Nuläget i trupperna – del 4 med Piteåskvaller

Då kör vi vidare med nulägesbeskrivningen av statusen i trupperna just nu. Denna gång bjuder jag dessutom på lite Piteåskvaller i samband med min genomgång av dem. Men vi kikar också på Dalen, Mörrum och Lindens trupper.

Piteå

Piteå har kommit långt i sitt lagbygge och skulle i princip kunna komma till spel med truppen man har nu, då man har två målvakter, sju backar och 14 forwards vilket är en ganska vanlig numerär. Men Piteå är inte klar, utan jag vet två forwards ytterligare som är klara, och man har dessutom fortfarande öppet förhandlingar med en back, men mer om det längre ner.

För vi börjar med backsidan, där man förlängt med Johannes Sundström och John Vestermark. Vestermark är den mer rutinerade, men det var Johannes Sundström som klev fram och överglänste Vestermark på slutet. En bra duo.

På backsidan är det mycket nytt. Idag släppte man att Alexander Popovic värvas från Hudiksvall, det är en riktigt bra värvning, en offensiv back som kommer betyda mycket med sitt fina passningsöga. Man har också fått in Bodens Fredrik Granberg som är en bra allroundback som kan svälja många minuter. På minussidan så finns det fyra rätt tunga namn ändå. Rutinerade tvåvägsbacken Ludwig Stenwall lämnar tillsammans med Daniel Nyberg för Clemensnäs, Albin Thyni Johansson spelar i Polen nästa säsong, medan Magnus Magnusson går till Tranås. Man vill säkert se en förlängning med rutinerade poängbacken Tommy Wargh, men rykten säger att det inte blir så, och då skulle man behöva ha in någon spetsback till för att inte se svagare ut.

Offensivt så har man officiellt blivit av med toppspelaren Magnus Isaksson, som ska varva ner i Rosvik. Men rykten gör gällande att såväl Joakim Högberg som Jesper Ylivainio också lämnar, och det skulle innebära att alla de tre i toppen (rätt överlägset) av interna poängligan skulle försvinna. Och det innebär att trots att man redan har 14 forwards klara, så vill man addera ytterligare två namn till den samlingen. En kunde jag igår avslöja som klar, nämligen Ludwig Stenlund, den andra är också en allsvensk förstärkning. Det är nämligen enligt källor Björklövens Carl Holmner Härgestam som är tänkt för den sista platsen i forwardsuppställningen. Carl spelade 35 matcher med Björklöven förra säsongen med tre poäng som facit, men var även utlånad till Teg i 17 matcher där han gjorde 12 poäng. Med andra ord en bra värvning! Men kanske ser forwardssidan något försvagad ut ändå om både Högberg och Ylivainio försvinner. Dock har Piteå inte helt gett upp de båda ännu.

Dalen

Dalen har kommit en bra bit på vägen med två målvakter, sex backar och elva forwards men det återstår ännu 1-2 backar och 2-3 forward innan den är färdigbyggd. Känslan är att det är spets man söker på dessa positioner, för i nuläget finns det mest minus i lagbygget.

Det gäller dock kanske inte målvaktssidan där man visserligen tappar skicklige och rutinerade Oscar Malm och ersättaren Oskar Blomgren må sakna hans rutin, men det är å andra sidan en riktigt spännande talang. 18-åringen hade bäst räddningsprocent i J20 Nationell förra säsongen och fick även chansen i U19-landslaget och klassas som en av de största talangerna bland målvakterna. Det ska bli minst sagt spännande att se hur han står sig på seniornivå. Hampus Hedman är dessutom kvar, en bra målvakt som axla manteln när han får chansen.

