Sportchefsintervjun – Troja

Förra säsongen vände Jens Gustavsson hem till Sverige igen efter fyra år som tränare i Österrike. Jojolaget Troja Ljungby, som verkar vara lite för bra för ettan, men lite för dåliga för allsvenskan, blev ny klubbadress. Laget var lite ojämna i prestationen, men i slutändan så var de bara en plump på bortaplan i kvalserien mot Piteå från att spela allsvenskan. Nu tar Jens ny sats, i ny roll både som sportchef och tränare.

Förra säsongen var du tränare endast i Troja, men till denna säsong är din roll utökad, hur ser din nya roll ut?

– Jo det stämmer, men den är inte så väldigt annorlunda, som tränare är man också delaktig i truppbygget, det var jag förra säsongen med och det tror jag gäller de flesta tränare. Det är ju Inte bra att som sportchef ta in spelare som inte tränaren vill ha. Så det är mycket det det handlat om, att ta lite större ansvar med truppbygget. Då behövde jag inte ta samtalen med agenter och sköta löneförhandlingar, då skötte Patrik (Ross, tidigare sportchef) uppgiften att lösa spelarna som jag ville ha. Sedan har vi en mer operativ sportgrupp, där juniortränarna är med, även Johan ”Bagarn” Andersson och Mattias Åkesson, gamla spelare med Trojahjärta, som hjälper mig. Så folk jobbar runtomkring så har jag vetorätt om värvningar.

Du kom tillbaka till Sverige efter ett antal säsonger i Österrike, vad säger du om klassen på ettan?

– Väldigt hög faktiskt! Det är många unga spelare som kommer upp den vägen, välskolade. Tittar man på de flesta ettantrupper så har även de äldre gått elitgymnasier, så de är ofta välskolade. Det känns som att det är en bra utvecklingsliga, med många spelare som vill vidare och ta nästa steg. Det är betydligt vanligare att lag värvar från ettan, utom i år då, än tidigare, så det är en hög nivå på spelare och även tränare.  

Förra säsongen slutade ni fyra i kvalserien, är ni nöjda med säsongen?

– Nöjd är man aldrig, vi hade uttalat mål att ta oss tillbaka, men vi gjorde ändå en godkänd säsong. Det var små marginaler i slutet. Vårat mål var att vara med när det drog ihop sig, så på så sätt får man vara nöjd, men man vill alltid ta steget upp. Men med facit i hand kanske det var tur att vi inte gick upp då ekonomin inte var som planerad, så det kanske var bra att vi inte gick upp även om det kanske är dumt att säga så.

Vad vill ni utveckla spelmässigt till kommande säsong?

– Jag kom in ny för spelarna och klubben, med ett helt nytt spelsystem och tänk kring träning och sånt. För mig handlar det om att fortsätta utveckla det så det sätter sig i klubben. Vi hade ett bra grundspel, men det kan bli ännu mer ryggmärgsbeteende hos spelarna.

Ragnewall har räddat sitt sista friläge i Trojatröjan. I alla fall för denna gång. Foto: Halland i fokus

Vi ska gå igenom laget. Där väckte det ganska stor uppmärksamhet när Wictor Ragnewall inte erbjöds nytt kontrakt. Hur kom detta sig?

– Det är som jag uttalat mig om tidigare, vi ville behålla honom, men har inte pengarna han anser sig vara värd och kanske också är värd. Men vi hade inte de pengarna, det var inte konstigare än så. Han är inte 20 år och singel och kan bo i en etta, han har barn och ett barn till på väg, man behöver en viss typ av inkomst att gå runt. Det gäller mig som tränare med, man kan inte bo i en etta, det är dyrare med barn och hus, så det var det det föll på. Ska jag lägga så mycket på Wictor finns inga pengar kvar. Det är en fantastisk målvakt annars, ettans bästa i mina ögon om man ser på det han presterar och inte bara räddningsprocent som jag som kommer utomlands ifrån inte gör. Jag har haft honom i Oskarshamn, och det var också jag som tog upp honom i Borås, så jag har känt honom i 15 år, så det gjorde ont i hjärtat måste jag säga. Sedan när jag kom hit som tränare, hade man honom Hillding och Lindberg, killar jag tränat tidigare, att luta mig emot. Så det gjorde ont. Men man ska inte blanda ihop känslor och business.

