Sportchefsintervjun: Boden

Joakim Fagervall har en gedigen meritlista som tränare i både SHL och allsvenskan, men valde inför säsongen att ta klivet till Boden i hockeyettan. Då i rollen som tränare, men efter årsmötet också i rollen som sportsligt ansvarig, med andra ord ansvar även för rekrytering av spelare. Det är med andra ord en man med dubbla roller som kmhockey ringer upp för att få hans bild på lagbygget med mera.

Du är ny i Boden, om vi börjar i den ändan, varför blir det Boden hockey för din del?

– Det kändes mest rätt. Det är anledningen helt enkelt.

Vad hoppas du att du kan tillföra till Boden hockey?

– Att vi tar nästa kliv sportsligt och organisatoriskt framför allt. Boden har haft en väldigt smal organisation, vi behöver bredda och stabilisera den, så jag vill hjälpa till att bredda den och få föreningen att ta kliv organisatoriskt.

Vad för typ av hockey vill du spela?

– Jag har alltid förespråkat en stark defensiv, men sedan är det otroligt viktigt att ha bra skridskoåkare så man orkar sätta press i banan, en stark defensiv är att föredra om du ska gå långt.

Det blev lite ommöbleringar på årsmötet, är du både tränare och sportsligt ansvarig nu, eller hur ser det ut?

– Jag är tränare, gamla sportgruppen har satt laget, men nu har jag en större roll. Men ena rollen, med värvningar, så har jag inte så mycket att göra, men det faller under mig.

Förra säsongen åkte Boden ut i tre raka matcher i semifinalen mot Hudiksvall, du var ju inte med då, men vad för signaler har du fått från föreningen om säsongen, var de nöjda med det?

– Nej det var de inte, viljan att gå längre var större. För Boden som förening och stad så ska man ha den allsvenska målsättningen en naturlig målsättning.

Hur bra koll har du på hockeyettan i allmänhet?

– Ganska bra nu, innan sådär skulle jag säga. Mer än vad man har runt sig, Stockholmlagen hade man koll på i och med att vi lånade spelare därifrån och Skåne när jag var där. Nu har jag satt in mig i hockeyettan norra, så jag skulle säga helt ok ändå.

Har du scoutat av dina blivande spelare något?

– Jag har försökt se igenom alla matcher i år, så de som finns i truppen har jag koll på.

Då ska vi se hur bra koll du har på ditt lag då, för jag tänkte vi ska gå igenom lagbygget lite lagdel för lagdel. Om vi börjar med målvaktssidan så har ni plockat in tjecken Hugo Haas från Vallentuna. Vad vet du om honom?

– En del faktiskt, för Djurgården tittade på hockeyettanmålvakter vi skulle ha in som namngiven tredjemålvakt och han var en av de vi tittade på. Sedan värvade Boden honom tidigt. Han har ju verkligen visat att han klarar av det, han har stått i tuff miljö och är en spännande målvakt som vi tror på stenhårt. Sedan gäller det att prestera också.

Han är ju en väldigt aggressivt spelande målvakt…

– Ja exakt!

Det saknas ännu officiellt ett komplement till honom, men ryktena säger att Jacob Karlsson kommer bli spelsugen lagom till återsamlingen. Kan det ligga någon sanning i det eller jagar ni något nytt?

– Haha, nej vi har Jacob i pipen och han har tränat med oss. En bra div 1-mnålvat och vi hoppas finna en lösning med honom. Det handlar om arbete vid sidan av som man ska lösa, sånt är viktigt.

På backsidan så har ni ett nyförvärv i Erik Hannu, medan ni har tappat tre i Robin Liljekvist, Fredrik Granberg och Filip Bratt. Hur ser du på tappen om vi börjar där?

– Det är stabila div 1-backar. Granberg har visat att han klarar av att ta en stor roll, så det är klart att det är kännbart att tappa såna givetvis. Men jag brukar inte lägga energi på tappen, jag har inget intresse av spelare om de som inte ska spela med oss.

Fredrik Granberg lämnar för Piteå. Foto: Oliver Åström, Kalix

Och Erik Hannu, vad kan du säga om honom?

– En kille som varit på juniorsidan Luleå, men som kommer från Boden. En offensivt skicklig spelare, man ser ingen begränsning på honom egentligen. En djärv spelare som producerar poäng, som även spelat med ettan några matcher under förra säsongen, men det blir en skillnad att spela seniorhockey. Men vi ser stor potential i honom och vi ska göra allt för att han ska ta nästa steg i utveckling. Det har varit viktigt när vi pratat med honom, att få in helheten, men man får en wow-känsla när man tittar på honom, En passningsskicklig spelare som ligger bakom mycket poäng.

Tre ut och en in så här långt, innebär det att ni fortfarande jagar två backar?

– Jajjemen.

Vad är det ni söker?

