Hur bra stöttar din kommun din förening?

Det snackas mycket om resebidrag på grund av olika förutsättningar för olika klubbar, men det finns ju också annat som påverkar en klubbs förutsättningar för att få en fungerande ekonomi. En sådan är hur mycket kommunen ställer upp på föreningen. Vi vet alla storyn om i vilken extrem utsträckning Leksands kommun stöttar sitt lag till exempel, men hur ser det ut i hockeyettan? Jag har mailat samtliga föreningars kommuner för att reda ut detta. Så här löd mitt mail:

”Jag heter Krister Holm och bloggar om hockeyettan på kmhockey.se. Jag tänkte göra en undersökning om hur förutsättningarna ser ut för hockeyettanlagen runtom i Sverige med fokus på samverkan med kommunerna. Därför har jag ett antal frågor jag önskar få svar på.

Hallhyra

Hur hög är hallhyran per timme för ungdomslag?
Hur hög är hallhyran per timme för juniorlag?
Hur hög är hallhyran för a-lagsträning?
Hur hög är hallhyran för a-lagsmatch?

Sponsring

Sponsrar kommunen laget på något sätt?
Finns det något annat samarbete/avtal mellan kommunen och föreningen?”

Jag var medveten om att det är semestertider och att det därför kan ta lite tid att få svar, men nu har de första tolv kommunerna gett fullständiga svar på mina frågor, några ytterligare har svarat på några av frågorna men kommer komplettera. Men i denna artikel så tänkte jag i alla fall presentera de svar jag fått i form av en excelfil. Samtliga siffror om hallhyror är kronor per timme, om inte annat anges.

Som ni kan se så är det inte helt enkelt att sortera dem, då siffrorna varierar, men jag har i alla fall försökt grovsortera dem från dyrast till billigast. Dyrast är nog Dalen, som betalar 197 kr i timmen för ungdomslag och 278 kr i timmen för match för ungdomslag. De betalar dessutom hela procent av sina publikintäkter till kommunen, detta utöver en ganska hög hyra redan från början. De har inte heller någon sponsring från kommunen på något sätt.

Där har Piteå, Borås och Boden bättre stöttning från sina kommuner, men de har samtidigt rätt höga hyror.

Billigaste hyror, ja till och med gratis för ungdomar och juniorer, har Halmstad.

Jag kommer givetvis återkomma i denna fråga allt eftersom svaren trillar in!

Lämna ett svar