Ni plockar istället in Jesper Eliasson, en spelare som bland annat varit tredjekeeper i Färjestad. Ser du det som ett uppbyte?

– Det är svårt att säga, men han är nästan 10 år yngre och var betydligt billigare. Jesper har haft en lite brokig karriär, han gjorde en kometkarriär i Trojas juniorer och blev draftad och spelade JVM. Men saker han inte påverkat själv, har påverkat karriären. I Färjestad skulle han varit tvåa, men de var inte nöjda med Haukeland så de tog in en ny målvakt och då blev han utlånad. Sedan har han flängt runt lite på lån och annat. Men förra säsongen fick han äntligen spela i samma klubb ett helt år i Norge. Och där hade han samma räddningsprocent som Kokman (KHK:s målvakt red anm) hade. Men han kände att han vill hem, och hade säkert bra känslor om Troja då det var där karriären tog fart. Och det är en röd tråd vi haft, att vi vill ha hem killar som är egenfostrade eller som spelat juniorhockey här, och där passade han bra in. Han har inte samma erfarenhet som Wictor, men potential att bli riktigt bra. Han har också skaffat sig bra erfarenhet trots att han bara är 23, så han känns spännande. Men om det är ett uppbyte eller nerbyte är svårt att säga. Wictor har stått i ettan i 5 år och är en räv där, han vet hur det är att vara där.

Förra säsongen gick ni hårt på förstekeepern, blir det liknande i år tror du?

– Vi går nog hårt och tydligt på förstemålvakt, sedan är Vestermark en egen junior och en bra målvakt. Det var lite vår tanke, att lyfta upp en egen junior som kan spela J20 med för att få matcher. Men vi kommer gå hårt på förstamålvakten, jag är av den gamla skolan och vill gå på en förstamålvakt och ge den förtroende.

#6 Carl Ernstig har opererat sig och ansluter när han är läkt. Foto: Hallans i fokus

På backsidan har ni behållit i stort sett allt, det är Christian Lindberg som officiellt lämnat och Carl Ernstig som är kvar kontraktslös, blir det något med honom?

– Calle kommer vara kvar, men han opererade axeln och har 6-8 månaders rehab, men vi kommer hitta en lösning när han är spelklar.

På plussidan så är det ett par unga killar in, Malte Larsson från Oskarshamns J20 samt juniorerna Rasmus Åkerblad och Petter Sjökrona. Det är rätt tuff konkurrens för dom om speltid dock, hur ser du på deras möjligheter att få istid?

– Det är av erfarenhet alltid någon som saknas på grund av kråka i näsan eller annat så speltid kommer de få. Rasmus spelade redan förra säsongen lite och är redan på papperet inne på sex backar, han tog stora kliv i kvalserien och gjort några riktigt bra matcher. Malte är en egen produkt som flyttade till Oskarshamn, men där har han gått mycket skadad så han har inte spelat så mycket. Så han är här på try out-kontrakt Men det är också en egen kille som flyttar hem. Petter tränade med oss mycket förra säsongen. Så de ska nog få istid de med. Men när ekonomin såg ut som den gjorde så trodde jag inte vi skulle få behålla så många backar, men det var många som stannade och även sänkte sina löner. Det var ju många som pratade förra säsongen om att vi hade ettans kanske bästa backsida, så det var kul att de ville stanna

Ja vad tycker du själv: Har ni ettans bästa backsida?

– Hur jämför man det? Lag spelar på olika sätt, men jag är nöjd med backarna vi har. Det är en bra mix av spelskickliga backar och backar med storlek och tuffhet, så jag är väldigt nöjd. Men jag känner inte till alla backar i ettan, så det är svårt att jämföra. Men vi har mycket erfarenhet i Ernstig, Fröland och ”Trucken” (Daniel Karlsson red anm), där ”Trucken” hade en jättebra säsong, han var en av våra bättre backar.

