Sportchefsintervjun: Tyresö/Hanviken

Tyresö/Hanviken ses nog lite över axeln fortfarande, men det är faktiskt hög tid att börja ta dem på allvar. Förra säsongen kom de fin fyra i den norra allettan, och det mycket tack vare en bra förmåga att framför allt fostra starka backar. Sportchefen Mats Börjel sticker till och med ut näsan och menar att de har en av ettans allra främsta backsidor!

Ni gjorde en riktigt bra alletta förra säsongen och hade hugg på tredjeplatsen men kom fyra. Men sedan åkte ni lite oväntat kanske ut mot Sundsvall. Vad tycker du om er säsong?

Vi är jättenöjda med säsongens om helhet, även om det givetvis är surt att åka ut på sättet vi gjorde mot Sundsvall. De tog oss på rätt sätt och vi fick aldrig upp farten. Vi vann komfortabelt uppe där under serien med 6-1. Men vi är nöjda med säsongen, man vill ta kliv hela tiden och det gjorde vi i år och då är man nöjd.

Vi börjar genomgången som vanligt med målvakterna. Där har ni behållit ert målvaktspar från förra säsongen, där Carl Lidö fick ett ordentligt genombrott, eller hur?

Ja han fick ju det. Vi tror på de två igen. Tycker det är ett bra målvaktspar. Det finns många värden vi ser i målvaktsparet, vi tror Lidö kommer utvecklas ännu mer i år. När han kom tillbaks till oss hade han inte spelat sedan mars, han kom i oktober, sedan stod han inte mer än någon enstaka match med juniorerna förrän efter jul då han fick chansen och kom upp jättebra. Så det känns ju jättebra, vi tror att han kan ta kliv, och att ha Viktor Lundahl bredvid känns också bra.

Ni har under de senaste åren gjort er kända för att ha en stark backsida, där ni fått spelarna att utvecklas riktigt bra. Vad är hemligheten?

Hahaha. För det första så har vi hittat människorna som vill något, bra killar med bra värderingar som vill saker. Sedan jobbar vi mycket med video mycket, vi har Markus Due Boije som utvecklingstränare, han har täta individuella samtal och uppföljningar med video. Sedan spelar vi en hockey som passar backarna vi tagit in med. Vi har byggt upp ett gäng runt laget där alla har sin roller, men ändå jobbar väldigt intimt med alla killar. Att alla träffar de nya spelarna innan vi värvar dem så vi ser att de passar in och säkerställa att vi hittar rätt killar. Det var många som höjt på ögonbrynen, över våra värvningar, som Emil Georgsson från Segeltorp, men det blir bra backar till slut.

Ja apropå Emil Georgsson så lämnar han nu för Väsby, hur tungt är det tappet?

Det var tungt när det kom, för då hade vi inte klart med de som är klara nu. Samtidigt förvånade det mig personligen att han lämnade. Men det är bara att önska honom lycka till, vi vill att spelarna ska vidare, men inte till en annan ettanklubb utan till allsvenskan. Sedan tycker jag att när värvningarna kom med Erik Palm, Filip Pilö och Alexander Andersson så blev inte tappen lika kännbara. Vi blir eventuellt av med Oskar Lundin med som är på try out hos Djurgården till sista augusti. De tog Fredrik Schlyter och har Oskar på try out. Sedan är deras junior som spelade några matcher med oss förra säsongen, Elias Tegnell, skriven hos oss från start i år, så det är ett reservkapital som ska spela x antal matcher med oss.

Som du nämnde så har ni också fått in några riktigt spännande namn i Erik Palm, Filip Pilö och Alexander Andersson. Hur ser du på deras roll i ert bygge?

Det kommer bli en stomme, inte bara i backlinjen utan i laget. Kommer sedan Oskar Lundin tillbaka så blir det en fajt om powerplayplatserna! Jag håller med om de tre värvningarna, det är dessutom bra människor som passar in i trivsamma Tyresö som vi brukar säga.

Om du får säga det själv, hur står sig er backbesättning jämfört med övriga ettanlag?

Jag sticker ut hakan och säger vi har den bästa backuppsättningen i östra ettan! Generellt i ettan så har vi en riktig backuppsättning, men kan inte alla lag så, men vi är med och slåss där i toppen. Man kan varken räkna in eller räkan bort Oskar ännu, det vet man inte förrän augusti/september.

