Sportchefsintervjun: Tranås

Stefan Fransson är mångårig sportchef i Tranås och har varit med om både framgångar och motgångar under åren. Förra säsongen inledde hans lag starkt och man var länge med i slutspelssnacket, men en formsvacka på slutet innebar niondeplats och slut på säsongen. Nu tar han nya tag, och har bland annat fått in en riktigt spännande kanadensare.

Du går in på din elfte säsong som sportchef för Tranås, kan det vara den längsta sviten i hela ettan?

– Det är möjligt att det kan vara så, jag har inte riktigt koll, men det har varit några år man kombinerat detta.

Är det fortfarande lika roligt?

– Jaa, vad ska man svara på, jag sitter på flera poster, men visst är det kul att hålla på med hockey. Men det kanske inte är lika roligt längre, det har blivit för opersonligt kan jag tycka. Man träffar inte spelare längre utan man snackar med agenter, sedan kommer de den första augusti och då är det första gången man träffar dem. Nu får man inte den personliga kontakten längre, att visa upp hallen och staden, det existerar knappt, det är få undantag. Så det saknar jag, det kanske är för att jag är gammal. Inget ont om agenter, men man har ingen aning om hur det ser ut, det blir en kohandel där man inte ser helheten, det är tråkigt.

Det måste vara svårt att få en uppfattning om personen när man inte träffar dem öga mot öga?

– Det är som du söker vilket jobb som helst, det är en känsla åt båda håll, jag får en känsla för spelaren och flickvännen med kanske som ofta följde med, men även de får en känsla för staden och för hur det är i klubben, den är viktig tror jag, definitivt. Särskilt om man ska välja mellan två klubbar. Har man inte varit på ett ställe så blir det svårt. Nu är det alldeles för få möten, förut kom de hit och kanske tog med en mamma eller pappa eller tjejen, jag tycker det var viktigt, men saker förändras. Vi kanske kommer tillbaka dit.

Det blev alletta men missat slutspel för er del säsongen som gick, är ni nöjda med säsongen?

– Jag är ganska nöjd med hösten, sedan var vi inte dåliga i allettan, men förlorade många matcher med uddamålet. Vi skapade chanser men lyckades inte göra mål. Men jag är besviken på de sista 5-6 matcherna där vi inte alls kom upp och därför missade slutspelet. Annars krigade vi på bra, men vi hade för många hedersamma förluster. Men samtidigt, man kan ta någon hedersam förlust men inte så många, då är det ett tecken på att man kanske måste justera något för att vinna matcherna. Det var en besvikelse att inte nå playoff, vi hade ändå ett lag för det och det tycker jag vi visade, vi var med i alla matcher, men något fattades uppenbarligen. Jag är ändå nöjd med stora delar av säsongen, och vi var inte så skadedrabbade utan kunde spela på, det kändes bra.

Om vi börjar gå igenom ditt lagbygge så på målvaktssidan så lägger Victor Johnsson av, men Viggo Andrén blir kvar och Eric Forsberg är ny. Är tanken att ni ska ha en uttalad etta eller kommer de få dela på ansvaret?

– De kommer få kriga om det, det är ett jämnt par där ingen är självklar före den andra. Viggo var här förra säsongen och stod till slut fler matcher än Victor gjorde. Eric var bra när vi mötte honom, så kombinationen blir bra, de kommer få kriga om det. Får någon stå mer är det för att han är bättre, de ska vinna matcher åt oss, det känns bra.

Hur högt håller du er målvaktssida?

– Jag tror det håller ganska hög klass faktiskt, vi är nöjda. Sedan kanske ni tyckare tycker annorlunda, men… Sedan har vi tränare som ska jobba med dem också, de är inte färdiga, utan unga och hungriga. Det blir spännande att se dem i vinter.

På backsidan så är det stor omsättning, hittills så är det fem backar in och fyra backar ut officiellt. Hur kommer det sig att det blev så mycket nytt, är det du som ville förnya eller andra orsaker?

– Det är olika orsaker egentligen. Wennström behövde flytta hemåt av privata orsaker, det är annars en back jag gillar. Sedan har någon mer försvunnit, ”Linkan” (Fredrik Lindström red anm) hade en social tillvaro som inte gör det möjligt för honom att träna när vi ska träna. Men vi är nöjda, det känns bra. Jag tror vi har underskattade backar, vi har backar som är skickliga framåt, och även starka defensiva backar, där tror jag han vi plockade från er (Gustaf Malmkvist, red anm) kommer vara en viktig kugge. Sedan har vi såna vi jobbat med sedan tidigare, som Filip Forsmark som jag hoppas mycket på, Westlund tror jag mycket på med. Så jag ser ljust på backsidan, det känns som en bra mix. Det finns utropstecken där, det tror jag.

Markus Magnusson, det i mina ögon kanske mest spännande Tranåsbackförvärvet. Foto: Oliver Åström, Kalix

Vilket av backförvärven ser du mest fram emot att se?

– Jag vill se alla åtta jag har på papperet.

