Ombyggnationer och lite sillyrykten

Det har varit lite osäkert kring ett några lagbyggen tidigt under silly season, och då tänker jag på lag som kanske inte riktigt räknas som de riktiga topplagen utan på de som ligger strax där bakom och vill utmana. Men mer och mer signaler pekar mot att Dalen, Lindlöven och Piteå absolut blir att räkna med, trots flera tunga tapp.

Dalen blev av med flera riktigt tunga tapp, främst givetvis tränaren Per Gustavsson som gick till HV under slutet av säsongen. Men även tunga namn som målvakten Oscar Malm, bröderna Röykås Marthinsen, Anton Johannesson, Gustav Salmi Lilja och Alex Ek försvann tidigt under silly season, med andra ord stora delar av spetsen i laget.

Men sakta men säkert börjar man nu fylla ut tomrummen som de flyktade spelarna lämnat. Ersättare för Malm blir mycket lovande Oskar Blomgren som lånas in från Malmös J20. Under säsongen som gick fick han spela i U19-landslaget och han räknas som en av de allra största talangerna i sin åldergrupp. På backsidan har man kanske inte hittat den givna ersättaren till Anton Johannesson, men de tre backar man plockat in ser väldigt spännande ut, där Linus Jakobsson gjorde en fin första seniorsäsong i Linden och Simon Lindbloms sista säsong på J20-nivå var en poängstark sådan, så det ska bli spännande att se vad Luleåjunioren kan få ut av i Dalen som brukar bygga sitt spel på starka backar. Offensivt så är Charles Eklund en väldigt spännande värvning. Han plockas in från Borlänge där han var en av deras absoluta spetsar. En annan intressant värvning offensivt är Hampus Pettersson som anslöt i slutet av säsongen från Surahammar, där han hade en mycket framträdande roll.

Sammantaget så är Dalen långt ifrån färdiga, man vill säkert få till förlängning med Kalle Holm först och främst, men det finns ändå ett embryo till ett väldigt intressant och spännande lagbygge i Norrahammar.

***

Lindlöven brandskattades också i inledningen av silly season. Viktige centern Johannes Jämsén lämnade för Mariestad och poängstarke backen Elias Lindgren gick till Vimmerby medan brodern defensivstarka William lade skridskorna på hyllan. Även skicklige centern Anton Widmark valde att varva ner i Kumla.

Sportchefen Thomas Östlund har dock gjort sitt bästa för att fylla ut luckorna som uppstått. Hannes Wenell är en back som glidit under radarn i Vännäs men kan bli ett litet utropstecken i vinter. Offensivt är det dock de riktigt spännande värvningarna gjort. Edvin Lindström värvas in från Karlskoga där han huserat längre ner i hierarkin, men kan mycket väl blomma ut i en större roll. Emil Norberg har spelat i sämre lag men gjort det bra där och jag tror att han kan bli ett utropstecken i ett bättre lag. Det ska också bli spännande att se hur Skellefteåjunioren Lukas Johansson lyckas. Han sprutade in mål sista säsongen i J20, 21 stycken och gjorde 40 poäng totalt.

Lindlöven hoppas givetvis på att få ha kvar stjärnan Filip Barklund, men frågan är om man lyckas med det med tanke på hans fina första seniorsäsong i klubben. Då kanske hoppet är större att få behålla Tobias Sjökvist, en riktigt tung förlängning i så fall. Visst skulle man behöva ha in ett par bra backförstärkningar ännu, samt ersättning för om Barklund och/eller Sjökvist lämnar, men lyckas man med det så kan Lindlöven mycket väl bli att räkna med i vinter trots allt.

***

Sista laget som får bygga om är Piteå. Laget ser ut att bli av med stjärnduon Magnus Isaksson och Joakim Högberg som ser ut att lägga av, och även Jesper Ylivainio och Tommy Wargh ryktas vara på glid.  

Piteå verkar dock inte lägga sig ner och dö frivilligt, utan har ett par intressanta nyförvärv klara och flera på ingång. Klara är Edward Björk, en egen produkt som återvänder från ett år i Luleås J20. Det är givetvis ingen som kan ersätta eventuellt flyktade Wargh, men ändå bra att få tillbaka egna talangfulla killar. På samma sätt får man se Jonathan Lidman och Isak Holmström som gått samma väg.

En vassare värvning är dock Gustav Marnetoft, som framför allt hade en grym höstsäsong i Sundsvall. En riktig powerforward som fick det att lossna offensivt med. Han kommer bli jobbig för många motståndare i vinter.

Man ryktas också vara och rycka i Fredrik Granberg och Linus Hedman från Boden, där framför allt Fredrik Granberg skulle vara en riktig fjäder i hatten att få in.

Det allra mest spännande namnet på väg in är dock David Lindquist. 30-åringen har sprutat i poäng i Karlskoga de senaste säsongerna men blir inte kvar där. Nu ryktas han på väg hemåt till Piteå, och med hans signatur så skulle tappet av spetsarna inte alls kännas lika tungt längre.

***

Till sist lite rykten:

Troja ryktas ha gjort klart med en förlängning i Carl Ehrnberg, en riktigt bra sådan om det stämmer. Man ska också ha visat intresse för Karlskronas Mikael Roslund, en Jens Gustavsson-favorit. Karlskrona lär dock inte ge upp den kampen om guldklimpen så lätt, vi får se vilka som lyckas vinna den dragkampen.

Nybro ska ha sajnat upp såväl Nikolai Skladnichenko (på två år), Linus Skager (fd Kalmar) som Adam Persson (ett år båda). Det ryktas också om att Eero Savilahti, Janne Väyrynen och Simon Eriksson ska vara klara, men de ryktena har inte lika mycket substans i sig, så vi får väl se. De första namnen (Persson, Skager och Eriksson?) ska släppas kommande vecka.

Foto: Oliver Åström

Lämna ett svar