Sportchefsintervjun: Hudiksvall

Lars ”Lillis” Lövblom heter Hudiksvalls sportchef. I två säsonger nu har han byggt lag som nått långt, men inte riktigt hela vägen fram, utan man har snubblat på mållinjen i sista matchen i kvalserien till allsvenskan. Nu tar man ny sats, och man gör det med ny tränare och en till stora delar ny backsida. Men ändå menar ”Lillis” att laget är starkare än förra säsongen. I en lång intervju så berättar han inte bara om lagbygget, han ryter även bland annat till mot hur ligasystemet är uppbyggt, en kraftig salva som det ligger mycket i.

Jag tänkte börja med att snacka er tillhörighet. Ni har i många år tillhört den östra ettan men sedan ett par år är ni i den norra. Hur ser du på det?

Det är tvådelat. Resemässigt och kostnadsmässigt är det tuffare med den norra, men sportsligt är den norra bättre. Det finns bra lag som Boden och Piteå och rätt mycket folk på läktaren. Så jag är lite tudelad i frågan, men generellt har norrserien dragit sig söderut, så snart kanske det är dags att dela ettan i tre serier istället för fyra. Ekonomiskt hade vi helst spelat i östra, men sportsligt är norra bättre. Sedan är det lite sexigare att spela i Boden än i en tom ishall i Stockholm, det är ett annat tryck i hockeyn norrut.

Hur ser du på er säsong som var?

Jag tycker att vi hanterade den bra, säsongen innan åkte vi ut efter en förlust i Halmstad, men vi slickade såren och var lite ojämnare än året före, men jag tycker vi steppade upp i playoff och gjorde en bra kvalserie. Vi är med och slåss, sedan är det små marginaler, vi har vikit ner oss i tajta kvalserier. Men vi är nöjda och har byggt upp en kultur att vara där och slåss om segern.

Hur jobbigt var det att falla i sista matchen?

Jag tycker inte det var lika jobbigt som året före. Nu förlorade vi chansen egentligen i tredje sista omgången då vi förlorade mot Kalmar borta i en match där vi borde ha vunnit. Men hoppet levde, vi plockade ut målvakten för att jaga mål, men samtidigt så är det så pass jämnt så det går inte grina över någon poäng här och där. Vi kände det skulle mycket till för att allt skulle ramla på plats för vår del i sista omgången.

Dennis Hall lämnar för allsvenska Karlskoga. Foto: Oliver Åström, Kalix

Nu är det dags för ny säsong och det blir också en ny tränare för er del. Dennis Hall lämnar för allsvenskan och istället tar ni in Filip Algeman från Nyköping. Tankar kring det bytet?

Dennis var klart att han skulle lämna redan kring jul, sedan har vi sökt en tränare som jobbar på samma sätt som vi gjort. Algeman är en ung tränare på väg uppåt som jobbar mycket med video och statistik, jag fick en bra känsla direkt när vi träffades. Det vi vill är att vi ska fortsätta som vi jobbat med Dennis och Rickard, att vi fortsätter på inslagen linje. Idag så har vi blivit bättre på det, vi har satt premisser att jobba efter, det är viktigt att föreningen behåller makten över ledare och spelare. Hur vi vill att omgivningen ska se på oss, att vi tar kliv varje år. Vi har anställt fystränare, idrottspsykolog, vi har i år börjat med IUP med träning på dagtid för vissa spelare och vi känner att vi utvecklar verksamheten varje år.

Så ny tränare innebär inte att ni ändrar spelidén något?!

Spelidén som jag Dennis och Richard har gått igenom kvarstår, sedan blir det små justeringar hela tiden givetvis. Men vi vill vara ett offensivt och framåtlutat lag, vill vi locka folk så måste vi spela så och det har Filip fått med sig också. Vi har värvat skridskostarka spelare för att vi vill spela en viss typ av ishockey, vi vill behålla den identiteten.

Jag tänkte vi ska göra en ordentlig genomlysning av truppen du byggt ihop. Du behåller Isak Johansson och ersätter Andreas Bosson med Oskar Spinnars Nordin. Hur gick tankarna kring målvaktssidan?

Isak kom in efter jul och gjorde det jättebra. Det är en ung målvakt med bra driv, jag har pratat med honom och han vill uppåt precis som vi vill. Det var ett lätt val att behålla honom, Isak är en målvakt som kan ta nästa kliv, det är jag övertygad om. Sedan Spinnars Nordin gjorde det bra i Strömsbro. Jag förstår att Andreas Bosson ville lämna, han har fått stå tillbaka i två år nu och behöver speltid så jag förstår honom fullt, så detta vart en bra lösning för alla.

Johan Lindholm #22 och Fredrik Jansson #52 har båda lämnat klubben. Foto: Oliver Åström, Kalix

Om vi går vidare till backsidan så har hela fem man lämnat. Är det ni som ville bygga nytt eller vad beror det på att så många lämnat?

Fredrik Jansson, Gustav Nielsen och Markus Björk ville vi behålla, medan Popovic och Lindström avslutade vi med. Men de tre ville jag behålla men så blev det inte tyvärr av olika anledningar. Men samtidigt kanske det kan vara nyttigt att man få lite nytt syre, och vid ombyte så kan hierarkin förändras, hoppas det faller väl ut med de vi får in.

Ni har ändå fått behålla Eckmyhl, Filip Lander och Hannes Lindström, hur viktigt var det?

Eckmyhl hade jag nästan räknat bort som ryktena gick, men han tris bra i Sundsvall och har utvecklingspotential. En offensivt skicklig back. Filip gjorde sin bästa säsong säsongen som gick, tidigare år har han haft lite småskavanker. Hannes förväntar jag mig att han kommer ta kliv, han kom aldrig upp till vattenytan efter starten förra säsongen i Västervik, men han var viktig för oss säsongen innan.