Är backsidan klar?

– Ja just nu är det åtta på papperet så jag fiskar inte på något, vi har en bra bredd och spets, man ska aldrig säga aldrig men det är inget vi söker just nu.

På forwardssidan så släppte ni en riktig bomb igår, George Diaco, som sprutat in poäng i den starka OHL-ligan. Hur lyckades ni landa honom och vad för förväntningar har du på honom?

– Det gick ganska snabbt. Jag gjorde klart det i tisdags natt. Det var få som visste om det, man börjar spekulera vad som läcker när du kan avslöja det. Men han känns spännande. Man får utnyttja sina kontakter, nu var det agenter som hjälpte till att ta fram alternativ och kunde presentera honom. Det känns spännande, han är ung och hungrig och har bra erfarenhet. Han är bra skolad och har producerat bra tidigare, så det är klart att jag hoppas han kan producera här med, han känns spännande. Han har gjort sig ett namn där borta, nu ska han få visa upp sig, men han har figurerat högt upp där borta, så om han får en bra resa så hoppas vi att han ska komma hit och producera.

Det är ovanligt att spelare i toppen på poängligorna i OHL hamnar i Sverige, de vill ofta stanna för att kunna slå sig in i AHL och kanske till och med NHL!

. Ja det är den risken som kan finnas, att det kan bli något sådant, det är så det kan bli.

Ni har även tre andra förvärv: Ludwig Svensson Träff, Oscar Gustafsson och Kasper Arvefjäll. Vad har du för förväntningar på dem?

– Jag förväntar mig att de ska gå in och gör det ska göra, Det är bra personer, Kasper har producerat en hel del i J20 Nationell, sedan är det ett steg att ta att gå till ettan. Men han har näsa för mål, så visst hoppas vi att han kan göra lite mål för oss. Sedan kommer han få jobba, det blir ingen räkmacka för honom, jag säger inte det.

– Oskar har varit här i krokarna ett antal säsonger, han är ruskigt snabb och där hoppas vi på lyft för där finns potential om han hamnar rätt i spelet. Han har även haft Phil tidigare, så han vet kraven han ställer. Jag tror han kommer blomma, han gjorde det bra i playoffspelet när jag var och tittade. Där finns stor potential och han passar perfekt in i där vi är just nu och vi tror att han kommer göra en del poäng för oss med.

– Ludvig hade en mindre roll i Kalmar, men säsongen innan gjorde han det jäkligt bra första 3-4 månaderna i Kalmar, där han spela i en lina lite längre ner i hierarkin som skulle döda motståndarnas bästa, men där de även gjorde en hel del poäng framåt. Han kanske behöver ett miljöombyte, så jag tror han kommer få synas mer i en bra roll. Sedan är han inte färdig, det finns mer utveckling i honom. Sedan har han en bra grund i Kalmar givetvis, med träning och bra omgivning. Så han tror jag kommer passa bra in med.

Ni har också tappat Lukas Isaksson, hur mycket har han betytt för er?

– Det är klart att det är kul för Lukas att han får chansen i allsvenskan, jag unnar honom det. Samtidigt är det klart att det blir ett tapp för oss, men han missade nästan hela allettan, så hans sista säsong kanske inte blev som han eller vi förväntade oss. Det är tråkigt, för han är en Tranåsspelare och en duktig spelare, men jag känner inte att det är något konstigt. Jag tror vi kommer kunna kompensera det på något sätt, så det är inget konstigt med det.

Anders Skoog ser ut att ha gjort sin sista tekning. Foto: Hampus Gliving, Nybro

Hur ser det ut med Anders Skoog och Pontus Eklöf, lever hoppet om att behålla dem?

– Njae, Skoog har jag inte haft så mycket dialog med. Han indikerade att det blir tufft med det sociala och jobb, så vi har legat lågt där. Sedan kanske han kan komma in om det blir skador och så, vilket man inte hoppas på givetvis, men han verkar lägga skridskorna på hyllan.

– Vad gäller Pontus så lever ändå hoppet, men han hoppas på spel i allsvenskan, det kanske är något utlandsäventyr som kan hägra med, men allt ska falla på plats med. Vi kommer ingen vart förrän han är färdig med om han ska utomlands eller till allsvenskan. Men hoppet finns, men jag vet inte hur det blir ännu.

Storebror Pontus ser ut att lämna, men lillebror Petter blir i alla fall kvar. Foto: Anna Engström, Mariestad

Är forwardssidan klar i övrigt?

– Vi ska ha in 1-2 forwards till, så vi är inte klara. Det har varit en process hela sommaren vi har huggit på ett gäng spelare, men de har valt andra klubbar, det är så det är.

Vad är det för roller ni söker?

– Vi tittar på någon som kan göra mål, en sniper som kan göra lite mål naturligt, de enkla målen. Sedan får vi se vad marknaden erbjuder. Vi behöver folk med, vi kan inte vara för kort i en lång serie som ettan utan man behöver vara någon extra. Sedan kan det bli problem med att man sitter för trångt med spelare, men man behöver göra så.

