Ettans tio bästa backvärvningar

Då är det dags att utse vilka tio backvärvningar som varit de allra bästa. Det finns ett helt gäng att välja på, men dessa är i mina ögon de allra bästa.

Robin Liljekvist. Foto: Oliver Åström, Kalix

10. Robin Liljekvist, Visby (från Boden

Hela elithockeyns längsta spelare med sina 205 cm och 105 kg (lika lång som Zdeno Chara). Har därmed en enorm räckvidd, men är också förvånansvärt rörlig med tanke på storleken. Utnyttjar gärna sin storlek och är dessutom inte oäven med pucken. Det finns många plus med Liljekvist!

9. Philip Eriksén, Hudiksvall (från Karlskoga)

Gjorde en hel säsong med Karlskoga ifjol och hade faktiskt femte bästa plusminus i laget. En defensiv back som spelar enkelt i egen zon. Rätt bra med pucken och kan slå ett bra förstapass. Kommer få en defensiv roll i Hudiksvall.

8. Wiljami Kupiainen, Kiruna (från Crocodile Hamburg)

Har riktigt bra stats från finska Mestis, där han de tre senaste säsongerna snittat över en halv poäng per match. Har bra rutin, är stark på pucken och med ett bra passningsöga samt bra fart på rören.  Kommer säkert få massor med istid i Kiruna.  

7. Filip Bratt, Borås (från Boden)

Vann J18-guld för några år sedan med Djurgården och var aktuell för draften men tingades aldrig. Är inte så storvuxen men spelar ändå väldigt aggressivt och fysiskt. Är rätt bra med pucken och har ett bra förstapass. Kommer antagligen få spela första backpar i Borås.

6. Lucas Torstensson, Hudiksvall (från Väsby)

Offensivt är Lucas Torstensson en av ettans allra vassaste backar. Bra skridskoåkning och bra passningsspel och följer väldigt gärna med upp i anfallen. Är närmast att betrakta som en extraforward än en back, för i egen zon har han det betydligt svårare. Men lär göra 30+poäng kommande säsong.

Ludwig Stenvall. Foto: Oliver Åström, Kalix

5. Ludwig Stenvall, Clemensnäs (från Piteå)

En tvåvägsback med massor med rutin och ledarförmåga, perfekt för en nykomling! Har visat att han både kan leverera poäng framåt och agera stabilt defensivt. Bra passningsöga och väldigt rörlig. Kommer få spela så mycket han bara orkar.

4. Ludvig Georgsson, Väsby (från Tyresö/Hanviken)

Storväxt back som ändå är rörlig och som både kan bidra offensivt och defensivt. Tyresö/Hanviken är bra på att ta fram duktiga backar: Edvin Hammarlund gick till allsvenskan säsongen som gick, och Georgsson kan mycket väl vara på väg dit med.  En bra värvning av Väsby!

3. Erik Palm, Tyresö/Hanviken (från Visby)

En av Visbys ryggradsspelare i sex säsonger, men nu blir det Tyresö/Hanviken för hans del kommande säsong. En stark offensiv back som inte gör avkall på defensiven för det. Lagkapten i Visby i flera år, han har med sig mycket kvaliteter in i Tyresö/Hanviken.

2. Elias Lindgren, Vimmerby (från Lindlöven)

Efter att stadigt ha tagit kliv i Lindlöven så fick han under förra säsongen sitt stora genombrott i hockeyettan. Spelskicklig, utrustad med ett bra skott, det ska bli spännande att se honom med brorsan i Vimmerby kommande säsong. Han kommer passa bra in i Vimmerbys spelsätt.

Jesper Broeng. Foto: Sofie Alexandra Kitteröd

1. Jesper Broeng, Kalmar (från Mariestad)

Främst en offensiv back, där han är otroligt trygg med pucken och fenomenal som passningsspelare. Fin skridskoåkning och dansar fint på blålinjen i powerplay. Är inte så stor, men spelar ändå smart i defensiven med mycket klubba mot puck.

Lämna ett svar