Nuläget i klubbarna – del 9

Då är vi framme vid den näst sista genomgången av hockeyettans lagbyggen just nu. I detta avsnitt så återfinner vi fyra lag som alla mycket väl kan spela allettan efter jul.

Tranås

Tranås har i stort sett gjort färdigt med två målvakter, åtta backar och tolv forwards, men en forward till, av spetskaraktär, ska in.

Victor Johnsson bar bestämt sig för att sluta att spela ishockey, och därför så var man tvungen att leta en ny på marknaden. Valet föll på Skövdemålvakten Eric Forsberg, som nu alltså blir komplement till Viggo Andrén som förra säsongen lånades ut till klubben från Frölunda men som nu fått ett riktigt kontrakt med Tranås. Det kan nog bli ett rätt bra par, båda håller bra ettanklass, men kanske inte rikitg spets ändå.

Bland backarna så blir det mycket nytt, då fyra lämnar och fem anslutit. Tyngsta tappet är givetvis trotjänaren Fredrik Lindström som inte får de nya tidigare träningstiderna att funka med jobbet och som därmed väljer att runda av karriären. Men även Hugo Wendt och William Wennström är spelare som gjorde det bra i Tranås. Av nyförvärven så sticker Markus Magnusson ut positivt, en back med starka offensiva kvaliteter, i övrigt är det stabila ettanpjäser men inte mycket mer.

Bland forwards så är det mer intakt, i alla fall officiellt. För enligt eliteprospects så är det bara poängkungen Lukas Isaksson som lämnat. Men risken finns att även Pontus Eklöf (suktar efter allsvenskt kontrakt) och Anders Skoog (lägger av) försvinner och därmed skulle man bli av med en trios som lett laget offensivt de senaste säsongerna. Även Chong-Min Lee ser ut att ej bli kvar. På plussidan så har man fått in ett par hårt jobbande spelare i Ludwig Svensson Träff och Oscar Gustafsson, samt talangen Kasper Arwefjäll som man hoppas ska kunna bidra en del framåt. Spetsigast bland nyförvärven lär dock kanadensaren George Diaco vara, en 20-åring som sprutat in poäng i juniorligan OHL och som mycket väl kan bli ett stort utropstecken. Det ska också finnas pengar för att få in ännu ett vasst nyförvärv, rykten går om en finsk värvning som man är beredda att lägga väldigt mycket pengar på. Man har inte heller helt gett upp hoppet om att Pontus Eklöf ändå ska bli kvar till slut.

Tranås har gjort en förändring till, och det är en stor sådan. Ut med den trivseltränaren Artto Miettinen och in med tuffe Phil Horsky. Det är en tydlig ambition att Tranås sportchef vill se tydligare kravställan i båset. Phil gjorde succé i Vimmerby under några år, blir det ny succé nu?

Borås

Borås var ingen blyg nykomling förra säsongen, men nu tar de sats för att bli ännu vassare. Med två målvakter, sju backar och elva forwards under kontrakt, så ser de redan vassare ut än de gjorde förra säsongen. Och då ska ändå kanske en back och 2-3 forwards in ytterligare.

Målvaktssidan var man nöjd med och behåller den intakt. Det innebär att den före detta VM-guldmedaljören Konstantin Barulin blir kvar som uttalad etta. En riktig matchvinnarmålvakt som har få (om några) övermän i ettan. Backup blir Hugo Fagerblom, en helt ok ettanmålvakt.

Det är på backsidan den stora renoveringen skett. Ut med allt utom William Svensson, Alfons Bonander och Christoffer Häggblad, och in med vassare kort i form av Filip Bratt, Emil Rangedal, David Rosander och William Svensson. Det är fyra backar som alla är bättre än det som lämnat, med undantag av veteranen Fredrik Eriksson som la skridskorna på hyllan och ryktas bli ny tränare. Det är med andra ord en klart vässad backsida redan, och då kan ytterligare någon spets mycket väl komma in.

Offensivt så tappar man Joni Nikko, lagets poäng- och målkung, vilket givetvis inte är en lätt sak att ersätta. Fyran i interna poängligan Vadim Berdnikov lämnar med. Men man har fått behålla rutinerade Anders och Henrik Eriksson, som varit lite av hjärtat i laget de senaste säsongerna. Man har också plockar in några intressanta namn i powerforwarden Robin Höglund, poängspelaren Daniel Håkansson och Alvestas skyttekung i tvåan, Leo Böris. Forwardssidan känns därmed något klenare i nuläget kanske, men man ska fortfarande ha in ett par-tre spetsar offensivt och med de på pluskontot så lär man ha stärkt även det offensiva garnityret. Och då kan man bli att räkna med på riktigt!

