Sportchefsintervjun: Visby

Visbys sportchef André Lundholm har fått en utökad spelarbudget till kommande säsong och det märks, Lagbygget han snickrat ihop ser ut att vara det mest spännande Visbybygget på många år och kommer definitivt att vara med länge i racet i år, Men hur ser han själv på lagbygget, vilka är de stora konkurrenterna och vad är hans syn på licenshärvan? Detta och mer därtill i denna matiga intervju!

Hur ser du på er säsong som var?

– Jag tycker den var ganska bra. Vi slutade tvåa i grundserien, men så var det också en svagare grundserie än tidigare tycker jag. I allettan gick det helt ok, vi var lite ojämna men relativt nöjda med poängen och placeringen ändå. Sedan var det tuffa bataljer mot Karlskrona, där vi förlorade match 4 i overtime, där hade vi gärna vunnit och fått spela en femte och avgörande på hemmaplan. Men vi hade inte bredden, våra toppspelare fick slita oerhört hårt då vår bredd saknades, och i sudden orkade de inte mer utan det var Karlskrona för hela slanten. Men vi fick ut vad  vi förväntade oss.

Jag tänkte vi ska göra en ordentlig genomlysning av truppen du byggt ihop. Om vi börjar bakifrån: Hur viktigt var det att få behålla Filip Lindblad, för jag antar att han var jagat villebråd?!

– Det var han så klart. Det var jätteviktigt, han är en av ettans allra bästa målvakter, han hade bäst räddningsprocent av alla målvakter och även förra har jag för mig. En otroligt stabil målvakt som trivs bra på Gotland, men var på väg till allsvenskan, något annat ettanlag var inget alternativ var han tydlig med. Det som avgjorde att han stannade var att han har ett civilt jobb där han trivs, han har köpt bostad och trivs bra. Sedan ska vi göra en sportslig satsning, med ny arena, vi får se vart det tar vägen, men det var ett antal faktorer som kändes lockande.

Du väljer att ta in Sebastian Andersson som backup, hur gick tankarna där?

– Vi har haft bra track record på backsidan, med målvakter som Bjurö, Marmenlind och Hestman bland annat, så vi, brukar få till oss bra målvakter som vill hit. Vi har också en väldigt bra målvaktstränare i Tomas Bäckman. Sebastian har en bra bakgrund i Luleås juniorer, sedan var förra säsongen ingen höjdare för hans del, men han har stor potential och är i en bra ålder. Ska ska få gå bredvid Filip här och få visa vad han kan.

På backsidan blev du av med er kapten Erik Palm, hur tungt var det tappet tycker du?

– Det var tråkigt så klart, vi hade velat ha med Erik på resan. Han lämnade inte för att gå till ett annat lag, men han är stockholmare och trivdes bra här, men funderade på att flytta hem till vänner och familj och han velade men bestämde sig för att flytta hem. Det var tråkigt, för han gjorde sin bästa säsong och är en skicklig spelare, men så är det ibland.

Även Martin Lindberg lämnade, var det ett val från din sida?

– Martin ska bli pappa i sommar/höst, så de ville komma närmare hemåt. Han har varit här några säsonger och har gjort det ok, men vi hade inte inlett någon diskussion om förlängning.

Vad säger du om ersättarna?

– Det känns jättebra. Emil Grimlund är en ung, seriös kille från Oskarshamns juniorer som tränat med a-laget där. Han spelade 3-4 matcher med oss säsongen som gick och gjorde det jättebra. Rörligt, löser situationer på isen bra, bra spelsinne. Det är klart att han ännu är ung och har en del att lära, men vi har sett honom mycket och han behärskade allt från tuffa grundspelsmatcher till slutspelsmatcher.

Robin Liljekvist i Kalixtröjan, som var hans klubbadress innan han gick till Boden. Kommande säsong spelar han dock för Visby. Foto: Oliver Åström, Kalix

– Robin Liljekvist pratade vi om ifjol, men då blev det aldrig något kontrakt. Han har relativt bra skridskoåkning med tanke på att han är så stor spelare. Han har en enorm räckvidd, en rejäl back som ska göra det tufft att ta sig in på vår kasse är det tänkt.  Sedan är jag nöjd i övrigt med de backar vi har, men ska in med en offensiv back till, vi fick nej från en tilltänkt förra veckan så vi letar vidare, men vi söker en powerplayback.

Tror du att er backsida är bättre när du fått in den sista pjäsen?

