvakter av hans kaliber. och han var mest intresserad och när han spelat klart så nappade han snabbt och ville till Forshaga.

Är tanken att han ska gå som etta?

– Det är ingen uttalad för mig, det får visa sig. Men jag tror de kan sporra varandra till högre höjder.

Backsidan förstärker ni som sagt var med Tobias Björklund. Vad vill ni få ut av honom?

– Framför allt en ledande back både offensivt och defensivt, det har han visat att han kan. Plus att han bidrar med rutin till en i övrigt ung backsida. Vi har nio backar, men William Eriksson kommer inte till spel på grund av motivationsbrist tyvärr.

Med Björklund in så har ni väl ersatt tappen av Karl Jonsson och Herman Johansson?

– Herman spelade bara tillfälligt, han spelade knappt på hela säsongen och spelade inte i kvalserien. Men Jonsson är ett tapp. Han hade tappat glädjen med hockeyn när han kom till oss, men när han kom in till mig så tackade han väldigt mycket och sa att han hittat glädjen igen, men kärleken styrde honom till Skövde.

Vad ser du annars för potential i backsidan?

– Jag tror Linus Karlsson fortsätter utveckla sin roll. Anton Wiklund gjorde sin första seniorssäsong och då vet hur det är då, man är lite upp och ner, men han kom igång ordentligt på slutet. Samma med Oscar Ramqvist som pendlade förra säsongen men nu har sambo på plats, det tror jag kommer hjälpa honom. Sedan har vi ett par unga backar i Daniel Gheorghiu och Oliver Åkelid som jag tycker det finns potential i. Backsidan känns bra balanserad.

Offensivt så kommer givetvis Skager betyda massor för er. Vilken omgivning vill du se honom i och hur ska rollfördelningen se ut?

– Jag och Tomas (Engman, tränare) har diskuterat vad jag tror på, men det kommer utkristallisera sig. Men han, Jonathan Ström och Linus Jonsson som flyttade ut på en kant och gjorde det väldigt bra, skulle kunna vara ett alternativ. Även Jacob Ringsby skulle kunna mata Skager med puckar. Sedan såg Filip Norbäck spännande ut när han kom in i div 1-tempot.

En annan kanske kunde vara Hugo Ek Koskela, ett annat spännande nyförvärv med bra fart på skridskorna?

– Ja vi har 4-5 spelare med Norbäck, Skager, Johan Olsson och Alexander Pettersson med bra fart och storlek.

Är det något annat nyförvärv du är särskilt nyfiken på?

– Det ska bli spännande att se Jacob Rhodin som gjorde bra med poäng i en bra juniorliga i Kanada. Sedan var jag imponerad av Erik Bäcklin i Orsa, det ska bli spännande att se hur han utvecklat sig i tvåan.

Vilket ser du som ert tyngsta tapp?

– Jag skulle säga de är lika tunga allihop, jag har ingen före den ena eller den andra. Några var färdiga hos oss helt enkelt, då de inte utvecklats på två år, då måste man hitta nytt. Vi måste ta in killar som är utvecklingsbara, kryddat med några med mer rutin.

Vad säger du om er forwardssida?

– Jag tror den kan överraska, den känns riktigt bra. Jag är nöjd med den sedan vi fick in Skager. Sedan är den inte helt stängd, vi har lite samarbeten med Färjestad och Karlskoga, så vi har pratat om att vi ska ha 15 forwards, men det är inget som ligger i röret just nu. Men vi stänger aldrig dörren, det brukar komma hemvändare under säsongen.

Vad blir er målsättning?

– Vi bygger alltid för ett lag som kan utmana om allettan, och efter det så spelar vi ishockey så länge det går. Det har vi alltid som mål, men vi lyckades inte förra säsongen, och vi hade inte kalkylerat med negativt kval. Vi tappade för många inför och under säsongen, många spelare i allsvensk nívå har lämnat oss de senaste säsongerna som Klint, Kandergård och Viktor Lennartsson, spelare som fått lyft här. Sedan har vi fostrat mycket tränare med, rätt många som varit här, Nordström som tränar innebandyns SSL, Jönsson i Växjö, Lundell i Rumänien med flera, så många tränare som tagit avstamp här. Dennis Hall är i Bik nu, men det var mer etablerat namn innan.

Om ni nu ska gå till allettan, vilka konkurrenter ser du?

– Det är de klassiska, med Mariestad, Skövde, Lindlöven, Surahammar, Dalen, Tranås. Västra serien tror jag blir jämnare än på länge.

Och om du kikar mot allsvenska platsen. Vilka slåss?

– Jag har inte 100 koll på övriga serier, men i norr är det väl Boden och Hudiksvall, i östra Väsby, i södra finns det ju några som Kristianstad, även de ligger efter med lagbygget, Karlskrona ligger väl bäst till just nu, Troja är väl med. Södra är mer given vilka som går till allettan än någon gång tidigare. I västra så kan Mariestad hugga, det hänger på skador och sånt givetvis.

Till sist: Din syn på licenshärvan?

– Min syn är att jag tycker det är tråkigt att det ska vara så. Jag vet inte vad som gör att det händer, det är lite olika i olika klubbar, vissa kommer inte in med papper, andra går det men med fel och andra är det ekonomin som ställer till det. Alla vet ju förutsättningarna, så det borde inte vara några konstigheter. Men frågan är om det är rätt parametrar? Kiruna AIF drar sig ur, under säsongen, det viktiga måste ju vara att man fullföljer säsongen. I år är det fem nya lag i ettan, det blir en utmaning som organisation, men det är inte många som kvalificerat sig dit egentligen. Det är tråkigt för de som går upp, då de får små möjligheter att bygga lag, och det samma gäller för de som ramlar ur. Man får jobba med att slimma organisationen och spara pengar istället för idrottsliga. Man behöver kika på parametrarna som gäller. Det heter att man mäter utifrån det egna kapitalet, ,en vad mäter man eget kapital på? Vår omsättning är egentligen väldigt låg, men vi äger vår ishall och har även en fotbollssektion, hur räknar man då? Det är så med flera lag som har aktiebolag, vad mäter man på? Är det en rättvis bild? Malmö har 26 miljoner i skatteskulder men får ändå licens? Man blir fundersam på hur man mäter, sedan är jag inte avundsjuk på Malmö men ändå.

Lämna ett svar