Sportchefsintervjun: Borås

Borås var en stark nykomling förra säsongen där man gick hela vägen till kvartsfinalen där man dock blev utslagna av Boden i en femte, avgörande match. Men nu vill Borås med sportchefen Christoffer Holst i spetsen ta ännu ett kliv och man laddar på med en helt annan bredd och spets, framför allt på backsidan som kanske var akilleshälen förra säsongen. Allt med ambitionen att ta nästa kliv.

Är ni nöjda med er första säsong i ettan, ni blev utslagna av Boden i kvartsfinalen?

– Ja men som helhet får man vara nöjd med säsongen vi gjorde när man summerar. Men där och då kände vi att vi hade dem på gaffeln, men det ska stämma med skador och avstängningar och sånt, och i slutändan kanske det var det vi föll på, att vi hade brist på bredd i den avgörande matchen.

Ni var ett tag placerade i den västra ettan så länge det var fem serier, men när det beslutet föll så blev det ändå den södra ettan. Hur hade du sett på att hamna i den västra?

– Vi var ganska öppna för båda, det fanns fördelar och nackdelar med båda. Det som hade varit roligt med västra hade varit att vi hade fått derbyn med Skövde, Mariestad och Dalen, så ur publiksynpunkt hade det varit roligt med västra.

Saknar ni derbylag nu?

– Ja vi gör ju det, det finns ingen riktig rival som drar folk, det är ganska slätstruket.

Är satsningen hårdare inför den kommande säsongen?

– Ja, men det är också lite nytt kapitel. Vi hade ett lag för att etablera oss i ettan med lite äldre spelare, nu ska vi ta nästa steg när vi vill vara med och utmana uppåt. Vi har yngre spelare, men ändå spelare som gjort det bra i ettan med potential att ta ut mer. Vi har en bra miljö här för att ge dom möjlighet att ta nästa steg i sin utveckling.

Ni står just nu utan tränare, är han klar eller jagar ni fortfarande?

— Vi har Johan Benker klar, han är kompetent att ta båda rollerna, men vi har långt gångna diskussioner med ett namn, men det är lite detaljer kvar att lösa. Men vi känner ingen stress.

Vi ska gå igenom lagbygget och börjar med målvakter. Där blir det ett intakt målvaktspar med Konstantin Barulin och Hugo Fagerblom, tankar om det paret?

– Att det är ett väldigt kompetent målvaktspar, med mycket rutin och erfarenhet. Hugo har varit förstamålvakt i ettanklubbar i många säsonger och Barulin vet vi vad han kan, så vi är väldigt nöjda, absolut.

Hur ska ni lösa det med Barulins inresevisum denna gång, det strulade ju förra säsongen där han missade sex matcher i början av serien?

– Så är det. Det är myndigheter och papper som ska gå igenom, men vi hoppas han ska vara på plats tidigare givetvis.

På backsidan så har det hänt mer. Rutinerade Fredrik Eriksson lägger av, han var väl viktig för er annars säsongen som gick?!

– Absolut, han var vår backgeneral och härförare och naprade minuter och visade nivån han varit på, så var vår klart viktigaste spelare på backen.

Kalmars #8 David Rosander tar klivet till Borås.

Jag tycker trots det backsidan ser klart starkare ut, med nyförvärv som Filip Bratt, Emil Rangedal, David Rosander och William Eriksson. Vad har du att säga om dina nya backar?

– Väldig intressanta individer på olika sätt. Olika styrkor och i ambitiös ålder, de vill till allsvenskan, om det blir med oss eller i andra lag får vi se. De är här av rätt anledningar de kommer hit för att de vill utvecklas med oss och vi har gym och andra verktyg som hjälper dem ta nästa steg, det är roligt de köper konceptet och vill ta nästa steg i sin resa med oss.

Är det fler backar på ingång?

– Vi har sju på avtal och utvärderar hela tiden. Men vi har sagt det att sa vi ta in en åttonde ska det vara ett som kittlar riktigt, vi har sju och en bra startup, så får vi se vad som händer och sker.

På forwardssidan så får ni behålla Henrik och Anders Eriksson, hur viktigt var det?

– Dom är viktiga, framför allt då vi gör ett generationsskifte från äldre till yngre, då är det viktigt att behålla spelare som har bra hjärta för klubben och som är bra för vårt varumärke. De visar att de inte är trötta utan gör jobbet och gör inte avkall på principerna som är viktigt för oss.

Tre nya har också kommit in: Robin Höglund, Oscar Håkansson och Leo Böris. Tankar om dem?

– Det är också egentligen tre olika varumärken. Vi kände vi saknade någon med den spetskompetensen Robin hade när vi mötte Boden, vi blev lite lätta. Han står för tyngden och är en bra lagspelare och kompletterar oss bra.

Robin Höglund, tungt nyförvärv från Boden. Foto: Oliver Åström, Kalix

– Böris är på väg uppåt, vi har bra koll på honom. En spännande spelare och individ som brinner för hockeyn. Oskar Håkansson jobbar stenhårt, han har också gjort sina poäng, så det finns en uppsida där. Det ska bli spännande att se honom i södra ettan nu, han har gjort det bra i norra ett tag. Det ska bli kul att se.

Men ni har bara tio forwards under kontrakt, vad saknas?

– Vi har faktiskt elva klara, Erik Andersson är inte med på eliteprospects. Vi ska ha in en vinge och en center till, vi sonderar vad som händer, men ingen stress utan det viktiga är att det ska kännas rätt.

Med ett vässat lag, är ambitionerna högre också med säsongen som kommer?

– Ja men det måste man säga, vi vill till allettan mer uttalat och ska utmana lite Nu har vi ett lag där vi känner att får vi ihop alla delar så kan vi ta det steget, så där ska vi vara med och utmana, absolut.

Vilka blir era tuffaste konkurrenter i den södra ettan?

– Troja har ett varumärke, men vet inte från vilka nivåer, de har ändå fortsatt värva dyra spelare, så de lär fortsätta satsa. Sedan får vi se hur det blir med Kalmar, men blir det de så har de ett bra lag och stora resurser. Blir det Kristianstad är det mer osäkert hur bra de blir, men de kan säkert bli en stor utmanare. Sedan Karlskrona absolut, de ska absolut vara med där uppe med tanke på sin omsättning. Sedan tror jag Vimmerby blir en joker i leken, de började svagt men växte sedan, det ska bli spännande att se deras utveckling-

Och i hela ettan?

– Jag tycker Bodens satsat på bra i år, de har fortsatt satsa. Hudiksvall vet vi att de får ihop ett bra lag med de resurserna de har. Väsby med sina investerare i ryggen blir säkert farliga, sedan gäller det att få ihop det med. Mariestad får man inte glömma, de har ett av sina bästa lag de haft och kommer bli att räkna med.

Till sist: Vad har du att säga om licenshärvan?

– Jag har inte så mycket att säga, men det är viktigt för framtiden att man är fyrkantig, så det som gäller gäller. Nu har det bara varit snack om ekonomi, men det finns ju annat som är med där med. Saker om god organisation och en fungerande ungdomsverksamhet, och gäller inte de kan man lika gärna ta bort dem. Annars så blir det att några föreningar gör allt för att leva efter dem, medan andra struntar i det och kommer undan gång efter gång. Så det är viktigt att hålla på, så det blir tillförlitligt och samma för alla. Sedan så kanske man ser av det som händer med licenserna att det är lite för många klubbar i ettan, så känns det när man ser på licensutredningarna i alla fall.

Lämna ett svar