Offensivt så blir ni av med Joel Thulin och Fredrik Schlyter som kom etta och tvåa i poängligan, hur tunga är de tappen?

Vi tappade Dennis Nordström och Felix Liljegren året innan och då kom Thulin och Schlyter… Men det är klart att det är tungt att tappa två så skickliga spelare. Samtidigt så känner jag att vi fått in spännande spelare i Erik Eljas från bottenlaget Köping som känns spännande, Isac Dahlin är ny från Nyköping och han tror jag kan blomma ut i den här typen av hockey. Sebastian Frantz från Huddinge är en jättebra tvåvägscenter som varit skadedrabbad tidigare, så vi har en spännande forwardsuppsättning. Sedan hade man i juli önskat en toppspelare, men de pengarna har inte vi, vi försöker hitta två nya som kan ta kliv likt Thulin och Schlyter gjorde. Det har varit vårt signum, att vi hittat spelare på backsidan som fått en enorm utveckling och hoppas på detsamma på forwardssidan, vi tror det. Sedan har vi Isak Sörell som utvecklades under förra säsongen som vi tror det finns ännu mer att ta ut av, Filip Karlsson Tengström är en annan ny spännande spelare som kommer tillbaka från USA och känns också som en spännande spelare. Tim Kämpeberg från Huddinge kan få en ny, bra roll.

Hur står sig er forwardssida tycker du?

Jag säger så här i juli när man inte sett de nya i vår miljö, så känns det spännande och står sig bra absolut i östra ettan. Vi har fler unga killar, som Hampus Larsson som hade en bra avslutning, en 03:a från AIK som spelade till sig ordinarie plats. Ludvig Strid som fick hela förra säsongen spolierad efter hjärnskakning, en kille som Djurgården trodde massor på. Så det finns mycket potential i uppställningen. Så efter säsongen finns en ny Thulin och Schlyter!

Är du klar med lagbygget?

Vi är klara, vi har 13 forwards och 7-8 backar. Vi går igång med en juniorback som åttonde så får vi se vad som händer med Oscar Lundin.

Vad är er målsättning?

VI vill få spela längre än förra säsongen. Det var kul med playoff och att spela lite annorlunda hockey, vi vill gå vidare.

Vad drar ni för lärdom av slutspelet?

Att man kanske ska stanna upp och förbereda sig på ett annat sätt. Hade vi vunnit över Väsby i sista omgången och kommit trea hade det varit ett annat läge, nu hade vi inte mycket att välja på, det blev svårt med Borås, Halmstad som fanns att välja på. Men tror att efter 6-1 i sista matchen, strax innan slutspelet, att vi skulle kunna ta Sundsvall, så det var lite surt. Men att förberedda sig på etta annat sätt, nollställa kanske. Nu har vi mer erfarenhet så hoppas vi löser första omgången.

Vilka kommer ni fajtas om en allettanplats med i östra ettan?

Det är Väsby som är på en annan nivå när man värvar från allsvenskan. Sedan är det vi, Huddinge och Visby där André gjort ett bra jobb. Nyköping och Wings vet man inte vad som händer med, det är ett koppel som slåss, jag är för gammal för att räkna bort något lag.

I resten av ettan då, vilka kampas m att gå upp?

Väsby naturligtvis. Sedan i skiktet under finns Hudiksvall och Boden som alltid är där. Där är Mariestad också i år. Sedan har jag inte 100 koll på Troja och i Karlskrona har det inte hänt så mycket. Troja och Karlskrona är alltid att räkna med, sedan handlar det om att få ihop det med vilket de kanske inte fick förra säsongen. Boden ser intressanta ut, de kan plocka på sig mer med Fagervall som tränare tror jag, och Hudiksvall har ny tränare så det kanske är lite mer oskrivet, men ”Lillis” (Lars ”Lillis” Lövblom, sportchef) är en stark ledare, så det kanske inte behöver betyda så mycket.

Till sist: Vad är din syn på licenshärvan?

Jag tycker det är bra att det finns, sedan kan man diskutera storleken på det egna kapitalet, men det är bra det finns regler så det inte blir ekonomisk doping och klubbarna bara handlar och handlar. Sedan, de som satt upp reglerna kunde haft lite mer fart, det ska inte behöva ta till sent juli/början av augusti med att komma med besked. Stackars Kalmar, de kommer få panikhandla, det är dåligt.

Lämna ett svar