Sportchefsintervjun: Nyköping!

För första gången kunde den unga klubben Nyköping SK förra säsongen ta sig till allettan, och väl där gick man även till slutspel, där man dock föll emot Troja. Framgången gav blodad tand och sportchefen Magnus Eriksson låter full av tillförsikt när jag tar en pratstund med honom.

Säsongen som gick?

– Det var en rolig säsong, vi har precis som många lag haft som mål att spela allettan men har snubblat tidigare säsonger. Om vi tittar Ytterligare en säsong tillbaka så spelade vi i den västra och hade då ett lag för att spela allettan men kroknade på slutet och missade. Men nu slutade vi trea eller tvåa i östra ettan. Sedan kom vi in som underdogs i allettan., väl där så ville vi spela slutspel, och det såg länge bra ut, men blev lite förluster på slutet så vi var tvungna att vinna sista matchen mot Lindlöven och lyckades med det, så det blev slutspel. Där fick vi möta Troja, men där hade vi inte mycket att sätta emot. Sista matchen gick till sudden och match 2 var inte 6-1 (som siffrorna blev) spelmässigt, men de var numret för stora. Men överlag ett steg framåt med alletta och slutspel, så det var en lärorik säsong. Även lärorikt då vi fick spela allettan norra med långa resor, visst var det tufft ekonomiskt, men en klart godkänd säsong.

Vad var det som gjorde att ni kunde ta det klivet?

– Vi fick behålla en stor del av spetsen vi hade med Sören (Dietz Larsson), (Daniel) Fahlström och (Lucas) Byhlin och flera av nyförvärven, som inte var från högsta hyllan om vi ska vara ärliga, växte in i det bra. Sedan kom Filip, han hade inget stort cv, utan var rätt oprövad men han fick till det bra. Vi fick en bra utveckling på laget. Vi hade en streak med sex raka förluster i början på grundserien och var bland annat utspelade av Huddinge och åkte på en storförlust mot Hanviken. Men vi gjorde inga stora rockader, det var inte nära, utan vi och laget trodde på det hela tiden och vi reste oss ur det. Vi hade en målskytt som levererade och en målvakt som gjorde det bra, sedan finns det alltid saker man vill göra det bättre, men vi fick till det som lag och trodde på det. Filip körde på sin idé och fick med sig spelarna och då kom vändningen.

Ni får nu en ny tränare då Filip Algeman lämnar för Hudiksvall och Björn Olsson kommer in. Hur ser du på den förändringen?

– Filip gjorde det väldigt bra, och vi kom bra överens. Men det är som det är, han trivdes bra och allt sånt, men det är klart att Hudiksvall har mer muskler. Det är sånt som händer när man gör det bra, det är samma som på spelarsidan, gör man det bra så blir det så. Men vi visste det tidigt och kunde arbeta efter det, vi hade bara 1+1-kontrakt så båda kunde bryta avtalet, det är sånt som kan inträffa.

– Nya tränaren Björn och jag har haft utbyte tidigare med, jag har lånat spelare av honom, och han har gjort det bra i tvåan med Mjölby senast. Det kännes inspirerande, han har varit på gränsen att ta upp sina lag till ettan och haft anbud från ettan tidigare, men nu kände han sig redo för att ta steget. Det blir en ny tränare som tar med sig det han gjort bra och vi har ett sätt att spela som vi ska fortsätta spela på. Han är supertaggad inför det hör, så det passar bra med det vi vill som förening.

Han vill spela som ni spelat tidigare och bygga vidare på det?

– Ja så är det, sedan blir det kanske lite ändringar med ny tränare, lite mer klassiskt spel då han är en lite äldre tränare, men han vet hur vi spelat så det kommer inte bli några stora rockader. Sedan hänger spelet ihop med vilka spelartyper man har också, man får ju anpassa sig efter materialet man har.

Då ska vi börja gå igenom lagdelarna. På målvaktssidan står ni verkligen starka sedan Fahlström kommit tillbaka och förra säsongens genombrottsmålvakt Sebastian Wagner är kvar. Hur högt skulle du ranka ditt målvaktspar?

– Väldigt högt! Det känns otroligt skönt att ha två så starka målvakter. Det finns andra bra par i ettan med, men vi står högt med. De känner varandra bra, de har fjärde säsongen tillsammans nu, ochh båda har tagit kliv. Sebastian fick chansen sedan ”Fahla” lämnade och gjorde det bra. Det är en ung kille som kanske inte stått kontinuerligt, men ändå gjort det bra när han fått chansen. Så det var skönt att få klart med honom tidigt. Sedan hade vi en dialog med Daniel som gjorde det bra i Kristianstad, så vi har inte jagat honom så då han ville spela i allsvenskan. Men han har en bra civil situation i Nyköping och när dörrarna stängdes i allsvenskan så hörde jag av mig, och det var roligt att han ändå ville komma tillbaka. Han tillför professionalitet tillsammans med några andra.

