Supporterintervjun – Skövde

Vad vore lagen utan oss supportrar? Ingenting skulle jag vilja säga. Vi är de som ger spelarna motivation, vi är de som finansierar verksamheten och vi är de som blöder allra mest för laget i våra hjärtan. Varför då inte låta oss komma till tals? I en serie intervjuer så kommer supportrar från de olika ettanlagen få komma med sina tankar om laget, rivalitet och sina minnen. En Skövdesupporter som hängt med i många år nu är Per-Erik ”Perka” Odh, sekreterare i supporterklubben och mångårig skribent på hemsidan.

Du får börja med att presentera dig för oss!

– Per-Erik Odh, men alla kallar mig för Perka. Jag är 61 år och sambo med Ewa som jag har tre barn ihop med. Vi blev för övrigt ett par redan som femtonåringar. Jag är Skövdebo av födsel och ohejdad vana. Började att jobba med livsmedel när jag som femtonåring började jobba på Skövde slakteri. Som vuxen hoppade jag på att plugga igen och jobbar sedan 2000 på Högskolan i Skövde.

Hur länge har du hållit på ditt lag och hur började det?

– Jag började gå på hockey som 15-16 åring. Skövde IK spelade på den tiden hockey i det legendariska istältet där Skövdes vid den tiden ökända raggare höll hov på matcherna och det var ett mäktigt tryck i istältet. Det var en kompis som drog med mig och de första gångerna var det nog inte för att kolla på hockey som jag gick utan det var nog mer att jag stum av beundran tyckte det var spännande att titta på den skränande pöbeln i raggarklacken.

– Med tiden blev det allt intressantare att följa även hockeyn även om det då inte var det viktigaste i livet. 90 blev jag pappa för första gången och det innebar också att det blev betydligt mindre hockey under några år. Det var nog till och med någon säsong i den vevan som jag inte såg någon match.

– I slutet av 90-talet kom jag tillbaka på bred front. Skövde IK hade en av Sveriges tidigaste hockeyhemsidor som drevs av hockeyoraklet Micke Därth. Han startade bland annat upp ett hockeyforum någon gång runt 2000 och det var vansinnigt roligt att diskutera hockey i det forumet. Antingen var man vän med folk eller så var man riktiga ovänner och forumstriderna bland oss supportrar var mer än heta. Jag triggade igång ordentligt och det ena ledde till det andra och jag har ända sedan starten av Skövde IKs supporterklubb Rebellerna 2004 varit väldigt engagerad i supporterverksamheten.

Hur mycket hardcore är du?

Bäst före datum på mig är passerad och numer är jag inte den hårdaste av hardcore men visst är jag ändå en äkta hardcoresupporter till Skövde IK. Under större delen av 2000-talet hade jag nog i princip kunnat gå i döden för klubben i mitt hjärta. Jag har även under många år skrivit framförallt ”inför matchen” reportage på skovdeik.se så det är åtskilliga tusental timmar jag har lagt på mitt supportande.

Vilken är den roligaste resan du varit på?

– Rebellerna har ordnat massor av supporterresor. De första 8-10 åren var det ett jädra tryck på resorna men i takt med att de riktigt bra resultaten uteblivit och webbsändningar av matcherna tagit kommando över bortamatcherna har intresset för resor till bortamatcher minskat. Det är jättesynd att utvecklingen gått åt det hållet för det är vansinnigt roligt att sitta i en full storbuss och elda på för att sedan gå in och ta över läktaren i en bortahall. Roligaste resan vet jag inte men häftigaste reseminnet är när vi anordnade en invasionsresa till Borås, det är ett mäktigt minne när vi var flera hundra heltaggade Skövdesupportrar som fullständigt tog över och ägde ishallen i Borås.

Vad är ditt bästa supporterminne?

– Många härliga minnen men det i särklass bästa minnet är när vi påskafton 2004 blev klara för Allsvenskan. Ett sådant till minne vill jag verkligen ha.

Vad gör ditt lag så speciellt?

– Jag vet inte om Skövde IK är så speciella utan som det är sedan rätt många år tillhör vi nog bara de bättre av mellanmjölken. Kanske det ändå gör oss lite speciella att vi trots det som borde vara bra förutsättningar ändå inte tillhör gräddan av division ett? Men för mig, som följt laget så intimt under så många år är de så pass speciella att jag oftast prioriterar dem högre än både familj och hem.

Vilka ser du som era stora rivaler och varför?

– Vår stora rival är tveklöst Mariestad BoIS. Den rivaliteten som finns mellan Skövde och Mariestad är klassisk och kanske till och med räknas som hockeyettans hetaste rivalitet?

Vad säger du om årets lagbygge?

– Vartenda år så står man där och kollar på de första isträningarna för säsongen och tycker att det ser satan så intressant ut och faktum är att det har det också gjort. Till denna säsong har det kommit in ovanligt många spelare utifrån och i det läget som vi befinner oss i efter att i många år inte göra godkända resultat i Allettan tror jag att det är bra. Jag förespråkar kontinuitet men när det går troll i det eller sitter i väggarna så behövs det nog starka influenser utifrån för att bryta. Årets lagbygge ser ännu en gång intressant ut.

Hur långt kommer ni att gå i år?

– Jag vågar inte gissa det men det vore väl självaste faan om vi inte skulle kunna ta oss till play off för en gång skull!

Vilka kommer slåss med er när det summeras?

– Haha, vågar inte gissa där heller. Men jag vet ju att killar som Krister Holm, Mikael Mjörnberg och Henrik Skoglund står i startgroparna för att tala om det för oss.

Du är aktiv på hockeyettansupportrar, vad tycker du om gruppen?

– Nja, jag är inte aktiv där. Däremot tycker jag att det är bra för hockeyettan som stort med alla initiativ som tas för att öka intresset för den roliga division ett hockeyn. Jag har stor respekt för er hockeynördar som orkar hålla sådana grejer rullande åt oss hockeysupportrar.

Vad vill du se mer av på kmhockey.se?

– Haha, ja men det vore fantastiskt roligt om du kunde täcka upp Skövde IK med ett reportage i veckan. Fortsätt på samma spår som du är inne på Krister, jag tycker det är rätt roligt att ena stunden se dig som en enögd Mariestadssupporter och i andra stunden se dig som en riktigt klarsynt ettananalytiker.

Lämna ett svar