Nuläget i trupperna – Del 2

Dags för del två i min genomgång av hur ettanlagens trupper ser ut just nu.

Skövde

Skövde har förnyat väldigt kraftigt med bland annat ett helt nytt målvaktspar som känns som ett klart lyft jämfört med tidigare. Även forwardssidan är till stora delar ny, där värvningarna av Jesper Andersson, Tommy Lee och Gustav Lindberg känns som de starkaste. Det är spelare som antagligen går rätt in i deras topp 2-kedjor och stärker dem. Även Ludvig Vännström är en vettig tvåvägscenter som får ses som ersättare till flyktade Jonathan Ström. Har just nu 14 forwards och två till på väg in, dels förra säsongens interna poängtvåa Emil Smedberg, dels femman Oscar Johnsson vilket ger en riktigt stor bredd. Men då ska man ha klart för sig att såväl Oscar Johnsson som rutinerade Kristoffer Söder är osäkra kort på grund av skador. Det är dock en klar uppgradering av förra årets upplaga även utan dem, även om centersidan kanske inte håller samma höga klass som yttrarna gör.

Backsidan är dock i nuläget det svagaste kortet. Där förlängde man häromdagen med Adam Thilander vilket givetvis var en riktigt viktig sådan, det är ändå hela ettans poängstarkaste back. Man har två nyförvärv i Karl Jonsson och spännande förstaårssenioren Axel Eriksson, samtidigt som man inte tappat något riktigt tungt. Har fortfarande ett par platser kvar att fylla, den ena platsen går som jag avslöjat till Lidköpingsbacken William Johansson som gjort massor med poäng i tvåan, medan den andra fortfarande är öppen. Man jagar bland annat sin före detta poängback Albin Lindgren, men det mesta talar väl för att han blir svår att få hem.

Totalt sett är det ett betydligt vässat Skövde vi kommer få se. De är vassare och bredare, och de egna produkterna har till del fått ge vika för en större satsning.

Troja

Troja har tappat en hel del spets, men besitter ändå en av ettans starkaste trupper, vilket säger en hel del om truppen de hade när de avslutade säsongen. För trots att toppspelare som Henrik Rommel, Anton Johansson, Wictor Ragnewall och Joakim Hillding med flera lämnat, så ser Trojas lagbygge riktigt spännande ut.

Målvaktssidan är helt ny, där lär Jesper Eliasson få agera uttalad förstamålvakt. Han var riktigt lovande som ung men har inte fått det där förväntade genombrottet, kommer det nu? Han kommer i alla fall ha riktigt bra hjälp på backsidan, för där har Troja behållit sina kanske fem starkaste backar och sedan låtit tre från de egna juniorleden fylla ut. Det räcker för att göra Trojas backsida till den just nu starkaste i ettan, en titel bara Väsby kan komma göra anspråk på när de är klara.

 Offensivt är det kanske lite tunnare, men det finns ändå spets kvar för att göra Troja till ett av de tippade topplagen i den södra ettan. Förra säsongens genombrottsmän Emil Ekholm och Kevin Engvall är kvar, och det finns rutin i starka spelare som Carl-Johan Sjögren, William Romfors och Jesper Emanuelsson. Dessutom ungdomlig entusiasm från egna juniorled som ger en spännande mix. Det ska dessutom adderas ytterligare två pjäser, bland annat ryktas Mattias ”Fete” Persson och Lukas Macklin som två av namnen som kan vara aktuella. Det skulle definitivt inte sänka Trojas aktier.

Segeltorp

Det har varit stor omsättning i Segeltorps trupp under silly season minst sagt. Hela 13 nya spelare har adderats medan sju stycken lämnat. Nu verkar det dock som att truppen är färdigbyggd då man har två målvakter, åtta backar och 14 forwards.

På målvaktssidan så har Carl Malmkvist lämnat för Karlskrona, han gjorde annars succé så det är ett tungt tapp. Kvar är andramålvakten Adam Matthiesen som gjorde nio matcher utan att glänsa, samt tredjmålvakten Viggo Northman som fick nöta bänk förra säsongen när han inte spelade i föreningens J20. Det känns som kanske ett väldigt svagt ettanpar måste jag säga. Backsidan är till stora delar ny, det är endast tre backar kvar och ingen av dem tillhörde de mer framträdande förra säsongen. I övrigt är det tvåanvärvningar eller spelare från juniorspel, och det är ingen där som sticker ut starkt positivt. Även backsidan känns minst sagt svag.

Om vi kikar på forwardssidan så har man tappat alla sina starkaste namn även där. Poängstarkaste forwarden av de fyra som är kvar är Simon Delden med nio poäng förra säsongen. Hur ser det då ut på nyförvärvsfronten? Ja det är inga givna guldkorn att finna där heller. Axel Blom och Elliot Edman har i alla fall spelat superelit till skillnad från övriga och är säkert bra skolade. Men här kanske det är de som ska leda det ruggigt unga laget, faktum är att äldsta spelare i laget är 23 år, äldsta foward 22. Snittåldern på 20,29 år är inte mycket högre än ett juniorlag… Nej Segeltorp känns som östra ettans, ja kanske hela ettans, svagaste lagbygge.

 Kiruna

Om det var mycket spelare in och ut i Segeltorp, så är det kontinuitet som gäller i Kiruna. Endast en spelare ut och två in är facit så här långt, men så ska man fortfarande ha in ett par backar och kanske tre forwards.

Ett av nyförvärven finner vi på målvaktssidan. Artur Oghandzanyan blir nytt komplement till Ludvig Christoffersson, där tror jag Johan ändå är förstavalet, det är en stabil ettanmålvakt ändå.

På backsidan hittar vi det andra nyförvärvet, han tror jag mer på, då Wiljami Kuipainen har fina stats från finska Mestis. Det är en back jag tror Kiruna kommer få glädje av. I övrigt fortsätter trotjänaren och viktiga Philip Kemi, vilket gör att backsidan ändå kan bli rätt bra med rätt namn in på sista två platserna.

Det innebär att forwardssidan ännu så länge bara innehåller förlängningar och där återfinner vi bland annat nyckelpjäserna Jacob Hansson Geidon och Felix Fjälkeborn. Helst så skulle man nog se att två andra nyckelspelare från säsongen, Matias Mustonen och Nico Joki, kommer vara bland de spelare som ska lägga beslag på de sista platserna. Lyckas man med det så känns laget forwardssidan och laget ungefär jämnstarkt med säsongen som gick.

Lämna ett svar