Nybro i förarsätet!

Det är Nybro som sitter i förarsätet i kvalserien uppåt efter tre spelande matcher. Men det är otroligt jämnt, för alla lag befinner sig inom tre poängs marginal, och det ser ut att bli precis så där ovisst hela vägen in i slutomgången som jag siade om innan. Men hur har lagen skött sig så här långt?

1. Nybro 6 poäng 7-5 i målskillnad

Resultat så här långt:
Hudiksvall-Nybro 3-1
Nybro-Kalmar 3-0
Väsby-Nybro 2-3

Nybro hade det tufft i semifinalen mot Vimmerby och fick inte många dagars vila innan det blev en långresa upp till Hudiksvall i omgång ett. En tuff uppgift, dels på grund av den korta återhämtningstiden, dels då jag tror att Hudiksvall kanske är det lag som passar Nybro sämst. Detta då de bjuder på få spelvändningar samtidigt som de kan vara rätt kreativa i offensiv zon. Det visade sig också bli en för tuff uppgift. Men sedan dess har man först avfärdat Kalmar genom en ytterst kontrollerad insats, där man effektivt kvävde Kalmars offensiv, och igår så kunde man också rättvist vinna mot Väsby. Detta tack vare att man var laget med tydligast linjer, tajtast försvarsspel och med mer tyngd i anfallsspelet. Kan man nu spinna på dessa två starka insatser och även ta en tredje raka seger, mot Troja, så har man skaffat sig ett ruskigt bra utgångsläge och får ses som laget att slå.

2. Hudiksvall 6 poäng 9-8 i målskillnad

Resultat så här långt:
Hudiksvall-Nybro 3-1
Piteå-Hudiksvall 2-4
Hudiksvall-Kalmar 2-5

Hudiksvall hade lyckan att få de två lag som slitit mest i semifinalerna på sin lott de första två matcherna. Men man tog också tillvara på den fördelen på ett bra sätt och seglade upp som obesegrade serieledare efter två omgångar. Igår så såg man också ut att spinna på det, man inledde den första perioden klart bäst och hade inte Jonathan Stålberg storspelat så borde man kanske haft ledningen med ett par mål efter period ett. Men från den andra perioden och framåt så var det Kalmar som styrde händelserna på isen, och Hudiksvall kom egentligen ingenstans. Samtidigt så kanske Kalmar passar Hudiksvall illa, för båda lagen vill spela med hög fart i allt de gör, och i just den grenen är Kalmar nummer ett. Sedan har Hudiksvall kanske lite mer verktyg i sin låda, men det lyckades de inte få fram igår i alla fall. Och i ledning är Kalmar grymt svårstoppade. Men nog lever hoppet ännu för Hudiksvall, men då bör man vinna nästa match, den tredje på hemmaplan efter fyra omgångar (tur med lottningen också där), när Väsby kommer på besök. Och det är två lag som känner varandra väl efter fyra möten under säsongen redan, så det lär bli en riktig batalj!

3. Kalmar 6 poäng 8-7 i målskillnad

Resultat så här långt:
Kalmar-Troja 3-2
Nybro-Kalmar 3-0
Hudiksvall-Kalmar 2-5

Kalmar har stått för två imponerande insatser mot Troja och Hudiksvall. Man har tagit ledningen och sedan på ett tryggt sätt kunnat spela på den. Men mot Nybro i andra omgången så kom man ingenstans. Nybro tog ledningen, sedan lyckades aldrig Kalmar få något riktigt tryck mot Nybro, ett Nybro som var tunga i egen zon och snabbt avväpnade Kalmars lättare spelare. Kalmar har en svaghet när de inte kan utnyttja sin speed, när motståndarna får ner farten på dem. Nu ska man ta emot Piteå, ett lag som är duktiga på att sätta hög press och på så sätt inte kommer ge Kalmar tiden de behöver för att trampa igång. Men de behöver hitta vägar att hitta förbi pressen, annars så kommer de få problem, och Piteå är ett lag man kanske inte kommer ha råd att förlora emot om man ska gå hela vägen.

