Supporterintervjun – Troja

Vad vore lagen utan oss supportrar? Ingenting skulle jag vilja säga. Vi är de som ger spelarna motivation, vi är de som finansierar verksamheten och vi är de som blöder allra mest för laget i våra hjärtan. Varför då inte låta oss komma till tals? I en serie intervjuer så kommer supportrar från de olika ettanlagen få komma med sina tankar om laget, rivalitet och sina minnen. Som supporter nummer två berättar Trojasupportern Elias Ekstrand om att egentligen hålla på fel lag, om missade chansen, om hur lagets framgångar eller brist på det kan leda till humörsvängningar och mycket annat.

Kan du börja med att presentera dig för oss!

– Elias Ekstrand, skrev ideellt om Troja på mitt egna projekt Troja kollen.se mellan typ 2013-2019, med vissa uppehåll. Jobbade sedan en kort period med sport i allmänhet på tidningen Smålänningen och sedan som timanställd på Minhockey.se med fokus på enbart Troja igen. Under samma tidsperiod har jag jobbat inom vården, studerat och just nu är jag SOS-operatör och har släppt journalistiken för tillfället.

Hur länge har du hållit på ditt lag och hur började det?

– Jag föddes 1997. Så jag missade Trojas storhetstid på 90-talet. Minns jag helt rätt såg jag min första match 2004/2005, en förlustmatch mot Växjö. Någon gång i den vevan gick jag även och såg Rögle, vilket egentligen vore det mer naturliga valet då det är det stora laget i Markaryd där jag bor och är uppvuxen. Hockeyintresset befästes på riktigt runt OS-guldet 2006 och någon gång 2007 började min pappa och jag åka på Trojas matcher i princip varje vecka. Antalet matcher jag såg live ökade lavinartat på kort tid där.   Jag har aldrig spelat hockey i en organisation eller bott i Ljungby (eller annan ort) där hockeyn är stor. Så hur allt började var väldigt slumpartat.

Elias Ekstrands profilbild.

Hur mycket hardcore är du?

– Jag skulle inte beskriva mig som hardcore. Troja är förvisso det enda lag jag följer och bryr mig om, men tiden där en förlust kunde röra en till tårar och all kritik mot laget togs som en kniv i själen är förbi. Jag försöker alltid vara pragmatisk.

Vilken är den roligaste resan du varit på?

– ”Täck domarn” skrek någon ur Trojaföljet uppe i Väsby under kvalserien 2008. Kan det varit ”Guddarparn”? Troja var överlägsna, ledde med typ 5-2 och det var obetydligt med tid kvar på klockan. Av oförklarlig anledning har det etsat sig fast på näthinnan när jag spontant ska tänka på bortamatcher man varit på. Ett annat minne är när vi var på en träningsmatch i Nybro och sov i någon stuga ute i skogen varpå hyresvärden insisterade på god kvalité med orden ”Vi hade en gång en gäst som kom tillbaka två gånger”. Det säger rätt mycket om kvalitén på boendet. Om vi bortser från anekdoter och fokuserar på mäktigaste upplevelserna så har invasionerna i Halmstad, invasion Kinnarps Arena mot Dalen, se Troja vinna i Malmö Arena och kvalseriematchen mot Kristianstad året man gick upp med Pelle. Säsongerna under Pelles ledning var generellt otroligt bra sett ur supportersynpunkt. Det var tryck och intresse kring laget. Föreningen hade en guldchans där och då, som man tyvärr sumpade på alla sätt.

Vad är ditt bästa supporterminne?

 – Avancemanget 2017. Dels att man byggt upp en hype kring laget som verkligen nådde sin kulmen där och då, samt att hela avslutningen på säsongen med matcherna i play off mot Mariestad och sista matchens dramatik mot Huddinge.

Vad gör ditt lag så speciellt?

– Jag tror inte Troja är mer speciellt än andra lag. Det är supporterskapet som är speciellt. Är man inte supporter till något lag, ett lag man kan följa på nära håll i med och motgång under flera år, så förstår man inte vad det innebär. Supporterskap kan vara hemskt likväl som det kan vara alldeles underbart. Ett lags dagsform kan verkligen påverka ens egna humör.

Vilka ser du som era stora rivaler och varför?

– Jag började som sagt följa Troja i modern tid och därför skulle jag personligen säga Växjö. Det ligger en avundsjuka i det såklart, men Växjö framkallar väldigt starka känslor hos mig. Den äldre generationen skulle säga Rögle och/eller Tingsryd. De som är yngre än mig håller Halmstad, Nybro, Kristianstad som stora rivaler.

Vad säger du om årets lagbygge?

– Troja har ett historiskt svag lag på pappret. Men också ett väldigt spännande bygge. Generellt brukar Troja ha betydligt mer och fler meriterade och etablerade spelare, åtminstone i Ettan, vilket i många fall gett upphov till besvikelser. Det är många som ska göra sitt karriärbästa kommande säsong, det är svårt att sia om hur det kommer gå för alla, men det kommer garanterat ge upphov till fler positiva överraskningar än tidigare. Backsidan är fortsatt Trojas mest meriterade lagdel, även om bredden blivit lite tunnare än föregångende säsong. Men det är framförallt bland forwards och centrar man kan se Trojas minskade budget. Lagets offensiv är generellt väldigt oprövad.

Hur långt kommer ni att gå i år?

– Klaffar allt i som man önskar, där Engvall, Wikström, Emanuelsson, Ekholm gör samma framsteg kommande säsong som de gjorde föregående säsong. Där Nordin och ”Fete” axlar stjärnstatusen och där Eliasson hittar tillbaka till tryggheten från juniortiden. Då når Troja kvalserien på nytt. Men mer realistiska förväntningar är nog att säsongen tar slut någonstans i steget eller stegen innan dess. Når man semifinalen är jag nöjd.

Vilka kommer slåss med er när det summeras?

– Väsby och Mariestad får axla rollen som storfavoriter till avancemang nu när Kalmar fick följa med Nybro upp. Karlskrona har alltid bra lag, men får aldrig ihop det på isen. I den södra känns Borås och Vimmerby som två dark horses även om jag inte tror de räcker hela vägen till kvalserien så tror jag de skulle kunna sätta käppar i hjulen på Troja innan dess.

Du är aktiv på hockeyettansupportrar, vad tycker du om gruppen?

– En mycket trevlig grupp eftersom den är organiserad och modererad. Jag går ur många FB-forum på grund av för mycket irrelevanta inlägg och låg kvalité. Matchtrådar etc. gör att det är mer lättöverskådligt och går att diskutera händelser och matcher.

Vad vill du se mer av på kmhockey.se?

– Matchanalyser, svagheter/styrkor hos utvalda spelare och lag.

Lämna ett svar