Den kanske största förändringen blir kanske ändå den nya tränare, Phil Horsky. Vad har han för kvaliteter som ni är ute efter?

– Ganska många. Först och främst är det en go´ person, rak och ärlig men också ödmjuk. Vi har haft en dialog under flera år, men nu landade vi i tillsammans. Vi behöver ha någon som kan ta obekväma beslut och sätta krav, Jag har även krav som jag sätter och kan vi trycka ner de i omklädningsrummet så är det bra, så det blir högre krav i omklädningsrummet. Sedan har ”Linkan” varit kapten och ställt kraven från det hållet, där måste vi hitta någon ersättare. Men en rak och bra tränare som kan få individen och laget att växa. Sedan har vi Robin Adamsson med som assisterande, så vi kan jobba med laget på ett annat sätt. Det känns skitbra med Phil, vi har signat tre år med honom med, så långa kontrakt har vi inte signat innan. Sedan kan man inte sätta press på att vi ska vara obesegrade, men vi ska sätta något bra under sommaren och när det drar igång så ska vi börja vinna matcher. Sedan är Phil väldigt social med. Det blir mycket spännande, kul att han är tillbaka i Sverige igen!

Tycker du att ni har ett starkare lag säsongen som kommer?

– Vi är nöjda, jag läste att du inte är nöjd, att vi bara tagit in överblivna spelare. Sedan är det svårt att jämföra, men några av de som är kvar bör höja sig. Jag ska inte säga om vi är sämre eller bättre. Men vissa förändringar vi gör i upplägget gör att vi kommer vara ett bra lag när vi börjar. Vårt mål är att spela vidare, att uppnå målen vi kommer sätta. Sedan är det svårt att jämföra. Det kommer bli en föryngring, men jag vet inte om det behöver betyda att vi blir sämre.

Du nämner ett annat träningsupplägg, ska ni träna tidigare på dagen?

– Ja vi kommer justera tider med träning så vi tränar tidigare på dagen. Unga killar vill inte jobba lika länge, så får vi se vad vi kan få ut av det. De ska även kunna träna innan de går till jobbet. Det ska bli spännande att se vad det kan ge.

Ska ni ha två träningar, både morgon och eftermiddag?

– Många vill lägga lite mer tid, då kan någon kan göra eget pass på morgonen innan de går till jobbet, kanske några stycken, sedan kör alla på eftermiddagen med fys och is och video. Det frigör kvällarna så dagarna inte blir så långa. Det var ett upplägg som vi gärna provade på och när det inte blev dyrare så kändes det helrätt.

Vad har ni för målsättning med säsongen?

– Målsättningen är att vara topp 5 och nå en allettan. Sedan att göra en bra alletta och ta oss vidare till nästa steg, och det är inte orimligt på något sätt. Sedan vet man inte vad som händer på resans väg, det vet ju du med, får vi en utväxling som lag och spelare så är det inget som säger att vi inte kan spela långt fram. Vi hade två bra säsonger med (Karl) Helmersson, då fanns det andra lag med bättre lag på papperet, men får man ihop ett lag som kan göra det för varandra så…

Vad ser du för konkurrenter i västra?

– Det är väl inga lag som är dåliga, sedan vet man inte vad som händer med Köping men… Men Mariestad får ses som favoriter, det har vi inga problem med, vi ska kriga om det, men det är klart de är det. Sedan blir Skövde starka med. Lindlöven har gjort det bra, så de tre och vi och Dalen är väl de lagen som känns på förhand som de som ska vara där. Sedan blir det alltid någon joker och något lag som floppar, men det ska inte vi göra. Vi vill gärna komma högre än bara femma, det finns strategiska saker där, det är så jag känner på förhand.

Om du kikar vidare mot resten av ettan, vad finns det för lag där?

– Det finns många bra lag. I norr Boden och Piteå, i östra tror jag Huddinge kommer vara där, Visby tror jag lite mer på i år. Sedan Väsby och Vallentuna med. I söder är det de vanliga lagen, nu försvann Kalmar försvann, men Troja och Karlskrona är ju kvar och det är även spännande att se hur Kristianstad får ihop det, de bör vara ett av lagen. Krif verkar satsa med. Det finns gäng där nere med. Jag måste säga att det finns många bra lag i hockeyettan, det är en riktigt bra liga, väldigt underskattad.

Till sist: Hur ser du på licenshärvan?

– Jag har suttit två år i hockeyettans styrelse. Det är klart att vi föreningar/klubbar måste ha ordning på det vi håller på med, annars blir det förödande för ungdomarna i föreningen, man kan inte hålla på och ljuga för att hålla uppe en satsning på a-laget. Så det är bra med kravställning., Sedan undrar man hur de gör med bedömningar, det är många som är i uppförsbacke. Ytterst handlar det ju om att man har resurserna att vara där man är, så jag tycker det är bra att vi har krav på oss. Sedan är det svårt att tycka till om deras bedömningar, för där är man ju inte så insatt.

Lämna ett svar