Hur ska Kalmar och Kristianstad bygga sina trupper? Del 2

Kalmars sportchef står inför en svår men samtidigt spännande uppgift när han nu med kort varsel tvingas bygga om en ettantrupp till en allsvensk dito med en utplockad marknad att hitta spelare från. Men det finns ändå en del guldkorn kvar, framför allt från Kristianstads lagbygge som nu raseras helt och spelarna i den står i ett läge där de snabbt måste hitta en ny arbetsgivare. Och maka söker kaka heter det ju, så en hel del spelare skulle säkert kunna passa väl in i Kalmars nybygge. Men det finns också en del annat intressant på marknaden. Riktigt så bra som det ser ut när man kollar på free agents på eliteprospects är det dock inte i verkligheten. Tänkbara spetsar som Sebastian Benker (till Östersund?), Rikard Olsén (till Karlskoga?), Anton Svensson (till Västervik?) och Jonatan Harju (ryktas kvar i Tingsryd) faller alla bort. Men jag har valt bland de som i alla fall jag inte hört något om, som borde kunna finnas tillgängliga för Stolt när han ska ut och shoppa. (Obs! Jag har medvetet valt bort utländska spelare då jag har för dålig koll på dem). På min shoppinglista står en målvakt, tre backar (Kalmar har sju, petar två och tar in tre för att ha åtta backar under kontrakt) samt fem forwards (vilket ger 14 forwards efter man petat tre).

Målvakt

Adam Ohre (Vita Hästen)

Kalmar behöver en målvakt med rutin. Check!
Kalmar behöver en målvakt som är van att spela i ett sämre lag. Check!
Kalmar behöver en målvakt som kan stå på huvudet och vinna matcher på mer eller mindre egen hand. Check!
Ohre passar med andra ord bra in på den checklista Kalmar har på en ny målvakt.

Backar

Jakob Bondesson, back (Kristianstad)

Bondesson var en av Kristianstads ledande backar säsongen som gick. Han har bra rutin från allsvenskan men är fortfarande ung och utvecklingsbar, precis den typ av spelare jag tror att Stolt gärna handlar. Är dessutom bra i båda riktningar av isen, har storlek och backar inte för att spela fysiskt vilket också är något Kalmar behöver mer av.

Markus Karlström, back (Almtuna)

Kan ha kontrakt signat men inte hittat något så han får komma med på listan. För det är en back med massor med allsvensk rutin och med bra spelsinne, något jag vet att Tuurala gärna ser i sitt lag. Trygg med pucken och bra skridskoåkare, och fixar defensiven med, även om offensiven är hans stora styrka.

Jakob Stridsberg, back (Vita Hästen)

Stridsberg känner vi igen från hans tid i ettan där han gjorde stor succé. Nu har han fått nyttig rutin med tre säsonger i allsvenskan och här vet man vad man får. En riktigt stark tvåvägsback som både kan spela rejält i egen zon samtidigt som han är bra skridskoåkare och bra med pucken.

#14 Hampus Karlsson vore ett välkommet tillskott till Kalmars allsvenska lagbygge. Foto: Halland i fokus

Hampus Karlsson, forward (lån från Oskarshamn)

En no brainer. Klart att man ska försöka låna in förra säsongens stora succéspelare Hampus Karlsson. Lär nog få svårt att få speltid i SHL och bör lånas ut och då borde ju Kalmar ligga bra till. Har visserligen inte rutinen, men väl kvaliteten som krävs för att lyckas också på allsvensk nivå. En riktigt powerforward med näsa för mål.

Pontus Netterberg, forward (Kristianstad)

Apropå målskyttar, Pontus Netterberg tillför också såna spetskvaliteter. Har fem säsonger i SHL där han inte gjorde bort sig, så det är en klasspelare, precis såna Kalmar behöver för att ge laget den spets man så väl behöver när man nu ska hävda sig en nivå högre upp. Stor, stark, bra skridskoåkare och ett riktigt bra skott.

Linus Pettersson, forward (Kristianstad)

Liten, ettrig spelartyp, snabb och inte en oäven skytt han heller. Ung, utvecklingsbar men ändå med bra rutin från spel på nivån.

Filip Karlsson, forward (Kristianstad)

Har tre säsonger i SHL med 15 poäng eller mer på sitt CV, men har de senaste säsongerna hållit till i allsvenskan. Filip skulle kunna bli den härförare laget behöver på isen, jobbar alltid hårt samtidigt som han besitter en hel del skills.

Alexander Lunsjö, forward (Västerås)

Får lite överraskande inte förlängt med Västerås trots att han gjort det riktigt bra där fyra säsonger i rad. Men det kanske blir Kalmars lycka, för här finns det en målskytt av rang. En lite småväxt sniper som spelar med hög fart i allt han gör och som är väldigt svårfångad.

Men kommer dessa förstärkningar att räcka för att hänga kvar? Med stor sannolikhet inte. Kalmar kommer få fortsätta bygga under säsong, där spelare får lämna för att ge plats åt nya, vassare kort. Men vilka det blir får vi se allt eftersom säsongen fortskrider.

Detta var del två i min genomgång av Kalmars och Kristianstads lagbygge. I min nästa del så blir det mer fokus på Kristianstad. Hur skulle deras lagbygge kunna se ut? Jag listar tänkbara namn för deras nybygge genom att bygga utifrån lediga ettanspelare.

Lämna ett svar