Så heta är semifinalerna! Del 2

Jag tog ett par dagar ledigt från skrivandet, jag kände att jag behövde det. Men bara för att jag tog ledigt från skrivandet så innebär det inte att jag tog ledigt från hockeyettanslutspelet. Nej, jag har kollat på samtliga sex semifinalmatcher i söndags och blev så pass inspirerad att jag bestämde mig för att i alla fall göra en tillfällig(?) comeback på bloggfronten. Och jag gör det genom att ge min syn på semifinalmatcherna i söndags. Vilken matchserie är egentligen hetast? Vilka matchserier avgörs imorgon? Vad har fällt avgörandet i matcherna? Och vad kan de förlorande lagen göra för att göra match av det igen? Idag del 2!

Väsby-Halmstad 2-0 i matcher (4-0 och 4-3)

Hetta? Het!

Matchserien mellan Väsby och Halmstad har utvecklats till en riktigt fysisk holmgång. I match ett så var det Väsby som gnällde över fult spelande Halmstadsspelare, efter match två så var det minst sagt upprört från Halmstadslägret efter ett par riktigt tuffa smällar från Väsbyspelare.

I match två så var det dock Halmstad som var det starkare laget. Man lyckades långa stunder trycka ner Väsby djupt i egen zon och fick också en tidig 2-0-ledning. Men sedan stängde Linus Ryttar igen och räddade sitt lag kvar i matchen. Väsby reducerade till 2-1 sent i första. Halmstad fick sedan ett gyllene läge att avgöra  matchen i slutet av den andra då Väsby drog på sig dubbla matchstraff, men såväl spelet i 5 mot 3 som 5 mot 4 var alldeles för långsamt och omständligt vilket gjorde att Väsby redde ut den anstormningen. I tredje kom sedan såväl 2-2 som 3-2 när Halmstad i alla fall lyfte upp spelet lite bättre i den tredje perioden. Men Halmstad kvitterade till slut genom Robin Dahse och matchen gick till sudden. Där har Halmstad fint lägen att avgöra men så vänder spelet och Väsby sätter 4-3 genom Christian Hägg.

Summering:

Halmstad var det klart spelförande laget större delen av matchen och hade de bara varit lite effektivare, förslagsvis i powerplay, så hade de tagit hem detta. Halmstad gillar när spelet blir fysiskt, och jag vet inte om det var det som gjorde att man kunde ta tag i matchen, men Väsby har ett gäng fysiska spelare med, så det blir en härlig fajt på isen.

Vad ska Halmstad göra för att vinna match 3?

Kan de fortsätta spela på samma sätt i match tre och sedan vässa powerplayet så tror jag de kommer vinna match tre. Men då måste man spela snabbare i powerplay, ha mer trafik på mål och hitta vägar förbi Väsbys uppoffrande skottäck. Överlag så måste man vinna lite mer insida i Väsbyzonen.

Troja-Karlskrona 2-0 i matcher (3-0 och 1-0)

Hetta? Ljummen

Troja hade ett bastant övertag på Karlskrona i match två. Man käkar upp dem totalt med sin höga checking, och Karlskrona har förtvivlar svårt att hitta igenom mittzonen. De få gånger man lyckades med det så var man ofta så trötta när man väl kom dit att man var tvungen att åka och byta. Det gav noll tryck mot Troja och de kunde istället komma i anfallsvåg efter anfallsvåg mot ett tappert försvarande Karlskrona. Karlskrona höll dock bra rent i mitten av isen och de få tillfällena som Troja ändå kom in där och fick lägen så storspelade Viktor Kokman och räddade laget i 46 minuter innan en styrning ställde honom till slut. Karlskrona försökte sedan i slutminuterna att spela med mer desperation och fick då lite tryck, men att säga att man var riktigt nära en kvittering är att överdriva. Men man gav det i alla fall ett försök och spelade då sin kanske bästa hockey i matchen.

Summering:

Troja känns tunga, de kvävde Karlskrona som inte hade något motvapen utan mest fick inrikta sig på att spela ett uppoffrande och bra försvarsspel. Men det höll givetvis inte att försvara sig i 60 minuter, laget måste skaffa sig ett eget anfallsspel för att kunna vinna matcher.

Vad ska Karlskrona göra för att vinna match 3?

Karlskrona måste hitta en väg genom Trojas höga och intensiva presspel. En väg kan vara att låta forwards komma längre ner i fart och hämta upp pucken centralt för att därifrån komma samlat så att man kan såga sig igenom Trojas högt stående lag. Kan man komma med fart mot Trojas högt stående backar så kommer Troja bli sårbart. Man måste också själva våga stå upp högre, så man får andas lite mer, nu är det alldeles för enkelt för Troja att bara vända och komma in i anfallszonen utan några problem alls som det känns. Troja får dock gälla som rätt stora favoriter.

Piteå-Mariestad 1-1 i matcher (3-1 och 2-7)

Hetta? Rätt het

Mariestad har inte alls spelat lika fysiskt som jag trodde att de skulle göra, i match ett var det faktiskt Piteå som såg hetare ut och nyttjade sina kroppar och åkte och småbråkade mellan avblåsningarna. Så kunde man också dra nytta av att domaren inte blåste för så mycket. I match två så blåste domaren desto mer, och då blev det än mindre fysik, även om Mariestad kanske tacklades lite mer än match ett.

Matchbilden i match två var dock rätt jämn om man tittar puckinnehav och tid i anfallszonen, ja Piteå kanske till och med hade lite mer tid i anfallszonen. Men Piteåövertaget var något av en synvilla. För medan Piteå visserligen hade lite mer tid i anfallszon och sköt mer, så var det ofarliga skott, Mariestad bevakade de centrala ytorna på ett riktigt bra sätt och lät Piteå ha puck utanför. Ett skenbart övertag, men i själva verket sällan särskilt farligt. När Mariestad å sin sida etablerade anfallsspel så var det betydligt farligare. Mariestad vann insida på ett helt annat sätt, och framför allt så var man hela tiden sylvassa i omställningsspelet. När man sedan också fick ledningen med ett par mål så behövde Piteå chansa framåt och då blev Mariestads omställningsspel än effektivare. 7-2 går inte snacka bort.

Summering:

Mariestad vann rättvist i match två då man vann de viktiga ytorna och hade ett betydligt snabbare och effektivare omställningsspel. Piteå var alldeles för runda och sköt i alla möjliga och omöjliga lägen, ibland gäller less is more.

Vad ska Mariestad/Piteå göra för att vinna match 3?

Mariestad är säkert supernöjda om matchbilden ser ut som i match två.

Piteå bör fundera på om deras höga press är det bästa. Det öppnar dels upp för snabba Boisomställningar, dels ger det de själva få egna omställningslägen. Det kanske är bättre att stänga mittzonen?

Lämna ett svar