Ett speedat licensförfarande

Det är bara att konstatera: Det här med licensbesluten tar på tok för lång tid! Jag förstår att det kan ta tid att sammanställa bokföringar, att kolla räkenskaper och komma med överklaganden, men att berörda lag kanske ska behöva vänta till månadsskiftet kuli/augusti ger lagen alldeles för lite tid på sig att förbereda sig.

Jag har sett förslag om att beslutet skulle komma redan under säsongen, men det faller ju på sin egen orimlighet, om laget ändå vet att de ramlar ur så finns ingen anledning att fullfölja säsongen på ett vettigt sätt. Spelare kommer säljas ut och motivationen att spela försvinner när man inte har något att spela för.

Nej här handlar det om att försöka öka på tempot i förfarandet. Och att ge lag som står under kontrollår både prioritering i granskningen, och tuffare krav på att snabbt leverera snabba svar. Det är ju redan så att lag under kontrollår fortlöpande måste ge information om hur de ligger till, så det borde inte ta lika lång tid för dem att kunna få fram sitt underlag efter räkenskapsårets slut. Jag tycker också att licensnämnden ska prioritera att pröva lag som står under kontrollår, och då borde de kunna lösa det på två veckor. Om övriga lag får sina besked tidigare spelar ingen roll, de vet ändå vilken serie de ska spela i och kan bygga efter det.

Om man ger varje instans just två veckor på sig, (utom Appellationsnämnden, som bara lär ha något enstaka bokslut att gå igenom, de får klara sig med en vecka), så skulle tidsschemat kunna se ut så här:

30/4 Räkenskapsårets slut.

14/5 Inlämnade räkenskaper.

28/5 Licensnämndens prövning klar.

11/6 Överklagandet inne.

18/6 Appellationsnämndens beslut.

Som ni ser skulle man med en tydligare och snabbare behandling av ärendena kunna bli klara 1½ månad tidigare än vad som nu är fallet. Det ger inte lika bra förutsättningar för att bygga en trupp för inblandade lag, men i alla fall betydligt bättre än vad de har nu.

***

Nu kom beskedet som det ryktats om länge: Tranås veteranback Fredrik Lindström lägger av. Ett riktigt tungt tapp för Tranås givetvis, som ser väldigt försvagat ut. Jag har dock nåtts av ett positivt rykte för deras del, och det är att Pontus Eklöf kanske blir kvar trots allt, men med tanke på alla turer som varit runt honom så går inget att rista i sten. De ska också ha andra spetsar på ingång, så nog lär Tranås bli att räkna med till slut ändå.

***

Det ryktas om svag ekonomi i Wings, något som man kanske kan se avspeglas i deras blekare trupp. Men under senaste veckan har man i alla fall fått in två intressanta kort i Tim Dackell och Oliver Pentler. Två unga killar som mycket väl kan få ett genombrott direkt på ettannivå.

***

Huddinge plockar in Linus Lundberg, och förstärker därmed bilden av att de kommer att bli att rökna med på ett annat sätt denna säsong. Jag tror stenhårt på en allettanplats för deras del denna säsong, men har svårt att se dem utmana Väsby, Visby och Tyresö/Hanviken.   

Lämna ett svar