William Eckmyhl blir kvar trots rykten om allsvenskan. Foto: Oliver Åström, Kalix

Vad har du att säga om era två nyförvärv på backsidan, Philip Eriksén och Lucas Torstensson? Vad ser du dom i för roller?

Lukas är definitivt en powerplayback, jag förväntar mig mycket av honom. Det är en lirare som var väldigt bra i Väsby. Eriksén är mer en allroundback som kommer ersätta Gustav Nielsen, medan Lukas ersätter Popovic och sedan har vi en back klar som ska ersätta Fredrik som inte är offentlig ännu. Vi har tittat på rollerna och tycker inte backsidan är sämre. Sedan svider det när Gustav lämnar, men vi kan inte konkurrera.

Ni har klart med en back till, är ni nöjda sen?

Ja vi går på sju backar från start. Har man åtta blir en back sittande lite för mycket. Vi har också egna juniorer som jag hoppas vill ta klivet. Men vi börjar på sju i alla fall. Sedan ska Marcus Linderborg spela back kommande säsong också, det ska bli spännande att se var det tar vägen, han vill testa på det själv och vi känner att det är värt att prova.

Offensivt så har du förlängt med många av de tongivande. Vilka förlängningar är du mest nöjd med?

Vi har skapat en stomme här. Olsén och Byström bland annat. Sedan försvinner Lindholm det vart för tufft att pendla för honom, där vet jag inte om han kommer fortsätta spela ens faktiskt. Sedan är det någon kille som är på väg in, som vi har lånat in från en annan klubb med. Så forwardssidan tycker jag är starkare än ifjol. Vi har också Jesper Wiberg som gör 30 mål under en säsong som är viktig med. Sedan finns det andra som kommer släppas, känslan är att det inte är lika mycket trafik uppåt till allsvenskan i år utan att man har fått behålla fler spelare. Det kanske beror på ekonomiska orsaker, att man tar in juniorer eller har tunnare trupper, det är ju en fråga om att hålla ekonomin i schack.

Henrik Olsén är en av kärnspelarna i Hudiksvall. Foto: Oliver Åström, Kalix

Som du säger så tappar ni Johan Lindholm, ett rätt tungt tapp, eller hur?

Jo men det är det, Johan varit jättebra för oss. Men man får respektera den civila biten, och att pendla 26 mil om dagen själv funkar inte. Men visst kommer han saknas, det är en fantastiskt bra kille med enorm arbetskapacitet. Men man får räkna med att tappa 6-7-8 spelare varje år, vare sig man vill det eller inte och där hamnar vi ungefär.

Så det är en kille utifrån och förlängningar kvar?

Nej två utifrån tror jag och så jobbar vi på förlängningar med resterande, det är där vi hamnar, 2-3 utifrån.

Vad har ni för ambitioner med säsongen, ni har ju snubblat på målsnöret ett par säsonger i rad nu, är det i år ni ska ta klivet?

Nu har vi varit med och slagits några år, och kan vi utveckla vår verksamhet så kommer vi få möjlighet igen att gå upp. Vi ska vara ett av 5-6 lag som kan ta steget. Men resan är lång. Mariestad har värvat på bra, Kalmar vet man inte var de hamnar, Boden med ny ledning kan bli farliga. Sedan tittar man på lagen som slagits i kvalserien tidigare, jag tror man behöver gå igenom det några gånger för att gå upp, den erfarenheten man får är oerhört viktig vid senare tillfällen.

Vad ser du för konkurrenter i norra serien?

Det är framför allt Piteå och Boden. De gjorde det bra ifjol, det är två bra lag som kommer vara med i toppen.

Om du kikar vidare och ser på hela ettan?

Jag tror att Kalmar kommer vara ett lag som slåss i slutändan, även något mer lag från söder, kanske Troja eller KHK. Annars har Mariestad ett intressant lag, sedan måste de hitta sin identitet bara, och det har inte varit med i kvalserien på ett par år. Jag tror mer på lagen som varit med.

Du nämner inte Väsby, de satsar ju rätt friskt och målas upp som stora favoriter?

Jag tror inte det blir så lätt som folk tror. De kommer säkert gå bra i början, men det är inte alls säkert att det blir så enkelt som de tror i slutändan. De har höga förväntningar på sig…

Till sist så tänkte jag du ska få ge din syn på licenshärvan!

Jag tycker det är bra att det finns kontroll på det. För man kan inte handla för pengar man inte har, har man tio kronor så kan man inte handla för tolv. Jag tycket det är bra att du synar klubbarna, även om jag får en känsla av att det är värre än siffrorna visar. Se från topp 7-lagen i allsvenskan och neråt så finns det väldigt många lag som mår dåligt, och då är det bra att det ställs krav. Sedan är det lätt att säga när man är en kubb som har bra ekonomi, jag förstår att det är svårt i mindre klubbar som Köping och Teg. Ska man gå ett steg längre så är seriesystemet så korkat upplagt. Det är sju rika klubbar i allsvenskan och sju som knappt har mat för dagen. Gör om hockeyallsvenskan till en norr och söderserie. Det är ett systemfel att det ser ut som det gör nu. I SHL släpper man inte fram en junior av rädsla för att ramla ur, fortsätter det så här kommer hockeyn att självdö. Jag förstår inte att fler reagerar! När jag var i Almtuna så lånade vi in massa spelare av Modo, trots att vi spelade i samma serie, det är ju helt galet. SHL får var försiktiga, det var inte finalen mellan Skellefteå-Växjö som var intressantast utan det var allsvenska finalen. Det är ett systemfel som måste göras något åt!

Lämna ett svar