Sportchefsintervjun – Huddinge

Intervjuserien med sportcheferna i hockeyettan rullar vidare. Denna gång så har stafettpinnen skickats vidare till Huddinges sportchef Alexander Ytterberg, som har tvingats se laget gå in i en vikande trend de senaste åren. Men nu kan man åter en gång återfinna Fredrik Mälberg som tränare för laget, något som brukar innebära framgång.

Känslan är att Huddinge tappat sin dominanta ställning i Stockholmsettan, hur ser du på det?

– Vi har inte presterat på den nivå vi är vana vid de senaste åren, men vi har en verksamhet av högsta klass och känner att vi är på rätt väg igen.

Vad säger du om er förra säsong?

– Det känns som att den har avhandlats vid det här laget och att vi ser fram emot nästa. Det var ingen bra säsong, det var inte bara en instans som inte lyckades utan hela organisationen. Vi var inte på den nivån vi är vana vid.

Du funderade inte på tränarbyte under säsongen?

– Nej vi upplevde att det var flera saker det berodde på, att lägga allt bara på tränaren hade inte varit rättvist. Det var ett kollektiv som försökte rätta upp det.

Nu tar ni nya tag och plockar in Fredrik Mälberg igen. Hur har tankarna gått där?

– Jag har själv haft Fredrik och har känt honom 10-12 år, och i Huddinge har vi inte ekonomin att köpa spelare, men då måste vi ha en tränare som är duktig på att utbilda och få folka att dra åt samma håll, och det är Fredrik duktig på och han är bra på att bygga en lagmaskin.

Vi ska ta och gå igenom lagbygget med tänkte jag. På målvaktssidan så plockar ni in Oscar Fröberg att ha vid sidan om Oscar Walldén, medan Albin Andersson lämnar. Hur stark är er målvaktssida skulle du säga?

– Jag är väldigt bekväm med den, den ser väldigt bra ut. Walldén har visat att han är en bra målvakt på ettannivå och Fröberg har meriter från spel högre upp, så jag tycker att vi har en väldigt stark kombo där.

Backsidan är i stort sett helt ny, fem backar, Alexander Svarvén, Jonathan Tordhall, Filip Pilö, Adam Hansen och Oliver Rooth har lämnat och bara två är kvar, Jesper Karlsson och Nils Strandberg Sarén. Varför denna rensning?

– Det är väl ett samarbete med Fredrik. Han är väldigt specifik på hur vi ska spela hockey, och jag delar den uppfattningen. Han kollar på förmågor hos backar, och han vill ha backar som är duktiga på att föra upp pucken och vara delaktiga i spelet och då behöver de vara duktiga skridskoåkare, och på det sättet passar de nya in. Man måste även kolla på hur det gick förra säsongen, jag tyckte vi hade bra backar, men på något vis funkade inte dynamiken mellan dem och då får man göra något åt det med.

Sex nya backar har anslutit. August och Tom Sköld, Douglas Dahling Barger, Kasper Lindström, Andreas Rådberg och Linus Lundberg. Vilka ser du som spetsar av dem?

– Det är ganska öppet i dagsläget. Vi har inte gjort någon kategorisering, olika backar har olika skills givetvis och har olika användning. Men oavsett om du har fem år i allsvenskan eller kommer direkt från J20 så handlar det om att visa vad du går för när hösten startar. Men backsidan är lite mer oprövad får man säga, så det ska blir spännande att se hur han får till den sidan. Vi ska ha in en till back innan serien startar, men vi har inte bråttom utan kan se vad som händer.

Doglas Dahling Barger är ny backpjäs från Wings. Foto: Oliver Åström, Kalix

Vad har du satt för kravbild på den nya?

– Lite mer seniorerfarenhet och mer rutin, men han måste hålla nivån med. Om det är en 03:a som är bra så spelar det ingen roll, men gärna en med lite mer rutin.

På forwardssidan är det lite mer intakt, men ni har ändå släppt spelare som bröderna Ahlström, Sebastian Frantz, Oliver Lindgren och Tim Kämpeberg. Hur ser du på de tappen?

– Jag är nöjd med de vi fått in, den är mer komplett och välgrundad av den vi hade, då var vi för beroende av för få spelare. Vi har ett bättre läge nu, och de yngre spelare som varit vårt adelsmärke har fått ett år till på sig, det ska bli spännande att se hur den gruppen sätter sig. Jag tycker forwardssidan är stabil.

Ni har även fem nya spelare in, där Alex Ek och Johannes Nilsson sticker ut lite kanske. Vad hoppas du få ut av dem?

– Det är väl framför allt deras rutin och beprövade nivå. Båda har visat att de kan prestera på nivån, vi hoppas få mer av den varan. Det är alltid skönt att ha spelare som är vana att ha den rollen, som är vana att ta täten, Det känns bra och vi blir fler såna nu när vi startar säsongen.

Är det någon annan av dina nya forwards du vill lyfta fram?

– Vi lägger mycket fokus på gruppen, det ska bli spännande att se hur spelarna och ledarna spelar tillsammans. Vi har tränat gemensamt sedan mitten april för att få ihop gänget, så det ska bli spännande att se. Spelarna är sugna på att ta kliv framåt, det var ett par år sedan vi spelade allsvenskt kval och det är där vi vill vara.

Är ni klara med forwardssidan?

– Där är vi ganska färdiga, vi är 13 där och även våra juniorer som har spännande spelare, så 13 är lagom. På backsidan har vi redan åtta, men det är knäproblem på någon så vi behöver ha in en nionde för att ha täckning.

Vad är er målsättning med säsongen?

– Internt är det att ta kliv framåt igen. Målet är att vinna varje match och jag tycker att vi har ett lag som kan göra det, sedan förstår vi givetvis att man inte kommer göra det men att nå allettan och sedan se hur långt vi kan gå om pusselbitarna faller på plats. Vi har höga mål i Huddinge och det är så det ska vara.

Hur ser du på konkurrensen i den östra ettan?

– Jag tycker topplagen i östra ettan alltid hållit toppnivå. Klart med Väsby och de förutsättningar de har så är det ett lag att hålla koll på. Visby är alltid bra. Sedan ska det bli spännande med de andra lagen, hur de tar sig, så vi har en bra östra serie tycker jag. Förra året var det en ganska svag östra, men den ser bättre ut i år topp 5-6.

Vilka tror du tar sig till en alletta?

– Oj! Jag tror det blir Huddinge. Väsby. Visby, Nyköping och Hanviken.

Vilka konkurrerar om den allsvenska platsen tror du finns?

– Jag tror Troja alltid är där, även om de fått sämre förutsättningar. Hudik har mycket nytt, det ska bli spännande att se, men de har alla förutsättningar. Boden och Piteå ser vassa ut, norrlagen ser vassa ut med Hudik, Boden och Piteå i spetsen. Mariestad har gjort en hård silly med, men det var ett tag sedan de var där. Sedan Väsby så klart, de ska ha målet med tanke på hur mycket de satsar. Det är några av lagen i alla fall.

Vad är din syn på licenshärvan?

– Jag kan tycka att det blir taskigt mot alla inblandade lag med tanke på hur sent det blir, men har inga synpunkter i övrigt.  Men att få veta att man ska spela i en ny division i mitten på juli är orimligt, men jag vet inte hur man skulle kunna göra det bättre, det får andra komma på en lösning på.

Lämna ett svar