Supporterintervjun – Mariestad

Vad vore lagen utan oss supportrar? Ingenting skulle jag vilja säga. Vi är de som ger spelarna motivation, vi är de som finansierar verksamheten och vi är de som blöder allra mest för laget i våra hjärtan. Varför då inte låta oss komma till tals? I en serie intervjuer så kommer supportrar från de olika ettanlagen få komma med sina tankar om laget, rivalitet och sina minnen. Idag så berättar Mariestadssupportern Henrik Andersson om den sköna vinsten mot Nybro, om stoltheten han har över klubbens identitet och familjära känsla, samt den bittra torsken mot Troja och mycket mycket mer.

Kan du börja med att presentera dig för oss! (Vem är du, vad jobbar du med osv)

Jag heter Henrik Andersson och är 32 år. Jag bor tillsammans med min familj strax utanför Mariestad tillsammans med min sambo, två döttrar samt lite får och höns. Jag är vice ordförande i kommunstyrelsen i Mariestads kommun samt egenföretagare inom Nöjes- och eventbranchen. 

Hur länge har du hållit på ditt lag och hur började det?

Jag har hållit på Mariestad BoIS Hockey sedan ungefär -05 där någonstans då jag började hänga med min morbror på hockey. Det var läktaren jag fastnade för. Hur nära man kommer isen i ”Katrinhallen”. Det fångade upp mig på riktigt. Jag älskade hockey redan innan och ända från dess att jag var liten så har hockeyn intresserat mig och då särskilt Djurgårdens IF. Men som sagt, när jag väl kom in i ”hallen” så har jag aldrig och kommer aldrig att lämna den.

Henriks andra favoritlag är Djurgården.

Hur mycket hardcore är du?

Det har lugnat sig lite dom senaste åren, men jag missar gärna inte en hemmamatch och är på så många bortamatcher jag kan. Oaktat avstånd. Men förr var det ännu mer. Så till vida att jag tillsammans med Peter ”Petta” Svensson och Krister Holm grundade supporterklubben Oxarna runt 2008-2009 där någonstans. Under denna period var jag på nästan alla matcher. Träningsturneringar, seriematcher och ”slutspel”. Stod i klacken stadigt och höll också takten på trumman under flera säsonger.
Numera sitter jag nästan exakt på mittlinjen på B-sektionen sedan ett par säsonger tillbaka. Det ger en helt annan blick för spelet, men inte alltid samma ”rus”. Även om man även här försöker hjälpa till att få tryck från sittplats. Känslorna finns där!

Vilken är den roligaste resan du varit på?

Roligaste resan är svårt att säga, men roligaste matchen utan tvekan Nybro borta för säkert 7-8 år sedan. Jag bloggade på den tiden och skulle tillsammans med några andra bloggare göra tabelltips och ranka lagen utifrån egen uppfattning. Jag använde då bland annat ett ord som ”grådassigt” när jag skulle förklara vad jag tyckte om Nybro när jag placerade dom på sjätteplats i tabellen (om jag minns rätt) och det skulle jag inte ha gjort. Nybrosupportrarna gick ”bananas” och deras coach på den tiden lyckades printa ut blogginlägget och satte upp på deras omklädningsrumsdörr för att använda som tändvätska under säsongen. Sanningen sved tydligen! Ska jag vara helt ärligt tror jag faktiskt att jag satte rätt tabellplacering på just Nybro den säsongen. Tillbaka till resan och matchen, vi låg under med 3-0 och gjorde 3-1 och 3-2 strax innan andra periodens slut. Det var stämning utan dess like i arenan. Dock inte när både Lucas Larsson och Filip Törnqvist satte kvitteringen respektive avgörande målet med typ bara fem minuter kvar av matchen. Mycket behaglig hemresa!

Vad är ditt bästa supporterminne?

Jag tror att det som BoISare är olagligt att inte säga när vi tog steget upp i Hockeyallsvenskan?
Det är ju dock så. Att vara så uträknade på förhand och bara slå lag på lag… Ju längre säsongen led desto säkrare var man på att detta kommer att gå vägen. Borta mot Valbo i PO och tappad ledning med 3-0 till torsk… Man var inte ens orolig på hemresan för man var helt hundra på att ta det i två raka hemma. Väsby hemma när allt blir klart. Det är klart att det är speciellt!

Vad gör ditt lag så speciell?