– Jag skulle vilja ha något stabilt, en allroundback. Bra på att leverera förstapass, skickliga med bra skridskoåkning som ligger bra i banan. Vi har ett par i pipen där. Sedan hoppas vi att Felix Dahlroth går mot en ny vår. Sedan ska vi inte bygga bort Kardevall och Hannu, värvar man unga spelare måste man ge dem chansen. Jens Andersson blir som ett nyförvärv, efter sin lårskada, så jag är trygg med backbesättningen idag, plus att vi ska addera ytterligare lite power.

Ja hur ser du på backarna som är kvar?

– En stabil backsida. Jag känner mig trygg med den, de kommer ge målvakterna en trygg bas att stå på att göra sina bästa matcher. Ansvarstagande backsida, att hitta en sån är nyckeln för att bygga ett starkt lag.

På forwardssidan så har ni plockat in en riktig skalp i Emil Lindblom. Vad hoppas du att han ska kunna tillföra till laget?

– Det Emil är bra på. Fortsätta utvecklas. Han har verkligen offensiva kvaliteter, där är han kanske bäst i hela ettan, eller i alla fall i toppen. Oberäknelig och bra skridskoåkare, väldigt irrationell. Sedan har jag haft diskussioner med honom, det handlar om att hitta en bra balans mellan offensiv och defensiv, men jag vill inte kväva honom utan hitta kombinatet.

Prestigevärvningen Emil Lindblom, ettans poängkung. Foto: Oliver Åström, Kalix

Han är inte ensam om att byta från Kalix till Boden, ni har även lyckats plocka över Wille Åström, inte riktigt samma högprofilerade värvning kanske. Hur tänkte ni där?

– Den var klockren tycker jag. Stabilitet. Tillbaka till det vi började med, att bygga en stabil bas med trygga centrar. Han är stark på puck, tappar inte mycket puck, väldigt välskolad. Han fick ett lyft ifjol, där han gick ifrån lite över 10 till lite över 20 poäng. Han producerade även i slutspelet, sedan är det skönt med en Bodensare till i truppen med.

Ni har också tappat en del forwards. Robin Höglund och Linus Hedman kanske är de tyngsta. Ni blir av med lite attityd där, är det något ni försöker ersätta eller tycker ni att ni har attityd nog i truppen ändå?

– Det tycker jag, men vi ska addera lite spelare till, vi har några tomma platser kvar. Av de vi har så är det några som ligger och väntar på om de får chansen med Kalmar, och det tar säkert chansen om de får allsvenskan. Men vi har fyra spelare som ska in, någon av de är en egen junior.

Ja vad är det ni söker på de sista forwardsplatserna?

– En center till, och två forwards med produktion. Det tittar vi på både nationellt och internationellt. Men också stabilitet, det måste vara en helhet i det, så vi kan spela länge på säsongen, det är så vi bygger laget och det är så vi tränar.

Hur vill du formera forwardssidan, kommer det vara två mer offensiva enheter och två mer defensiva, eller hur vill du bygga det?

– Jag vill inte uttala det på det sättet, men naturligtvis kommer vi se till att Emil Lindblom kan producera poäng. Sedan blir det kanske 3-1 (tre offensiva och en defensiv, red anm) eller 2-2, men så att vi över tid är starka, det är så vi pratat med laget, att hitta det där att alla verkligen driver. Det är det vi vill med Wille Åström, han breddar våran spets.

Vad har styrelsen gett dig för uppdrag, vad är det för målbild de har med laget denna säsong och framöver?

– Vi har en gemensam målbild, denna säsong ska vi bygga oss organisatoriskt starka, inte bara blicka mot allsvenskan. Allsvenskan ska komma av en bra organisation och spel, när vi går upp ska det inte vara som någon jojo, att vi går upp och åker ur direkt igen, Det är ingen lek i allsvenskan, det krävs en ganska stor maskin för att dra runt det, de som har problem i allsvenskan har inte maskinen för att driva den.

Har du hunnit skaffa dig en uppfattning om de andra ettanlagen? Vilka ser du som era främsta konkurrenter?

– Alla så klart! Man vet ungefär hur det ser ut ifjol men det är ointressant om de hamnade bland de övre eller nedre. Det är en jämn liga. Jag vet inte så mycket om Teg ställer upp ens och tar Vännäs platsen om de inte gör det? Men Teg har väl veckan på sig tror jag. Sedan Hudiksvall, självklart, Piteå, Sundsvall, Kiruna, Kalix, alla har samma målsättning, kanske inte Vännäs det vore kanske lite väl högt.

Vad anser du om licenshärvan?

– Jag tycker generellt sätt det är tråkigt när lag blir straffade, det är ändå idrott, men det är mycket pengar i rullning med. Sedan att norrlag försvinner, det finns inte så många, och Teg som är en anrik förening, det är väldigt tråkigt. Sedan är det tråkigt även för Köping givetvis, men jag har ju inte samma känsla för dem. Men det är alltid tråkigt när man inte har råd att delta, förbannat tråkigt. Men det finns ett regelverk, det handlar om att följa det, sedan handlar det om att de ska vara konsekventa och det tycker jag väl ändå de är.  Sedan är det nyttigt för klubbarna med, så det inte går så långt så de går i konkurs, så det är ju ett stöd för föreningen med.  

Lämna ett svar