– Jag tror att den kan bli bättre om vi träffar rätt med sista. Olle Andersson är ung och kommer bli bättre, Lukas Ramberg med och han var väldigt bra efter jul. Liljekvist är bara 22 år och ska ta kliv, så vi bör vara bättre, men måste hitta rätt också. Sedan om vi hittar en powerplayback får vi se, vi kanske får nöja oss med en bra back bara.

Offensivt så har du verkligen värvat intressant. Allra mest spännande är givetvis värvningen av Anton Johansson, vad kommer han betyda för er?

– Anton vet vi vad vi får av, han var hos oss innan Troja, en tvåvägscenter som alltid gör rätt för sig och även kan göra poäng. Jag såg två matcher med Troja i kvalserien, och då var han inte bara en av Trojas bästa, utan kanske till och med planens bästa.

Anton Johansson vänder tillbaka till Visby efter en säsong i Troja. Foto: Halland i fokus

En given förstacenter?

– Nej men en given topp 2, vi har även Elias Lindström som gjorde det riktigt bra under säsongen som gick, där han noterades för 34 poäng och var en tongivande spelare. Men vi har så pass mycket bra spelare så det ska inte spela någon roll om man spelar i första eller andra, man ska ha en bra omgivning ändå.

Två andra intressanta värvningar är Halmstadsduon Karl Påhlsson och Melker Iversen, vad hoppas du de ska tillföra?

– En hel del. Jag har jagat Iversen tidigare för 2-3 år sedan men då skulle han gå klart skola i Halmstad, jag tror han läste till byggnadsingenjör. Nu var det han som tog kontakt med oss, så det var kul. En bra tvåvägsspelare, han kan spela både center och vinge. Han har bra attityd, kan vara en ledare på isen och jobbar alltid hårt.

– Påhlsson har en enorm potential, med ett fantastiskt spelsinne. Jag har sett honom många matcher så jag har en bra bild av honom, han gjorde 60 poäng i superelit en säsong så han har en enorm potential. Förra säsongen drabbades han av skadebekymmer, men kom tillbaka starkt. Han ska bli spännande att följa.

Du har också plockat in Nils Bohlin och Lucas Jidenius, spelare med hög potential men som kanske inte riktigt fick ut den förra säsongen. Hur ska ni få dem att blomma ut?

– Nils Bohlin har jag sett spela en hel del. Han hamnade i en konkurrenssituation i Väsby som var väldigt hög när de plockade in spelare på slutet, så då hamnade han lite långt ner i hierarkin. Men han kommer att bli en jättenyttig spelare för oss, det handlar om att få rätt roll. Det var samma som Elias Lindström som vi plockade inför förra säsongen i Väsby, då gick han från en undanskymd roll där till en stor roll hos oss och tog stora kliv. Jag tror Nils går samma väg, med rätt roll så kommer han att utvecklas.

– Vad gäller Lucas så var han inte nöjd med förra säsongen, vare sig för laget eller för laget, så han är väldigt revanschsugen. Det finns stor potential i honom, han hade bra säsonger i Vimmerby och Mariestad, sedan var förra säsongen lite upp och ner, så han är ordentligt revanschsugen med stor potential.

Wille Bärehag är sista värvningen, vad ser du honom i för roll?

– Wille är en tvåvägscenter som kommer få en defensiv roll från start, en tredje-fjärdecenterroll, till att börja med, sedan kan man alltid ta sig uppåt. Han är duktig i boxplay, stark på puck, och har en bra ålder med. Han gör rätt för sig på isen. En spännande spelare, bra ålder och har även fått lite erfarenhet med en halv säsong i Köping.

Har du förhoppning om att kunna signa förra säsongens succéspelare Emil Öhrvall och Linus Lundström?

– Nej utan vi är ganska nöjda. Vad gäller Emil Öhrvall, där tror jag ryktena stämmer att han återfinns i en allsvensk klubb nästa säsong. Vilket bara är kul, jag har försökt få in honom i allsvenskan och har pratat med en del klubbar om honom. Han bar laget i slutspelet och var bäst på isen i slutspelsmatcherna.

– Linus har vi haft lite dialog med, en fantastiskt duktig spelare, men han har en flickvän från Tyskland och hoppas få spela där. Sedan avslutade han säsongen med en spricka på båtbenet att hantera, så Linus spelar inte hos oss nästa år.