På backsidan lyckades man behålla Kalle Holm, det var en viktig signatur med den unge talangen som stod för en imponerade säsong. Kvar blir också Sebastian Ehrenflod och Gustav Särenborg, två riktigt viktiga lagspelare med en del rutin vid det här laget. På minussidan så finns det några tunga namn. Anton Johannesson var ruggigt bra säsongen som gick och får nu spela allsvenskt med Brynäs. Andreas Röykås Marthinsen var kapten och otroligt viktig med sitt starka defensiva jobb, men lämnar nu för Norge och Stjernen. Dessutom ryktas en annan rutinerad defensiv kugge, Axel Eidstedt, lägga skridskorna på hyllan. Det är med andra ord en del att fylla upp och det har Dalen försökt med värvningar av tre lite mer anonyma namn: Linus Jakobsson (Linden), Viktor Nilsson (HVJ20) och Simon Lindblom (Luleå J20). Där gjorde Linus det rätt bra i Linden, och även Simon Lindblom känns jäkligt spännande, kan Dalen fortsätta få backar att blomma även utan Pelle Gustafsson som tränare så kanske det kan bli bra utväxling på de värvningarna. Men jag har svårt att se dem ersätta fullt ut, så någon mer spetsvärvning kan det mycket väl bli på backsidan.

Offensivt ser det också lite urholkat ut. Speciellt tappen av poängkungen Alex Ek (Huddinge), tvåan Gustav Salmi Lilja (Västervik) och Kristian Röykås Marthinsen (Stjernen) är tunga. Av de tre forwardsnyförvärven känns Charles Eklund som det vassaste, men han fyller inte skridskorna efter ens en av de tre tappen. Så förvänta er spets på de sista platserna som ska fyllas. För annars så känns Dalen som försvagade.

Mörrum

Mörrum hade stora ekonomiska bekymmer under säsongen och det var nog många som trodde att Mörrum skulle mönstra ett rent budgetlag säsongen som kommer. Men redan nu kan vi konstatera att så inte blir fallet, och då ska man fortfarande ha in 5-6 spelare.

På målvaktssidan så blir man av med Gustav Bågenvik, som ersätts med danske Luis Ingvordsen. Jag skulle tro att han får agera backup till Martin von Schoultz som blir kvar. Bågenvik kommer saknas, men von Schoultz är ingen dålig målvakt.

På backsidan så har man blivit av med två komplementsbackar och har en mer anonym back från Vimmerby på plussidan, så totalt sett ingen större förändring. Man saknar fortfarande två backar, så vi får väl se vad som kommer in där, jag misstänker att en förlängning med Lukas Fredin finns på önskelistan.

De största förändringarna har skett på forwardssidan. Där finns de tyngsta tappen i tvillingarna Fridén som lämnat för lokalrivalen Karlskrona. På plussidan så märks främst Adam Bäckstrand (Vimmerby) som är en riktigt vass värvning. En tung och puckstark center som kommer kunna ersätta en av tvillingarna Fridén i alla fall. Det är också glädjande att man kunnat förlänga med viktiga spelare som Markus Paulsson, Khalid Ibrahim och Mathias Kemppi. Totalt sett ser Mörrum kanske något svagare ut i nuläget, men ännu finns det platser kvar att fylla, så i slutändan kanske det kan bli en plusaffär ändå.

Linden

Linden har två backar, fem backar och tio forwards under kontrakt, det finns med andra ord en del platser kvar att fylla.

På målvaktssidan behåller man Anders Olsson och Johan Ström. Anders är den mer rutinerade som fick lite fler matcher förra säsongen, medan Ström är lite mer på uppgång, det är en rätt bra duo.

Backmässigt har man fått behålla sina spetsar i Erik Backman och William Kaijser. Det tyngsta tappet är Linus Jakobsson (Dalen), även Love Bergvall (Krif) ville man kanske behålla. Det är ersättare för dessa två man nu söker på sina sista två platser.

Offensivt fick man behålla Thom Flodqvist,  Andre Staforelli och förra säsongens utropstecken Lucas Ekholm och Adan Helldén. Det är en bra stomme att bygga runt, och jag tror att man inte är besvikna över att bli av med floppande finnnduon Atte och Miro Mäkinen. Det var två dyra pjäser, vilket innebär att man nu har frigjort pengar till annan spets, Vad det blir för någon har jag dock inte hört några rykten om, men att de jagar spets råder inget tvivel om. Hittar man rätt här känns Linden som ett starkare lag.    

Lämna ett svar