Henrik Rommel återvänder till Stockholm. Foto: Halland i fokus.

Offensivt har det varit lite mer omsättning. Joakim Hillding, Anton Johansson, Henrik Rommel, Victor Romfors, Axel Lindström och Miro Lehtimäki har alla lämnat. Hur kommer det sig att det blev så stor omsättning där som det inte var på backsidan?

– Det var där de dyra posterna låg om jag säger så. Sedan var det inte bara därför. Hillding valde avsluta sin karriär, han hade mycket skadeproblem och spelade inte i playoff och kvalserie, vilket var det han var värvad för att göra, där skulle han vara tungan på vågen. Där hade vi ingen nytta av honom tyvärr och han slutade självmant. Sedan Victor Romfors var klar med sin utbildning och flyttade hem till Jönköping. Så det var av naturligt skäl. Rommel kom sent in december, och ville utomlands, men vi hade inte pengarna han ville ha och när Väsby nu har bättre ekonomi så kunde de erbjuda en bra lön och att få bo i Stockholm. Anton var tydlig att det var allsvenskan som gällde och ville ha löneökning, så jag var förvånad när han dök upp i Visby, även vad de betalade honom. Det var synd, det är en kille jag haft på hockeygym, det är en av ettans mest underskattade spelare och en av ettan bästa tvåvägscentrar. Men där var det allsvenskan gällde, så vi tänkte inte mer på honom utan blev mest förvånade när han dök upp i Visby.

Vilken av spelarna som lämnar hade du helst sett en förlängning med?

– Oj! Det var svårt att säga, det är att hänga ut någon annan, alla har sitt värde. Wictor var självklart tung att tappa, men där har vi fått en bra ersättare i Jesper. Jag hade velat behålla så många som möjligt, så det är svårt att värdera.

På plussidan återfinns nyförvärvet Oscar Nordin från Modo, vad har du för förväntningar på honom?

– Oscar har bra storlek, och är en bra tvåvägscenter. Han var offensivt skicklig under juniorerna men som för många så fick han en mer defensiv roll i seniorerna och i Östersund förra säsongen. Så jagsåp hoppas få en bra tvåvägscenter, och att vi kan plocka fram de offensiva kvaliteterna han hade som junior. Det är en skicklig spelare trots bra storlek. En spännande spelare, en väldigt bra ersättare för Anton Johansson och Hillding, ett nog så bra komplement.

I övrigt är det unga killar in med, Hampus Johannesson Oskarshamn J20, och Axel Håkansson och August Hummer från de egna juniorleden. Hur stor roll ser du dem ta?

– De är inne på 12 forwards, Axel och August var med förra säsongen, Axel gjorde ett par mål i kvalserien, är son till en av legendarerna här, och en smart spelare med stort hjärta för klubben. Hampus har bra lovord från Filander i Oskarshamn, Han var med och spelade med a-laget på försäsongen innan importerna anslöt, det är en snabb ytter. August är mer rivig forward, han går rakt på mål och är väldigt oöm, osvensk i sitt spelsätt.

Ni har också kvar ett gäng från förra säsongen, talangerna Emil Ekholm och Kevin Engvall bland annat. Var det många klubbar som ryckte i dem?

– Emil signade vi redan i julas, så han var redan uppbunden. Vi kände han kunde bli eftertraktad så vi sajnade honom tidigt. Kevin har haft intresse för allsvenskan, men fick inte riktigt fotfäste i Mora under säsongen och lånades ut hit, så han kanske ville ha en hel säsong på hemmaplan innan han tar klivet. Han kommer vara ännu bättre när han får vara här från start, han har en otrolig kvickhet, han måste vara en av ettans snabbaste spelare.

Lagkaptenen Carl-Johan Sjögren är klart äldst bland forwards säsongen som kommer. Foto: Halland i fokus

Av rutinerade pjäser så är Carl-Johan Sjögren, William Romfors och Jesper Emanuelsson kvar. Vad kommer de betyda?