Sammantaget ser ändå laget klart vassare ut, har du fått mer pengar att röra dig med?

– Vi har lite mer pengar att röra oss med, inte astronomiska belopp, men lite mer. Vi drog ner med 15% inför förra säsongen, men har ökat upp igen inför denna. I september så kommer ett beslut om ett förslag om en ny hockeyarena, det låter positivt och får vi det beslutet så får vi stora delar av näringslivet med oss i en stor sportslig satsning och mer resurser. Nu är vi Inte där än, men hoppas att nå dit.

Årets säsong då: Vad har ni för ambitioner?

– Vi har inte pratat om det än, vi har haft en rätt stor spelaromsättning. För några säsonger sedan hade vi en stor stomme som vi fick behålla, men sedan de lämnade så har det varit att spelare kommit hit som vi sedan fått ersätta då de bästa försvunnit till större ettanlag. Nu har vi fått behålla Elias Lindström och kunnat plocka tillbaka Anton Johansson. Jag hoppas detta är steg 1 på en sportslig satsning och att vi kan bygga vidare på detta. Vi har många unga, oerfarna spelare, men också talangfulla spelare. Men vi vill vara i toppen på östra och efter jul så vet vi att det är stentuff konkurrens men vi vill ta fler poäng och komma lite högre och även nå längre i slutspelet. Sedan när många är i åldern 20-21 så saknar man erfarenhet, och sånt är viktigt i slutspel där har din hemstad (Mariestad, red anm) några fler. Men vi har ett spännande och bra lag som vi hoppas få ihop också.

Vad ser du för konkurrenter i den östra ettan?

– Det kommer bli de vanliga lagen. Väsby storsatsar och har riktigt bra lag i år igen. Sedan Hanviken så klart, som jag tror kommer bli likvärdiga säsongen som var. De hade lite tyngre förra säsongen men kommer vara tunga att möta. Sedan Huddinge som får Fredrik Mälberg som tränare igen och då vet man att de kommer bli jobbiga att möta. Nyköping har lite kvaliteter och Wings med. Men vi vill vara topp 3 med Väsby och Hanviken/Huddinge innan jul.

I hela ettan då?

– Det är många det! Om vi börjar uppifrån har jag dålig koll på Boden och Piteås lagbyggen, men de brukar bli bra. Hudiksvall är alltid bra och Sundsvall blir bättre och bättre. Sedan Troja, som föryngrar men blir starka, Kalmar som kanske försvinner. Mariestad har ett väldigt, spännande och bra lag och kommer bli svåra att tas med, Tranås.. Karlskrona med, för någon vecka sedan hade de mycket kvar att fylla ut med, men man vet att de kommer bli bra. Bergström och Cruseman fortsätter, de kommer bli med i toppen. Vi kommer få fullt sjå med lagen i allettan

Har ni några rivaler?

– Vi har haft i perioder, inte över tid och i alla år likt Skövde- Mariestad eller Kirunalagen. Men i många år när vi gick upp i ettan igen hade vi tuffa matcher mot Nyköping. Huddinge är en annan rival som vann båda matcher mot oss förra säsongen trots att de hade en svag säsong, det kändes givetvis inte bra. Sedan har vi haft många tuffa bataljer mot Hudiksvall men nu är de i norra. Så vi har tappat lite, men ska jag välja ett så är det Huddinge.

Till sist: Hur ser du på licensröran som är nu?

– Först och främst är det bra att det finns ett licenssystem, vi måste komma tillrätta med det. De flesta försöker hålla en ekonomi i balans, då kan det inte finnas att föreningar som inte har en ekonomi i balans kan värva spelare från de som har det. Det måste finnas för att man ska kunna hålla en nivå på lönebudgetarna som är rimlig så man kan gå runt och det inte trissas upp. Sedan måste man försöka se till att lagen som är inblandade kan få ett besked om detta i tid så de får en rimlig möjlighet att bygga ett lag, men där har jag kanske ingen bra lösning hur det ska gå till. Men det är bra att det blir verkstad. Det såg man på Vita Hästen vad stora belopp som saknades, så kan det inte vara. Sedan kan man snackat om det är rimligt att ha ett eget kapital på 10%, det finns lag i ettan med omsättning på 20 miljoner, är det då rimligt med 2 miljoner på banken? Men har man skulder så ska man ha ett år på sig att rätta till det, annars är det rätt att man får gå ner en division. Jag vet inte vad alternativet skulle vara.

Lämna ett svar