Hur ska Kalmar och Kristianstad bygga sina trupper? Del 1

Kalmar och Kristianstad har i och med licenshärvan och tiden det tagit att reda ut den hamnat i en svår sits. Det är nu mitten av juli, och trupperna ska samlas om två veckor och de startar i princip från noll. Och det i ett läge där i stort sett alla guldkorn redan är plockade och marknaden är tommare än en annans plånbok i slutet av varje månad. I en serie inlägg så tänkte jag analysera deras lagbyggen. Vad ska ut? Vad ska in? Vart tar de som blir över vägen? Detta och mycket annat försöker jag ge svaren på, så häng med!

Det är verkligen ingen avundsvärd sits de hamnat i, Daniel Stolt och Christoffer Malm i Kalmars respektive Kristianstads sportsliga ledning. Det kommer handla om att koka soppa på en spik i princip för båda. Men med det sagt, Stolt har ändå ett betydligt bättre utgångsläge än vad Malm har. Stolt har en kärna med spelare som han kan bygga på, och har dessutom helt plötsligt en rätt ansenlig summa mer pengar att handla för. För Malms del är det värre. Han måste börja om helt från noll, och lär ha betydligt mindre pengar att handla för än han haft tidigare. Med det sagt, jag har svårt att tro att Kristianstads budget kommer vara snålt satt, även om man måste gå två miljoner plus under säsongen för att inte riskera att åka ur ännu en serie av ekonomiska orsaker.

Med förutsättningarna så långt klargjorda så tänkte jag vi ska ta och kika på hur lagen kan bygga sina trupper för att vara redo för säsongen 23/24, och vi börjar väl med Kalmars lagbygge och vilka som jag tror får lämna. Där har Stolt på presskonferensen sagt att han räknar med att behålla 70-75% av sin nuvarande trupp. Räknar man på att man har 21 spelare i truppen, så blir det matematiskt 15-16 spelare som kommer bli kvar, medan 5-6 spelare får lämna. Det skulle innebära en femma plus målvakt nya spelare i runda slängar som ska in. De här spelarna tror jag att Stolt väljer att prioritera bort, eller med rakare formulering: Dessa spelare tror jag inte får kontrakt:

Alexander Nilsson, målvakt

Orsak: Är man nykomling i allsvenskan så kommer man få spela en hel del hockey i egen zon, man kommer få svårt att förlägga så mycket tid i anfallszonen som man gjort i ettan. Då kommer man vara beroende av en rutinerad och bra förstamålvakt som kan hjälpa laget att vinna matcher. Stålberg och Nilsson är bra, men inte så bra som kommer krävas, och därmed så lär man vilja ha in en riktigt bra målvakt. Speciellt som det klassiska uttrycket ”En bra målvakt är halva laget” faktiskt inte är helt utan relevans. Då jag håller Nilsson lite efter Stålberg så är det han som får nesan att ännu en gång lämna klubben.  

Tänkbara alternativ för Nilsson: Det finns bara bara två klubbar som ännu saknar en målvakt i ettan, och det är Kalix som saknar en och Kristianstad som saknar två. Nilsson spelade i Kiruna förrförra säsongen, kanske en flytt upp i norr skulle kunna vara ett alternativ? Eller så kan säkert Kristianstad vara intressant.

William Westlund och Kevin Hansson, backar

Orsak: Även backsidan är i behov av en uppgradering, och minst två av backarna lär därför inte få allsvenska kontrakt. William Westlund och Kevin Hansson var tänkta som unga talanger att utveckla, men det lär man inte ha råd att ha i laget i allsvenskan, där måste backarna kunna leverera från dag ett. Då faller Westlund och Hansson bort.

Tänkbara alternativ för Westlund och Hansson: Westlund kan säkert vara intressant för flera klubbar, han skulle mycket väl kunna hitta en plats i ett lag med allettanambitioner. Nyköping ligger rätt nära hemstaden Stockholm, det kanske hade varit ett bra alternativ för både honom och klubben? Även i Westlunds fall tror jag att Kristianstad kommer vara intresserade. Hansson lär få svårare att hitta ny klubb, men klubbar som Alvesta, Mörrum och Tyringe skulle kunna vara alternativ på ettannivå för honom.    

Blir #71 Gabriel Olsson kvar? Foto: Halland i fokus.

Viktor Fridolfsson, Gabriel Olsson och Mathias Hellgren, forwards

Orsak: De står helt enkelt längst ner i hierarkin när laget nu måste spetsas. Jag hade en fundering på om Jesper Sellin skulle kunna vara ett alternativ med, men då han har varit längre i klubben tror jag att han klarar den första gallringen i alla fall.

Tänkbara alternativ för Fridolfsson, Olsson och Hellgren: Fridolfsson lär bli kvar i den södra ettan, i och med att han har rötterna där så tror jag inte han vill flytta något längre. Då finns det tänkbara klubbar som Tyringe och Mörrum, även Alvesta skulle kanske kunna vara ett alternativ. Dock tror jag inte på Kristianstad för hans del, då är det nog troligare att Gabriel Olsson hamnar där, då han har ett lite starkare CV att visa upp. För Hellgrens del kanske det blir en återkomst till Sundsvall?

Detta var del ett i min genomgång, i nästa del så går jag igenom namn som skulle kunna vara intressanta för Kalmar att spetsa sin trupp med.

Lämna ett svar