Strömsbro

Strömsbro har just nu två målvakter, sex backar och tolv forwards under kontrakt, så det lär saknas en seniorback plus en juniorback, samt två forwards och en juniorforward.

På målvaktssidan lyckades man behålla förra säsongens positiva utropstecken Victor Eriksson, nu kompletterad av Markus Nykvist Sandrud sedan Oskar Spinnars Nordin lämnat för Hudiksvall. Viktor lär ha ett fast grepp om spaden, han håller bra ettanklass medan Markus får se och lära lite sin första seniorsäsong.

Backsidan känns klart försvagad sedan man tappat bröderna Adam och David Deutsch, två ledande backar. Även William Eriksson, Joebe Martin och Gustav Grankvist lämnar tomrum efter sig. Ersättarna är spelskickliga Philippe Caron och Calle Westerlund och mer rejält spelande Leon Okonkwo Prada. Kvar finns även rutin i form av Fredrik Larsson, William Mann och Olle Hellström.

Även offensivt blir man av med en Deutsch, Gabriel samt ikonen Viktor Ehn. Men man får behålla genombrottsmannen Abbe Broberg, och de andra som kom topp fem i interna poängligan. Och man har också plockat in en riktig spets i form av Matej Galbavy, en spelare som gjort det riktigt bra under sina säsonger i Borlänge och Nybro bland annat. Jag skulle bli förvånad om inte han vinner den interna poängligan. Man har också plockat in ett par spännande talanger i form av Jesper Lehamn och Tim Alverhag, spelare som mycket väl kan leverera direkt. Forwardssidan känns därmed något starkare än förra säsongen, men då backsidan är rätt mycket svagare så blir summan i nuläget kanske lite på minus. Men med rätt spelare in det sista så finns förutsättningar för ett minst lika bra lag kommande säsong.

Nyköping

Nyköping saknar antagligen bara en back och en forward innan de stänger boken.

Målvaktssidan är riktigt stark, där Daniel Fahlström kommer från en kanonsäsong vilket ledde till att han fick chansen att spela allsvenskt i slutet av densamma, och då klev Sebastian Wagner in och storspelade. Duon är nu kvar och därmed så har Nyköping ett av ettans starkaste målvaktspar.

På backsidan fick man behålla sina viktigaste backar. Lucas Byhlin skrev på tidigt, men även Alexander Stensson blev till slut klar, och där har Nyköping två väldigt bra backar. Tappen av Emil Andersson, Oliver Åkelid, Casper Gillberg och Johan Svensson känns därmed inte alls speciellt tunga. Speciellt som de man ersatt med: Viktor Åström (Modo J20) och Tim Thorsén (Gnesta), nog bör kunna vara av samma klass i alla fall. En back till ska in, och det ska vara en back av bra klass enligt sportchefen, vi får väl se vad det blir.

Förra säsongens skyttekung Sören Dietz Larsen är givetvis det tyngsta tappet på forwardssidan. Han fick ett try out-kontrakt med Mora och Nyköping kan hoppas på att det inte faller väl ut utan att han återvänder. Isak Dahlin är dock definitivt förlorad till Tyresö/Hanviken och Elias Jakobs till Tumba likaså, och de lämnar ett tomrum som de andra flyktade: Jesper Schiöler, Joakim Stjern Svensson, Max Buredal och Isak Ekelund inte gör. Av ersättarna är givetvis Nybrovärvningen Pontus Karlsson spetsigast. Han både jobbar hårt och kan göra poäng, en väldigt nyttig spelare som kommer leda laget. Jag är också nyfiken på att se vad Hampus Engman kan få ut på ettannivå. Han kommer från en stark säsong med Grästorp i tvåan och jag har hört mycket gott om honom därifrån. Joel Källström Englund känns också som en spännande värvning med potential att blomma. Nyköping känns därmed som något vassare, speciellt om Sören Dietz Larsen återvänder, och en ny allettanplats är absolut möjlig om nye tränaren Björn Olsson kan få ordning på spelet.

Omslagsfoto: Hampus Gliving, Nybro

Lämna ett svar