Nuläget i klubbarna – del 6

I del sex av min genomgång av hur trupperna ser ut just nu så återfinner vi ett klart vässat Visby, ett Halmstad med många frågetecken, ett Wings som jagar en riktig spets samt ett Örnsköldsvik som kanske ändå tar ett steg framåt.

Visby

Visby är mer eller mindre klara med sin trupp, en back till ska in innan skicklige sportchefen André Lundholm stänger butiken. Och han kan göra det nöjd, för det är ett klart vässat Visby säsongen som kommer.

På målvaktssidan lyckades man behålla en av ettans bästa målvakter, Filip Lindblad, trots att många trodde han var förlorad för allsvenskan. Han får en ny kollega denna säsong, Sebastian Andersson, som hämtas in från Grästorp. Här lär Lindblad ha ett fast grepp om målvaktsspaden.

På backsidan har man tappat viktige kuggen Erik Palm, som var kapten i laget. Där har man kanske inte ersatt honom riktigt ännu, så det är säkert en sådan man fortfarande söker. Samtidigt har man fått in väldigt Robin Liljekvist från Kalix, och där har man fått in en fysisk dimension man gärna förknippas med. Han kan med andra ord säkert passa in bra.

På forwardssidan är det den stora förstärkningen skett. Framför allt känns värvningen av Anton Johansson som en riktig spetsvärvning, men även värvningarna av Halmstadsuoan Melker Iversen och Karl Påhlsson, samt Nils Bohlin och Lucas Jidenius är av kategorin spännande och bra. Detta sammantaget gör att man nu har en helt annan bredd på forwardssidan än man hade förra säsongen, då mycket hängde på att förstakedjan med Emil Öhrvall och Elias Lindström i spetsen levererade. Nu är duon visserligen förlorade, men mer än väl ersatta. Visby kommer definitivt bli att räkna med i vinter!

Halmstad

Halmstad har massor kvar att fylla upp, det är bara målvaktssidan som är klar. På backsidan ska 2-3 namn in ytterligare och på forwardssidan saknas i alla fall åtta spelare innan den är startklar. Det finns med andra ord en hel del att jobba med.

På målvaktssidan så återfinns ännu en målvakt med allsvensk aura runt sig, nämligen Jacob Crespin. Han gjorde en grym säsong och ville till allsvenskan, men den dörren verkade igensvetsad denna säsong. Han stod allt förra säsongen i princip och lär göra det i år igen. Denna gång är det Gislavedsvärvningen Adam Ahnberg som kommer få träna på att öppna båsdörr.

På backsidan finns det fem klara, alla förlängningar, och alla helt ok ettanbackar men ingen spets. Spetsbacken förra säsongen, Filip Persson, ryktas till Borås, men kan mycket väl bara avvakta andra alternativ. Det kan fortfarande blir Halmstad för hans del, men den kraftigt minskade spelarbudgeten talar emot detta. Någon form av spets bör man dock få in på de sista platserna, annars har man ingen back som kan spela powerplay.

Apropå pengabrist så ryktas det nu om att Robin Dahse kan vara på väg bort från klubben. Han vill inte gå med på klubbens krav på sänkt lön och sägs hellre sluta än gå med på budet som klubben kommit med. Ett tapp av Dahse skulle vara minst sagt blytungt då han kanske är den enskilda spelare som betyder mest för sitt ettanlag. Man har ju också flera andra tunga tapp, utöver Visbyvärvade Iversen och Påhlsson så lämnar också Tommy Lee och Hampus Bartholdsson. Et nyförvärv finns, Jacob Levin, från Vänersborg i tvåan, där han snittade ett drygt poäng per match. Men än så länge ser forwardssidan väldigt tunn ut. Kvar finns visserligen Victor Gagic och succévärvningen i slutet av förra säsongen, Albin Blomberg, men i nuläget så behöver det vara såväl bredd som spets som ska in för att laget ska utmana om allettanplats, speciellt om Dahse inte blir kvar.

Wings

Wings har en välfylld trupp redan, tre målvakter, nio backar och 15 forwards är mest i hela ettan. Sedan ryktas det att det ändå ska in en forward till ändå, men jag återkommer till det när jag avhandlar den positionen.

Målvaktssidan är i princip ny, då båda målvakterna som spelade då, Isak Johansson och Viktor Andersson, har lämnat, Filip Andersson var med i truppen men fick ingen istid. Det känns som att målvaktskampen denna säsong kommer stå mellan nya Markus Johansson (Kalix) och Oscar Leijon (Visby). Två målvakter som känns jämnbra, helt ok ettanmålvakter.

Backsidan är väldigt ung. endast en spelare är över 22, Damian Szurowski, som tillför viktig rutin. Annars har man fått behålla alla backar från förra säsongen med undantag av Doglas Dahling Barger. Man har kompletterat med ett par anonyma backar i form av Max Mattsson och Sebastian Lindström, så backsidan känns rätt intakt totalt sett.  

Offensivt har det hänt mer, framför allt så har man försökt fylla igen luckorna som uppstod under säsongen när ett antal spetsar lämnade. Tim Dackel och Oliver Pentler är två lovande forwards som ska bli väldigt intressant att följa. Och kan man dessutom få in drömvärvningen man jagar, storebror Oscar Pentler, så kan säkert Wings vara med och bråka även i år.

Örnsköldsvik

Örnsköldsvik har som vanligt en välfylld trupp sett till numerären, tillsammans med Wings ettans bredaste. Men spetsen är det väl sisådär med, vilket givetvis inte är konstigt med tanke på att i Örnsköldsvik så existerar inte spelarlöner.

Målvaktssidan är helt ny, där Felikx Olsson ändå har ettanrutin från förra säsongen i Vännäs, och det blir antagligen han som blir förstavalet. Han hade ändå helt ok 89,9% i ett hopplöst bottenlag och det är en bra siffra.

På backsidan så finns det ett namn som sticker ut i form av Vännäsförvärvet Marwin Wedenmo som varit med på toppcamper under sin juniortid, han ska bli spännande att se. Även Anton Fält är en kreativ back som säkert kommer få mycket istid. Men i övrigt är det svårt att lyfta fram någon.

Offensivt är den mest spännande Oliwer Stensson. En powerforward som spelat med Nyköping men som senast kommer från Muik i finska tredjligan där han snittade över en poäng per match. Man har också lyckats behålla förra säsongens etta och tvåa, Simon Engström och Jakob Lundberg, de är unga och kan säkert ta ytterligare kliv. Så kanske Örnsköldsvik kan ta ett litet kliv framåt denna säsong, men de får svårt att få något större lyft i tabellen.

Foto: Halland i fokus

Lämna ett svar