Sportchefsintervjun: Mariestad

Förra säsongen var en minst sagt svettig historia för Bois sportchef Carl Johansson. Men efter misslyckade värvningar, svag höstserie och sparkad tränare så fick han det ändå allt att vända till en riktigt stark och framgångsrik vår. Det gav en riktigt bra ingång på denna säsongs värvningsarbete, och Mariestad ställer sitt kanske starkaste lagbygge på benen på flera år.

Det var en turbulent säsong med svag höst, sparkad tränare följt av en stark vår. Var det en jobbig säsong?

– Det är klart att allt som inte går enligt plan blir jobbigt. Planen var att vi skulle gå till en kvalserie med tränaren och truppen vi hade från start. Nu fick vi göra kraftiga korrigeringar under säsongen, och det är klart det är tråkigt med den typen av händelser. Det hackade med misslyckade nyförvärv, men när vi kom igenom groparna blev vi hungrigare och starkare, och det är så vi ska gå in i säsongen som kommer, och tillsammans lösa det här nu.

Du var väldigt tidigt klar med truppen, var det en lärdom från förra säsongen då du länge fick jaga?

– Egentligen inte, det hade mer med den sportsliga framgången vi hade att göra. Folk ville inte chansa att inte få vara med på tåget, det blev lite katten på råttan. När vi fick in några bra spelare vill de andra vara med också innan truppen blev fullbesatt, och det gjorde mitt jobb väldigt mycket enklare, det är jag tacksam för.

 Vi ska gå igenom nya lagbygget, del för del, och vi börjar med målvaktssidan. Där kan vi se en återkomst av Tobias Sandberg, den måste kännas bra?!

– Ja men det känns jättebra givetvis. Tobias har en viktig roll i övrigt som marknadsansvarig också och gör ett fantastiskt jobb där. Men jag ser honom ju som den grymma puckmotare som vi lärt känna under åren han varit här. Sedan får vi inte glömma Isac Ohlsson som klev ut och visade hög ettanklass förra säsongen, så det ska bli riktigt spännande att se vem som kliver fram och tar täten när de viktigaste matcherna spelas sedan.

Tobias Sandberg vänder tillbaka efter en säsong i allsvenskan, en toppvärvning på nivån givetvis. Foto: Anna Engström

Ja Isac hade en riktigt stark utveckling. Han var rent ut sagt svag under hösten, men tog enorma kliv sedan…

– Ja han är ung fortfarande och växer in i det mer och mer, han kommer bli jätteduktig. Han avslutade när han var som bäst, det ska bli roligt att se om han kan ta vid där, då tillhör han toppskiktet av målvakter i ettan.

På backsidan så är det två backar som lämnat, och framför allt tappet Jesper Broeng måste väl svida?

– Jo men det är klart det gör, En fantastisk kille vid sidan av isen och en skicklig kille på, alla ettanlag mår bra av att ha Jesper i laget. Samtidigt har han tagit mycket istid för den typen av spelare, så andra får nu chansen att ta ansvar och fylla ut luckorna. Vi har några unga egna spelare som kan få chansen att växa på ett sätt de inte fått chansen till om han varit kvar. Men det är klart att hade vi haft möjligheter att lösa Jesper så hade vi gärna gjort det givetvis.

Enda riktigt tunga tappet, spelskicklige backen Jesper Broeng. Foto: Sofie Alexandra Kitteröd

In kommer Andreas Thelander, vad kan du säga om honom?

– En spelare som vi scoutat under 2-3 säsonger, väldigt noga på plats. Vi har sett kvaliteterna han har, och han har precis den typ av kvaliteter Ronny och Isgren vill ha. Ett snabbt och bra passningsspel som gör att vi kan ställa om snabbt och spela en rolig hockey, där passar han in superbra.

Är backsidan er akilleshäl?

– Jag känner mig trygg med backsidan. Jag har generalerna, krigarna och skickligheten med några riktigt skickliga backgeneraler. Så jag tycker inte det är någon akilleshäl, men det är klart när forwardssidan och målvaktssidan ser så otroligt starka ut så kanske den framstår som en sådan, men jag tycker vi har en väldigt stark backsida.