4. Väsby 3 poäng 8-8 i målskillnad

Resultat så här långt:
Väsby-Piteå 4-1
Troja-Väsby 4-2
Väsby-Nybro 2-3

Väsby fick en tämligen enkel resa i match ett där man fick möta ett Piteå som inte bara haft en tuff semifinal mot Mariestad, de hade dessutom en lång resa direkt till matchen i omgång ett. Det tog en knapp period innan Piteå trampade bussresan ur benen, och då hade Väsby redan hunnit skaffa sig en 3-0-ledning som de sedan kunde leva på, även om matchen sedan jämnade ut sig betydligt spelmässigt. I match två sedan så blev man utmanövrerat av ett stabilt Troja, som tog ledningen med 2-0 och tack vare en stark start, och även om Väsby sedan steppade upp och hade väl så många målchanser så kom de aldrig ifatt. Det gjorde man dock efter en svag start i match tre, där krigade man heroiskt mot ett otroligt tajt spelande Nybro, men ett sent straffavgörande fällde dem till slut. En tung förlust då man helst inte bör tappa poäng på hemmaplan. Nu tvingas man försöka plocka dem på bortaplan istället, och redan imorgon så bör man ta en första seger där. För förlorar man mot Hudiksvall så kan man ha sex poäng upp med sex omgångar kvar att spela, då behöver man nästan gå rent resten, och det lär bli en väl tuff uppgift.

 5. Troja 3 poäng 7-7 i målskillnad

Resultat så här långt:
Kalmar-Troja 3-2
Troja-Väsby 4-2
Piteå-Troja 2-1

Hemmavinsten mot Väsby är glädjeämnet så här långt för Troja. För där stod man för en gedigen insats över hela isen och vann fullt välförtjänt. Dilemmat är bortaspelet. 2-3 mot Kalmar och 1-2 mot Piteå är kanske inga katastrofsiffror var för sig, men när de är en del av ett mönster så indikerar det ett större problem. För det är nämligen över två månades sedan Troja tog en seger på bortaplan under ordinarie tid! Laget spelar inte alls med samma självklarhet och pondus på bortaplan, och matchen senast mot Piteå var ett tydligt exempel på det. Där lät man Piteå styr och ställa i nästan halva matchen som de ville, men när 1-0-målet till Piteå kom så fick man ändå in lite desperation i laget och andra periodens andra halva var ändå bra. Men sedan tappade man taktpinnen igen och även om avgörande föll först i slutminuterna så kan ingen säga annat än att resultatet var rättvist. Troja måste hitta tryggheten i spelet också på bortaplan, med start redan imorgon. Då väntar tuffast möjliga motstånd i form av Nybro, förlust där och Troja kanske inte alls blir att räkna med hela vägen.

6. Piteå 3 poäng 5-9 i målskillnad

Resultat så här långt:
Väsby-Piteå 4-1
Piteå-Hudiksvall 2-4
Piteå-Troja 2-1

Piteå kom som jag skrev tidigare från en tuff semifinalserie, fick direkt en lång resa till Väsby och sedan en lång hemresa och match mot Hudiksvall. Att de åkte på två raka förluster i inledningen av kvalserien var med det i åtanke inte konstigt. Även om man spelmässigt gjorde det bra i stora delar av matchen. Men när man fick återhämta sig på hemmaplan några dagar, så gjorde det susen. Självaste Troja fick åka hem med (häst-)svansen mellan benen efter att Piteå stått för en imponerande insats. Men vågade spela sitt spel, med en hög forechecking och mycket tid i anfallszonen. Just så som de bör spel för att nå framgång. Orkar man spela det spelet också mot Kalmar så kan man bli en obehaglig överraskning också för dem. Men frågan är om man orkar mönstra kraft, för har man en ny lång resa i benen. Det är inte lätt att prestera med nästan 130 mils resa i ryggen…

Foto: Hampus Gliving, Nybro

Lämna ett svar