På backsidan blev det igår klart att Alexander Stensson förlängde, en riktigt viktig sådan, eller hur?!

– Ja men verkligen! Tittar man på nyförvärven så var det han som var det bästa fyndet. Vi har stött på honom i Hanhals innan och fick upp ögonen för honom och dialog med honom på våren. Men han ville ha kvar basen på västkusten, men sedan hände något så han blev klar sent förra september. Det är en duktig skridskoåkare som gillar smälla på och gjorde en hel del poäng, så han har en offensiv uppsida.

Ni får också behålla Lucas Byhlin som betyder mycket för er. Har du blivit av med någon du ville behålla på backsidan?

– Nej det ska jag ärligt säga att jag inte har. Det känns bra, vi har kvar några egna unga killar, Gunnarsson från J20 och Wilmer Mattiasson som haft det stökigt med skador, men han kommer bli riktigt bra om han får vara skadefri, då kommer ettan inte vara slutstation för honom. Linus Malm, sedan Stensson och Byhlin. Sedan har vi plockat in (Viktor) Åström från Modo. Vi har lyckats bra med Modovärvningar tidigare, vi har Simon Rodling som blivit en riktig poängspelare och Isak Sandströlm och förra säsongen Elias Stenman som fick prova på allsvenskan. Vi hoppas vi lyckas med Modokillarna om hade stort förtroende i deras juniorlag. Sedan Tim Thorsén som lämnade oss inför förra säsongen och trappade ner trots att vi vill ha kvar honom, men han satsade på studier och var nere i fyran och vände. Det är en backtyp vi saknade annars i och med att (Johan) Svensson och (Casper) Gillberg inte blir kvar. Vi kom överens att vi kör en try out, det är bäst för båda parter, men det är kul att få tillbaka honom. Så vi har sju backar som vi känner oss trygga med, så vi kommer inte ta in vad som helst. Men vi kan ta in en åttonde, i så fall en lite mer etablerad, vi får se vad det finns för utbud, men vi är trygga med de sju vi har så vi kanske drar igång med dom så får vi se senare sedan.

Offensivt tappar ni fler, Sören Dietz Larsen är väl det tyngsta tappet som fått try out med Mora. Har ni förhoppning om att han återvänder ifall han inte får kontrakt efter utvärderingen?

– Absolut, det är klart jag har bra kontakt med hans agent och pratat om det. Men vi räknar bort honom, blir han tillgänglig så är det klart att vi gör plats för honom. Vi vill ju att han lyckas bra, men lyckas han inte så ska vi se till att han kommer tillbaka hem igen. Det är givetvis tungt att vi tappar ettan och tvåan i interna poängligan. Isac Dahlin valde gå i sidled till Hanviken, han ville ha ett miljöombyte, men jag hade det på känn det med, så det var ingen chock på så vis.

Vad säger du om de nya ni fått in?

– Vi har inte många ännu, men vi har en plats öppen fortfarande. (Hampus) Engman tror vi kan bli ett utropstecken. Björn mötte honom med Mjölby och har bra koll på honom. En stor fysisk forward som gjorde 30 mål, även om det var i tvåan s säger det en del., Han ska inte ersätta Sören rakt av, men vi hade det tunt tidigare med målskyttar, så vi behöver komplettera upp med lite mer målskyttar, det är en spelartyp vi saknar. Sedan Joel Myrberg från Borlänge, inte samma spelartyp men väldigt duktig på skridskorna och mer en framspelare. Men han är offensivt skicklig, ett framtidsnamn. Hampus Andersson som gjorde det bra i Brynäs juniorer, en tvåvägsspelare som kanske inte kommer få spela powerplay hos oss, men kommer vara en hårt jobbande spelare lite längre ner i hierarkin. Sedan det största namnet kanske, Pontus Karlsson, som ger oss något vi saknade, en riktig förstacenter, sedan Levänen inte blev kvar. Vi försökte få ha kvar honom förra men av olika anledningar så spelade han inte ens, så vi plockade in Tyler Jeansson som med facit i hand inte blev vad vi hoppades på, så vi bröt vid jul, Så vi kände vi saknade en riktig förstacenter. Vi hade en tidig dialog när Nybro gick upp och han valde oss och det känns givetvis jättebra. Det är en skicklig spelare, det är bara se vad han gjort i tidigare klubbar. Han kommer få en stor roll och hoppas att han kommer producera.

