Tveksamma domslut i fokus

Det var tveksamma domslut som hamnade i fokus i två av tre matcher ikväll. Och i en av matcherna är jag böjd att hålla med, men i den andra så har man sig själva att skylla. Häng med!

Jag försökte zappa mellan alla matcher, så jag har ingen helhetsbild av alla matcher, men nog har jag en rätt bra uppfattning av hur matcherna såg ut. Och det var matchen mellan Väsby och Nybro som bjöd på mest böljande spel. Inledningsvis så var det Nybro mest för hela slanten. 0-2 efter den första perioden var helt i sin ordning, då Nybro spelade mer fokuserat, hade bättre linjer och mer tryck i spelet.

Till den andra perioden så kom Väsby tillbaka i matchen. Även om Väsby fortsatt kanske var laget med det mest stabila och konsekventa spelet, så krigade sig ändå Väsby in i matchen på något sätt.  Först reducerade man till 1-2 innan 2-2-målet och ett första omdiskuterat mål kom. Se detta klipp:

Det är svårt att se, men pucken fumlas mot mål, räddas av Pontus Eltonius innan den tar på Dick Axelssons skridsko och in i mål. Spark? Nej då i alla fall jag inte kan se någon aktiv sparkrörelse så är det i mina ögon ett godkänt mål.

Men det skulle komma ett än mer omdiskuterat mål i slutsekunderna av den tredje perioden. I ställningen 2-2 så hakar en Väsbyspelare Juho Liuksiala, med straff som följd. Men är han verkligen förbi när han hakas? Det är alltså när förseelsen börjas som domslutet ska tas, och i mina ögon är han inte helt förbi när hakningen påbörjas.

Protesterna efteråt gav matchstraff på Dick Axelsson och när Juho Liuskiala sedan gjorde mål var den otroligt viktiga Nybrosegern ett faktum.

***

I den andra matchen med klagomål på domarna så var det Troja som ansåg sig förfördelade. Men ska sanningen fram så kan inte Troja skylla på domarna, men kom nämligen inte själva upp i nivån som krävs för att vinna matcher i en tuff kvalserie. För det var Piteå som, i alla fall till stora delar av matchen, var det bättre laget. Framför allt fram till att man fick sitt 1-0-mål i mitten av den andra perioden så var det Piteå för hela slanten. Och även om Troja sedan spottade upp sig, och även kvitterade, så var det ändå sammantaget inte orättvist att Piteå sedan kunde vinna efter en Trojablunder i slutminuterna. Piteå ÄR ett bra lag, framför allt när man slipper ha en resa i benen nyligen, samtidigt som Troja säkert kände av sin långresa.

***

I den tredje matchen mellan Hudiksvall och Kalmar så var det Hudiksvall som hade taktpinnen i den första perioden. Man hade fler anfall, längre anfall, och man hade framför allt betydligt hetare målchanser. Men en storspelande Jonathan Stålberg räddade allt, och med bara tio sekunder kvar av första perioden så kunde Kalmar ta ledningen lite turligt med 0-1. Sedan var det inget snack egentligen. Hudiksvall försökte och försökte, men Kalmar var det starkare laget i period två och kunde sedan kontrollera av matchen i den tredje.