– Det är klart det är nyttiga. William är en otroligt nyttig spelare. Han får inga stora rubriker, men kan spela överallt och gnäller aldrig. Han kan spela penalty kill och även powerplay, ja överallt utom målvakt tror jag. Jag har använt honom överallt som förstacenter, ytter och fjärdecenter, en otroligt nyttig spelare. Han är inte snabbast, men smart och uppoffrande. Carl-Johan har tyngden och – storleken och är dessutom lagkapten och väldigt nyttig, Jesper är mer av en artist. Han hade en trög start innan han hittade sin roll, på slutet spelade han till och med boxplay, vilket det var många som lyfte på ögonbrynen åt. Men då hade det gått trögt i boxplay och sedan när han kom in växte det enormt och blev en av de bästa, vi hade närmare 90% i allettan om man bortsåg de tre första tre matcherna. Han kan få ett lyft när han lärt känna mig och spelsystemet och bilkörning och rättegång. Mognat som människa, lyft hans hockeyspel. Ävcen Jonathan Wikström, en av våra elkdande spelare, trots sin ungdom, spelat SHÖ med HV, kl han stannar också.

Hur ser du på er forwardssida?

– Den är spännande! Lite yngre än förra året, men lite mer entusiasm och fart, och det kan kompensera rutinen., Jag är jättenöjd med laget. Vi har en bra mix och 60% är Ljungbykillar eller har spelat juniorhockey här, jag tror det är 12-13 stycken.

Vad har ni för mål med säsongen?

– Klubben har lagt en 3-5 årsplan och vi följer den. Så att få in de unga killarna och ta steg. Sedan har vi ett bra lag, så jag tycker vi ska sikta på alletta och playoff, även om det inte blir lika enkelt som förra säsongen, där vann vi när det behövdes kändes det som. Det kanske gick knackigt stundtals, men vi gjorde det som krävdes bara. Det kanske blir tuffare i år, men fram i mar-april så kommer vi inte vara så mycket sämre än förra året, även om vi har ett mer oerfaret lag. Vi ska inte vara underdogs, även om vi kapat så är vi topp 10 bland hockeyettanklubbar, så då bör man ta sig till allettan o playoff i alla fall.

Vilka lag tror du tar sig till allettan från södra?

– Jag tycker Vimmerby ser spännande ut. Hampus Sylvegård gjorde ett fantastiskt jobb där och de spelade bättre hockey än resultaten visade under hösten, och vi kryssade och förlorade mot dem då. De spelare en rolig hockey med. Sedan hoppas jag att vi är där, Karlskrona har ju inte visat upp så mycket, det är väl många a-kassevärvningar där så det rasslar väl till snart. Men visst ska de vara där med sina resurser och ambitioner. Borås har förstärkt på backsidan och har fått behålla Anders och Henrik Eriksson. Samtidigt är det andra året för dem nu, det blir högre förväntningar att leva upp till. Sedan har Krif lite intressant lag med och Tisell är en duktig tränare, så det kommer nog bli jämnt om de fem platserna. Men vi, KHK och Vimmerby sticker ut nu när Kalmar och Nybro försvann.

Om du kikar vidare utåt, vilka gör upp om den allsvenska platsen tror du?

– Väsby bör ju vara där med det laget de har.  Sedan Calle (Johansson, Mariestads sportchef) har trollat med knäna och fåt ihop ett otroligt spännande lag, och Ronny vill också spela en väldigt rolig hockey, med mycket fart och intensivt. Även om vi vann så där borta med 2-8 så speglade det verkligen inte matchbilden. Jag vet att du kanske inte gillar detta, men Mariestad är en av favoriterna måste jag säga, de spelade otroligt bra ishockey, och får Ronny bygga på sitt spel från start så tror jag det kan bli väldigt bra, Sedan är det väl Hudiksvall och Boden som också blir att räkna med, sedan har jag inte så bra koll på lagen i norr då jag inte mött dem.

Lämna ett svar