Hur står ni er i år jämfört med förra säsongen tycker du?

– Tittar vi på målvaktssidan är det samma par, de har visat att de är riktigt bra och jag tror att de blir starkare efter att Fahlström fått chansen i allsvenskan och Sebastian fått chansen att stå i hans frånvaro. Backsidan känns likvärdig som förra, men där kan vi plocka in något mer. Offensivt med Pontus Karlsson och Albin Kedbrant, som kom från en otacksam roll och fick kastas in i hetluften direkt så där tror jag finns mer att hämta. De två och Elias Stenman och Viktor Lindell som är en stabil och duktig tekare tror jag blir ett riktigt uppköp på centersidan. Sedan har vi Christian Axelsson och Albin Ivarsson Hamberg och John Moberg, killar som varit här ett tag och vi vet är bra. Så det ser lovande ut. Sedan har vi en plats öppen, vi ska ha in en offensiv forward till, oavsett hur det går med Sören. Vi har kanske inget nära nu, men det är ett spännande namn vi tittar på.

Vad är er målsättning med säsongen?

– Det ska jag inte säga, allettan är absolut en given målsättning, även om det blir tufft. Väl där vill vi slåss om slutspelsplatserna och komma högre än vad vi gjorde förra säsongen. Sedan har vi inte som mål att spela i kvalserien, men det är klart vi ska göra allt för att gå långt. Vi vill ta ett kliv och bli ett etablerat allettanlag. Det tycker jag vi har förutsättningar för med stad, arena och allt sånt.

Vad tycker du om klassen på den östra ettan kommande säsong, serien har tappat Hudiksvall tidigare och nu Strömsbro?

– Det första man tänkte är att det var skönt att slippa Hudiksvall som dels var en lång resa, dels ett givet topplag mindre att konkurrera med. Nu har vi varit i västra i omgångar, där är det betydligt jämnare, det är större skillnader i östra. Men att det skulle vara den sämsta vet jag inte, men mer ojämn.

Vilka slåss ni med om allettanplatsen?

– På en egen hylla är ju Väsby, de ska vinna serien. Visby har gjort om lite grann och har bra spelare, vi slog de båda matcherna förra säsongen och är, ofta roliga matcher. Sedan Huddinge som hade en dålig säsong men som byggt om och de kommer säkert vara med. Sedan ska vi vara där, kanske inte topp 2-3 men därefter. Men det är tufft kring strecket, Vallentuna och Wings, det är väl Segeltorp och Enköping som ser tunnast ut.

Vad ser du för topplag i ettan?

– Det är väl Väsby, de kommer vara topplag även efter östra. Sedan får vi se vart soppan tar vägen med Kalmar och Kristianstad. Sedan Troja och Karlskrona som säkert blir bra när de är klara, Boden säkerligen med. Hudiksvall givetvis, det är de klassiska som de flesta nämner. Det är svårt att se en underdog som likt Halmstad kommer från ingenstans. Mariestad måste jag nämna också som ett av lagen som kan vara med, de har plockat in flera bra namn.Dessutom är jag lite avundsjuk på Calle (Johansson) som var så tidigt klar så han har kunnat ta semester.

Vad säger du om licenshärvan?

– Det är tråkigt att det blir så, men att reglerna finns är bra. Sedan kan jag tycka att 8% av omsättningen i eget kapital är tuffa krav, det blir det för oss med, Vi har ett sviktande publikintresse och det hjälptes inte av spelschemat vi hade i norra allettan där man spelade dubbla hemmamatcher. Vi hade fyra hemmamatcher på 8 dagar, då väljer folk att inte gå på allt, bara de med säsongskort, och då tappar man intäkter. Det var tufft för oss, men vi klarade det utan kontrollår, Men i grunden är det bra det finns regler, sedan kanske det är så stora skillnader i det så man borde titta på en bantning av serien.

Sedan en annan sak: Alla överklagar det första beslutet, och då kanske förbundet inte ska gå ut med besked om att lag inte får licens innan allt är klart. Skulle överklagandet gå igenom så är det verkningslöst, då blir det bara besvikelse hos laget som inte får gå upp, så då kanske det är bättre att vänta med att ge besked, Sedan är det inget strul med östra ettan, så jag har tänkt inte så mycket på det., men visst är det illa när det är mitten av juli och vi inte vet vilka som ska spela i ligan, Det är tråkigt för inblandade klubbar, men även Nyköping har en historia. Vi är en ny förening nu, men vi har haft ett allsvenskt lag som degraderats till ettan och några år senare även en konkurs. Så det är bra att reglerna finns och jag förstår det tar tid, men om processen skulle kunna gå snabbare vore det bra.

Lämna ett svar