För offensivt så är det vasst. Har du fått behålla det du ville behålla?

– Ja det har jag.

Tre nyförvärv har det blivit också. Vad kan du säga om Joel Thulin, Vincent Reimer och Johannes Jämsén?

– Joel har jag scoutat på plats under säsongen och ser vad han tillför. Han har en arbetsmoral och en skicklighet kombinerat med en förmåga att göra poäng, så han känns riktigt bra att knyta till sig.

– Sedan Jämsén spelade vi mot förra säsongen och vet mycket väl vad vi får. En skicklig center som kommer må bra av att ha skickligare spelare runt sig och få utlopp för sin spelstil. Vi saknade den speltypen till en början förra säsongen, så det var akilleshälen då och nu har jag försökt leta en skicklig center och det har jag hittat i Jämsén.

– Reimer var en kille vi var på tidigt, vi har fått mycket lovord om honom ifrån flera olika håll. Han har ett fantastiskt skott och gjorde en riktigt bra förstasäsong i ettan. Det känns som helt rätt läge att ta in en spelare som står precis i begrepp att poppa och slå igenom innan han tar kiv uppåt i seriesystemet, förhoppningsvis med laget. Samtidigt måste vi komma ihåg att det är unga killar, och ny miljö för dem, så de ska få tid att växa in i rollen, utan att behöva känna någon press.

Jesper Lindén blir kvar ännu en säsong, locktoner från allsvenskan till trots. Foto: Anna Engström

Ni fick annars behålla alla de bästa namnen från föregående säsong, bland annat Jesper Lindén, hur känns det?

Det känns jättebra, det har börjat bli en kärna i guppen och det är några av ettans bästa spelare så det känns givetvis kanon.

Hur ser du på din forwardssida, hur står den sig?

Det är en av de bättre i hockeyettan i min ögon, jag skulle inte byta den mot någon annan i alla fall. Vi har en bra mix av de bästa skyttarna, de farligaste målgörarna, de skickligaste passningsläggarna, de som krigar hårt för laget med Mariestadshjärta, vi kan både spela tufft och ett roligt anfallsspel.

Med den vässade truppen, är det kvalserien som gäller?

– Det tycker jag, det är en rimlig målsättning, jag vet inte vad vi skulle sätta som mål annars. Vi har tillräckligt bra tränare och trupp för att ta oss dit och väl där ska vi se till att allt kan hända.

Har du mönstrat en bättre trupp?

Nej det har aldrig känts så här bra, inte med så många bra spelare. Så nej, jag har inte haft ett bättre lag på papperet i alla fall.

Vad ser du för konkurrenter i västra?

– Skövde, Dalen, Tranås, Lindlöven. Borlänge kanske bygger vidare där de slutade med slutspel. Det finns många bra lag och det är en kort serie, men vi ska ta oss till en allettan, det är det som är målet.

Du tror inte på samma bumpy road som förra säsongen?

– Nej vi är klara med spelidé och hur vi formerar laget på ett annat sätt nu. Vi är mer färdiga och därmed så är vi bättre än förra året. Sedan är vi inte helt färdiga, det är inte det jag säger, vi vill bygga successivt och bli starkare och starkare ju längre in på säsongen vi kommer, det är inte förrän kvalserien vi ska var färdiga som lag.  

Hur ser du på konkurrensen i övriga ettan, vilka blir era tuffaste motståndare?

– Det kommer alltid vara några lag som kommer poppa, Borås är på gång igen och känns spännande. Sedan Hudiksvall, Väsby, Troja, Karlskrona, de vanliga lagen. Framför allt så får vi se om Kalmar blir kvar, annars är det en given konkurrent. Sedan finns det säkert tio lag till som kan utmana, men för att nämna några så…

Till sist: Hur ser du på licenshärvan?

– Jag känner att det finns inget att kommentera, vi får ta det som det kommer. Det kanske blir nya lag som vi får möta de datum Köping skulle mött oss, det är väl det enda. Sedan är det tråkigt för klubbarna som är drabbade givetvis, att det inte funkar., De drivs av människor som vill alla väl, har ungdomar som har idoler i a-laget… Det är tråkigt för alla inblandade, men jag vill inte kommentera i övrigt.

Lämna ett svar