Här hamnar topp 15 i poängligan!

Fem blir sina klubbar trogna, två byter ettanlag, två går till allsvenskan, en flyttar utomlands, en varvar ner och fyra har ännu inte gjort klart med någon ny klubb. Det är facit när jag här går igenom var topp 15 i ettans poängliga hamnar kommande säsong.

  1. Emil Lindblom (RW), från Kalix till Boden.

Den avige och rappe Emil Lindblom vann ettans poängliga i stor stil med 23 mål och 34 assists, totalt 57 poäng. Det är givetvis en riktigt vass värvning, Emil är inte bara en stark poänggörare, han har även en riktigt bra attityd och är inte rädd för att vara i hetluften. Det ska bli spännande att se hur han utvecklas när han nu tar steget från Kalix till Boden och en starkare omgivning, samtidigt som han givetvis inte kommer få samma istid som han fick i Kalix.

Emil Lindblom vann ettans poängliga säsongen som gick för sitt Kalix. Foto: Oliver Åström, Kalicx

2. Carl Wassenius (C/RW) från Väsby till Almtuna

Tvåa i poängligan kom Carl Wassenius, med 22+31=53 poäng. En trollkarl på isen som spelat allsvenskan tidigare och som nu kommer göra det igen.  

3. Tobias Liljendahl (RW/C) stannar i Väsby

Med sina 15+31=46 poäng så snittade han över 1½ poäng per match. En rutinerad herre med åtta allsvenska säsonger innanför västen, som inte bara är en stark poänggörare, utan även jobbar hårt och är nyttig över hela isen. Kommer betyda mycket för hårdsatsande Väsby i vinter.

4. Joakim Högberg (RW/LW) oklart

Ettans målkung förra säsongen med 29 kassar. En sniper som är stark framför offensiv kasse, med ett bra skott. Har varit Piteås ledande spelare tillsammans med radarpartnern Magnus Isaksson i sex säsonger. Piteå hoppas givetvis att han blir kvar ännu en säsong, men det finns rykten om att han kommer lägga skridskorna på hyllan.

Lägger Joakim Högberg av eller skriver han på till slut? Foto: Oliver Åström, Kalix

5. Jesper Ylivainio (LW/RW) oklart

Jesper Ylivainio har egentligen en säsong kvar på kontraktet, men ryktas vilja bryta det. Det har gått rykten om att 45-poängsgöraren ska gå till Boden, men det har jag fått dementier om att så inte blir fallet. Vill det sig riktigt illa kanske den snabbe och 26-åringen rent av lägger av. Det skulle vara riktigt synd, för hans kvaliteter i form av snabbhet, irrationalitet och målfarlighet skulle kunna lyfta alla ettanlag.

6. Joel Thulin (C/RW) från Tyresö/Hanviken till Mariestad

Joel Thulin ledde Tyresö/Hanviken till bland annat en finfin fjärdeplats i den norra allettan, men kommer inte bli kvar där. 23-åringen med det fina spelsinnet och smarta skottet gjorde 43 poäng förra säsongen och fick även chansen att spela allsvenskan med Djurgården. Det blir dock inte allsvenskan för hans del säsongen som kommer, utan ett väldigt intressant Mariestad.  

7. Gustav Jansson (C/RW) från Vallentuna till Tychy

Vallentunas poängkung Gustav Jansson fick ett stort genombrott säsongen som gick och gjorde näst flest mål av alla i ettan, 26 stycken! Det var svårt att förutse säsongen innan då han noterades för fem poäng på 30 matcher i Vimmerbytröjan (och några fler i Nyköping på slutet). En stor och stark spelare med ett bra skott, som kommande säsong återfinns i den polska ligan.

8. Oscar Tellström (RW) stannar i Mariestad

Oscar Tellström bildade en sylvass duo tillsammans med Jesper Lindén under säsongen, och förstaårssenioren Tellström imponerade stort med sina 20 mål och 20 assist. Skridskostark, tung och med ett riktigt bra direktskott, kvaliteter som han nu kommer fortsätta få visa prov på i Mariestad.

Oscar Tellström gjorde flest poäng av alla förstaårsseniorer förra säsongen. Foto: Sofie Alexandra Kitteröd

9. Jakob Karlsson (C) stannar i Vimmerby

Årgångsvinet Jakob Karlsson, som bara blir bättre och bättre för varje år. 34 år ung nu, och ledde verkligen sitt Vimmerby på bästa sätt säsongen som gick. Lagkaptenen stod för 40 poäng, och det är spelförståelsen som är hans stora styrka, och sånt blir man aldrig för gammal för. Går nu in på sin sjunde raka säsong i Vimmerby.

Årgångsvinet Jakob Karlsson. Foto: Hampus Gliving, Nybro

10. Emil Öhrvall (LW) från Visby till Tingsryd

Kom med stukat självförtroende från allsvenska Karlskoga, men lämnar nu Visby med ett självförtroende som gjorde att det riktigt lyste om honom i slutet. 25-åringen noterades för 39 poäng på blott 32 matcher och är otroligt svårfångad på isen med sin fart och smidighet. Att det blir allsvenskan igen för Emil överraskar nog ingen.

11. Magnus Isaksson (C) från Piteå till Rosvik

Han har varit en av ettans främsta spelare i många år nu, men nu varvar spelgeniet Magnus Isaksson ner i tvåan. Har under 10 långa säsonger varit en garanti för att Piteå ska vara ett topplag i den norra ettan, och kaptenen kommer givetvis lämna ett stort tomrum efter sig.

En ikon lägger av! Foto: Oliver Åström, Kalix

12. Samuel Eriksson (C/LW) stannar i Hudiksvall

Succé i Sundsvall, succé i Kalix och nu succé i Hudiksvall. Det råder inget tvivel om att Samuel Eriksson tillhör ettans allra poängstarkaste spelare. 39 poäng blev det säsongen som gick för den kvicke och spelskicklige 23-åringen. Bör vara mogen för att ta klivet upp, men väljer ändå att stanna i Hudiksvall.

13. Jesper Lindén (RW/LW) stannar i Mariestad

Utsedd till ettans bästa spelare säsongen som gick av Mikael Mjörnberg, och jag har svårt att invända speciellt högljutt. En komplett spelare på isen som både gör mål (19) och poäng (38) samtidigt som han är lika bra i defensiven. Att han blir Mariestad troget trots locktoner också från allsvenska topplag ska givetvis Mariestad vara grymt tacksamma över.

Ettans bästa spelare? Jesper Lindén blir i alla fall Mariestad trogen trots lockande anbud från allsvenskan. Foto: Sofie Alexandra Kitteröd

14. Pontus Eklöf (C/W) oklart

Pontus Eklöf har levererat på en stabil och hög nivå i fem ettansäsonger i rad nu. 32-35-35-38-38, ja poängskörden är också ökande, och det känns som att Pontus borde vara mogen att ta klivet upp nu. Men den snabbe och spelskicklige rightaren har ännu inte gjort klart med någon klubb ännu, även om rykten säger att han gärna vill söka nya utmaningar.

15. Joel Wahlgren (C/LW) oklart

Joel Wahlgren ledde tillsammans med brorsan Max och Pontus Johansson Bodens offensiv säsongens som gick. Den snabbe och skottvillige yttern vann interna poängligan med 37 poäng, men har ännu officiellt inte gjort klart med någon klubb. Men inofficiellt så vet alla att det blir Boden också kommande säsong för 22-åringen.

Lämna ett svar