Det familjära som sitter i allt. Färgerna, gemenskapen, arenan, närheten, charmen…. Allt!
Alla känner alla, alla hjälper till. Det sitter också mycket i ”Katrinhallen” (jo jag vet att det heter Mariehus arena) och dess väggar. Det finns historia, kultur och enormt mycket charm i att ha en sådan gammal och anrik islada i trä. Där inne har hela känsloregistret spelats ut tusentals gånger.
Sen är det självklart också för att BoIS alltid står för ”hockey rock´n roll”! Det är roligt att kolla på Mariestad. Det är en stolthet i att både representera Mariestad som stad och som idrottsförening. Mariestad BoIS Hockey är ett fint varumärke.
Mariestad BoIS Hockey spelar också alltid hårt men schysst. Vi backar aldrig undan!

Vilka ser du som era stora rivaler och varför?

Troja-Ljungby, Nybro och jag måste ju tyvärr nämna Skövde i alla fall. Rent sportsligt så har dom ju inte haft något att komma med på 10 år utan över lag har det varit ”åk dit och hämta poängen”. Nu höjde dom sig lite ifjol, men en gång är ingen gång…. Jag håller då Nybro och Troja som personliga rivaler. Mycket tyngre möten genom åren då BoIS egentligen alltid varit lite underdog. Vem minns inte den bittra torsken mot Troja på ”Fergietime”?

Vad säger du om årets lagbygge?

Säger som vanligt. Bästa på länge!
Den här gången anser jag att vi är bättre än tidigare då vi är klara i god tid. Det hör inte till vanligheterna.
Jag tror dock att det finns plats för en forward och inte minst en back till under säsong. Beroende på hur det utvecklar sig. Jag gillar att man bygger ”klart”, men håller dörren öppen.

Jag är imponerad av Calles arbete. Det ska bli spännande att se framför allt nyförvärven som är riktigt intressanta i år. Thulin som ändå fick chansen i ett stjärnspäckat Djurgården ifjol. Vi vet ju vad spelare som lirat i Djurgårdens organisation har uträttat här tidigare… Hägg och Sandberg för att nämna några! I Sandberg och Olsson så spikar vi seriens bästa målvaktspar. Jag tror att båda målvakterna kommer ligga topp 5 i serien när vi sammanställer Hockeyettan!
Jag tror och hoppas också på Aronsson. Han gjorde faktiskt sin poängmässigt sämsta säsong i Mariestad på fyra år ifjol. Då gjorde han ändå 19 poäng på 35 matcher. Det känns som han hade ett mellanår och jag tror att han är den killen som kommer explodera fullständigt. Gör han jobbet så är det sista säsongen han gör i Hockeyettan för den här gången.

Summa summarum, vi har en rejäl ryggrad i spelare som Frick, Larsson och seriens bästa spelare Lindén, vi har några nya spännande nyförvärv, vi har äckligt bra målvaktspar och vi har spetsegenskaper i en spelare som Anton Blomberg. Det är alltså första gången han spelar i samma förening (senior) från start två år i rad! Det säger något om Mariestad BoIS Hockey!
Det jag särskilt gillar med Blomberg är inte bara hans färdigheter som hockeyspelare utan också för att när han åker ut på isen. Då blir det show. Det är så vi jobbar i Mariestad!

Sen ska det naturligtvis bli spännande att se Ronny ”Rockstar/Johansson” Helander rodda skutan från start. Det han påbörjade förra året har inte burit frukt än. Det kommer i år!

Hur långt kommer ni att gå i år?

Kvalserien. Utan tvekan!

Vilka kommer slåss med er när det summeras?
Brödernas/Väsby och Boden.

Du är aktiv på hockeyettansupportrar, vad tycker du om gruppen?

En rolig sida men för mycket interna grejer mellan supportrar. Skulle folk hålla sig mer till matchtrådarna skulle gruppen tillfredsställa i alla fall mig mycket bättre. Däremot är ju ett lag borta vars supportrar var experter på att mata ut sjuttiotvå inlägg varje gång man vann en match eller gjorde ett mål. Väljer att inte nämna vilket denna gång.

Vad vill du se mer av på kmhockey.se?

Statistik och intervjuer. Jag är svag för statistik och tror mycket på statistik. ”Den som vet mest, vinner mest”! Det gäller att vara påläst och förberedd. Oaktat om du är spelare ledare eller supporter!

En betygsättning av ishallar i Hockeyettan skulle vara kul. Du Krister som ändå besöker en del hallar på en säsong. Betygsätt hallarnas bekvämligheter, läktare toaletter, mottagande och liknande. Inte minst, vem har den bästa hockeykorven?

Lämna ett svar